Ενημέρωση μελών και φίλων του Συνδέσμου για την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου και της Ένωσης Γονέων Β΄Διαμερίσματος Πειραιά για την συμπεριφορά και Δράση του Διευθυντή του Πειραματικού Λυκείου της Ιωνιδείου

Θέμα: Ενημέρωση μελών και φίλων του Συνδέσμου για την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου και της Ένωσης Γονέων Β΄Διαμερίσματος Πειραιά για την συμπεριφορά και Δράση του Διευθυντή του Πειραματικού Λυκείου της Ιωνιδείου
Αγαπητά μέλη και φίλοι του Συνδέσμου σας ενημερώνουμε για το κείμενο και το περιεχόμενο της καταγγελίας για τα τεκταινόμενα στην Ιωνίδειο Σχολή. Το κείμενο κοινοποίηθηκε στο Σύνδεσμο Αποφοίτων Ιωνιδείου από το Σύλλογο Γονέων του Λυκείου. Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης και στην εξεύρεση μιας λύσης προς όφελος των μαθητών, των γονέων και του σχολείου μας.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του ΔΣ
Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης
Ακολουθεί το κείμενο – ψήφισμα της καταγγελίας
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ
Πειραιάς, 29 Νοεμβρίου, 2010
Την 23η Νοεμβρίου 2010 η γενική συνέλευση των μαθητών του Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία , την κατάληψη της Σχολής για ικανοποίηση σειράς αιτημάτων τους και προχώρησε στο κλείσιμο της Σχολής, περιφρουρώντας τόσο την κατάληψη όσο και το κτίριο σε εικοσιτετράωρη βάση με εναλλασσόμενες ομάδες μαθητών του Λυκείου.
Την 5η πρωϊνή ώρα της 24ης Νοεμβρίου 2010 ο Διευθυντής του Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής, κ. Μ. Ευστρατίου, επισκέφθηκε τη Σχολή και, αφού διαπίστωσε, όπως ισχυρίζεται, ότι οι κλειδαριές των δύο εξωθύρων της Σχολής ήταν ανενεργές λόγω της τοποθέτησης συγκολλητικού υλικού και ξύλινων ακίδων στην ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πλευρά του ομφαλού της μίας από αυτές (είσοδος από την οδό Σωτήρος) και λόγω παραβίασης της άλλης (είσοδος από την Πλατεία Κοραή) από την ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πλευρά της, πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου κατήγγειλε την κατάληψη της Σχολής ως παράνομη, δυνάμει του επί δεκαετία εν ύπνω και πρόσφατα ενεργοποιηθέντος Ν. 2811/1999, και τη φθορά του κτιρίου (καταστροφή των κλειδαριών). Ταυτόχρονα, ζήτησε την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από τη Σχολή, σε καθημερινή πρωινή βάση, για την αποτροπή των μαθητών του Λυκείου να «παρεμποδίσουν» την προσέλευση των καθηγητών Λυκείου και Γυμνασίου και των μαθητών του Γυμνασίου της Σχολής στο κτίριο.
Όταν δε μετά από παρέμβαση του ειδικού τεχνικού στις 6 μ.μ. της 24ης.11.2010 (13 ώρες δηλ. μετά τη διαπίστωση της παραβίασης των κλειδαριών), παρουσία των Διευθυντών Λυκείου και Γυμνασίου, του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου και αστυνομικών δυνάμεων, οι εξώθυρες της Σχολής, άνοιξαν, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, o κ.Μ.Ευστρατίου αποφάσισε να επιθεωρήσει τη Σχολή, για να διαπιστώσει αν είχαν εγκλωβιστεί σ’ αυτήν καταληψίες μαθητές !!!!!! Προφανώς, προτεραιότητα, αποτελούσε Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ των «εγκληματιών» μαθητών και ΟΧΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ στα παιδιά που πιθανόν να είχαν εγκλωβιστεί στο κτίριο της Σχολής.!!!
Το πρωί της επόμενης (25.11.2010) πέντε ένστολοι αστυνομικοί έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους έξω από τη Σχολή μετά από την αίτηση του Διευθυντή, με σκοπό να επιβάλουν την «τάξη» και να «αποκρούσουν» τους καταληψίες που «εμπόδιζαν δήθεν» την προσέλευση των καθηγητών στη Σχολή, οι οποίοι, σημειωτέον, κανένα ενδιαφέρον δεν έδειχναν να μπουν σ’ ένα κτίριο κενό από μαθητές!
Η προτροπή του Διευθυντή προς τους αστυνομικούς να παρέμβουν ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος μίας καθηγήτριας του Λυκείου στο σχολείο, δημιούργησε τεταμένη ατμόσφαιρα, και προκάλεσε αποδοκιμασίες τόσο από τους μαθητές όσο και από τους καθηγητές και τους παρευρισκόμενους γονείς, περαιτέρω δε επεισόδια αποφεύχθηκαν μόνο χάρη στη συνετή και διαλλακτική τακτική που ακολούθησαν οι ίδιοι οι μαθητές γονείς μαθητών Λυκείου και Γυμνασίου και καθηγητές απέναντι στους αμήχανους αστυνομικούς, οι οποίοι πείστηκαν ότι ήταν προτιμότερο να αποχωρήσουν, αν και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από τρεις άλλους συναδέλφους τους.
Εμείς, ως γονείς των μαθητών του Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής, με μεγάλη θλίψη ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ:
- την ΑΝΕΥΘΥΝΗ, ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ του Διευθυντή του Λυκείου, κ. Μ. Ευστρατίου, απέναντι στα παιδιά μας και μαθητές του
- την πρωτοφανή, στην ιστορία της λειτουργίας του Σχολείου μας, παρουσία της αστυνομίας έξω από τη Σχολή και την κίνησή της, με την προτροπή του Διευθυντή του Λυκείου εναντίον ανήλικων μαθητών, που αποσοβήθηκε με την παρέμβαση γονέων
- την επαγγελματική-«χειρουργική» παραβίαση των κλειδαριών της Σχολής (κατά δήλωση του ειδικού τεχνικού που κλήθηκε να τις αντικαταστήσει) που μόνο μαθητές δεν μπορεί να είχαν διαπράξει .
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ επίσης τον Διευθυντή του Λυκείου, ως τροχοπέδη για την ομαλή, ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του Σχολείου λόγω σωρείας προκλητικά αντιεκπαιδευτικών, ανεπίτρεπτων ακόμα και προσβλητικών ενεργειών του σ’όλη τη διάρκεια της θητείας του ως Διευθυντή του Λυκείου, τόσο απέναντι στους μαθητές όσο και στους καθηγητές και στους γονείς των μαθητών.
Για όσα προαναφέραμε, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ από το διδακτικό του έρχο καθώς επίσης και από την διεύθυνση του Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, ως ακατάλληλου για το υψηλό λειτούργημα που ασκεί.
Τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
Μαθητών του Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά
Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Β’ Διαμερίσματος Πειραιά
Απαράδεκτος ο κος Διευθυντής. Είναι και συναπόφοιτος. Αυτά δεν έχουν γίνει ΠΟΤΕ στο σχολείο. Να στραφει εναντίον όλων, να προσβάλλει μαθητές αλλά και γονείς (περίπτωση τραυματισμού στο Γυμναστήριο !) και καθηγητές ότι δεν ξέρουν τη δουλειά τους ! Η Ιωνίδειος σε αυτή την κρίσιμη φάση για την Ιστορία της (προσοχή Καλλικράτης) θέλει διοίκηση σοβαρή και διεκδικητική, όχι συμπλεγματική !
Μπράβο, ωραίοι γονείς είναι αυτοί του συλλόγου !!! Αντί να συγχαρούν το διευθυντή που είχε το θάρρος να επιβάλει το νόμο, του ζητάνε και τα ρέστα από πάνω. Έτσι διδάσκουμε στα παιδιά την τεμπελιά και την παρανομία, και μετά απορούμε γιατί έφτασε η χώρα στη σημερινή κατάντια.
Η κατάληψη ενός σχολείου δεν είναι «μέθοδος πάλης», είναι φασιστική επιβολή της τεμπελιάς και της αγραμματοσύνης κάποιας υποτιθέμενης πλειοψηφίας στη μερίδα εκείνη των μαθητών που θέλουν να μορφωθούν. Είναι η ποιο κραυγαλέα μορφή παραβίασης του ακαδημαϊκού ασύλου.
Γιατί ακαδημαϊκό άσυλο σημαίνει Ελευθερία στη Μόρφωση και στην Έρευνα. Όποιος παρεμποδίζει ακόμα κι έναν σπουδαστή από τα δύο παραπάνω αγαθά, παραβιάζει τα ποιο στοιχειώδη ακαδημαϊκά του δικαιώματα. Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για το Ακαδημαϊκό Άσυλο θα πρέπει να συγχαρούν το Διευθυντή του Λυκείου της Ιωνιδείου. Επιτέλους κι ένας δάσκαλος που στάθηκε στο ύψος του ως εκπαιδευτικός, και δεν ακολούθησε τη λογική του βολέματος, του συμβιβασμού και του ωχαδερφισμού.
Και πάλι συγχαρητήρια στο Διευθυντή.
Απ’ότι φαίνεται τίποτα δεν αλλάζει όσα χρόνια κ να περάσουν. ‘Αλλη μια φουρνιά στουρνάρια θα αποφοιτήσουν ελέω της πολιτικής που θέλουν να κάνουν με τις πλάτες των μαθητών μια μερίδα καθηγητών/γονέων κ’ μαθητών. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου … Κ’ αυτοί βέβαια που την πληρώνουν – αν κ δεν το αντιλαμβάνονται άμεσα – είναι η μεγάλη μερίδα μαθητών κ’ οχι οι αριστούχοι οι οποίοι συνήθως πρωτοστατούν (που ούτως ή άλλως δεν έχουν ανάγκη) κ οι χείριστοι (που ούτως ή άλλως είναι αδιάφοροι) κ παρασύρουν τους άλλους. Μετά από χρόνια κ καιρούς όταν θα συναντιούνται ως απόφοιτοι με καθαρότερη πλέον σκέψη, θα μπορούν να δούν τί συνέβαινε πραγματικά κ θα γράφουν σχόλια όπως αυτό εδώ!
Μα, τι λέτε κύριοι; Προφανώς δεν γνωρίζετε. Δεν μιλάμε για μία ξεφτιλισμένη κατάληψη, που κλείνουν το σχολείο και πάνε στα σπίτια τους. Μιλάμε για ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να είχε λυθεί καιρό τώρα.
Μιλάμε για έναν εκπαιδευτικό που δεν κάνει καθόλου καλά τη δουλειά του, και ενώ δέχεται παράπονα και πιέσεις, δεν παρατάει το μάθημα.
Μιλάμε για έναν άνθρωπο που βρίσκεται στη διοίκηση του σχολείου και εφαρμόζει φασιστικές μεθόδους, δρώντας για τον εαυτό του. Έχω ακούσει και για οικονομικό θέμα, αλλά επειδή δεν έχω καμία γνώση για το θέμα, δεν θα ήθελα να το βάλω σαν επιχείρημα. Αναλογιστείτε την περίπτωση όμως που υπάρχει.
Μιλάμε για έναν εκπαιδευτικό που βρέθηκε εναντίον όλων, συναδέλφων του, μαθητών και γονέων, σε ένα ιστορικότατο σχολείο. Μιλάμε για την Ιωνίδειο, που έχει σοβαρούς μαθητές, σοβαρότατους γονείς, και εξαιρετικούς κατά βάση εκπαιδευτικούς.
Ένα σχολείο που παράγει πολιτισμό. Δεν γίνεται λοιπόν, όλη η κοινότητά του, να έχει άδικο, και ένας να έχει δίκιο.
Αστυνομία στην ΙΩΝΙΔΕΙΟ; Τι λέτε ρε; Πάτε καλά; Στα παιδιά, που προσπαθούν να βρούνε το δίκιο τους, και τους βγάζει και χουλιγάνους και κλέφτες από πάνω; Ντροπή σας κύριοι που το επικροτείτε κιόλας.
Αν όντως είναι ανίκανος ως δάσκαλος-καθηγητής τότε πράγματι να πάει σπίτι του σήμερα κιόλας. Αν υπάρχει κακοδιαχείριση ή/και ανικανότητα στην οργάνωση του σχολείου, τοτε πάλι από σήμερα να αντικατασταθεί από διευθυντής. Αλλά επειδή κρίνουμε οι απόφοιτοι με μόνα δεδομένα την παραπάνω επιστολή, πρέπει να πώ πώς δεν προκύπτουν όλα αυτά από το κείμενο του Συλλόγου Γονέων. Μήπως πρέπει να ξαναγραφτεί με μεγαλύτερη ακρίβεια? Γιατί η μόνη εντύπωση που μου μένει διαβάζοντάς την είναι μιας αντιδικίας τύπου «ξεφτιλισμένης κατάληψης» που είπε ο προηγούμενος σχολιαστής. Επίσης αυτοαναιρείται σε κάποια σημεία (πχ. ισχυρίζεται οτι ήταν ανεμπόδιστη η είσοδος ωστόσο στη επόμενη παράγραφο αναφέρει οτι απαιτήθηκε συμβολή των αρχών για να μπεί καθηγήτρια)! Ας μας διαφωτίσει κάποιος αντικειμενικά φίλτατε Μπουρλετίδη.
Η αρχή της αντικειμενικότητας απαιτεί την απάντηση και τοποθέτηση του Διευθυντή ώστε να υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Βέβαια για τα όσα περιγράφονται για την έλευση της αστυνομίας τα παραδέχεται πλήρως και αναλαμβάνει την ευθύνη. Εμείς θα επιδιώξουμε και συνάντηση μαζί του και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Το πλέον σημαντικό είναι να γυρίσουν τα παιδιά στα μαθήματα και να επανέλθει η ηρεμία. Έχω προσωπική άποψη, αλλά ο θεσμικός μου ρόλος δεν μου επιτρέπει να την εκφράσω
Και πέρσι τα ίδια προβλήματα είχανε? Και πρόπερσι πάλι τα ίδια?
Κάθε χρόνο η Ιωνίδειος από κατάληψη σε κατάληψη πάει. Αν υπάρχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο διευθυντή, υπάρχουν διαδικασίες που θα μπορούσε να κινήσει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων. Μπορεί ο διευθυντής να έχει 100 άδικα (δεν ξέρω την περίπτωση) αλλά η προσπάθειά του να κρατήσει το σχολείο του ανοιχτό είναι απόλυτα σωστή.
Αυτή η ξεφτίλα των καταλήψων Γυμνασίων και Λυκείων θα πρέπει κάποτε να σταματήσει. Είμαστε μοναδική χώρα στον κόσμο όπου η μισή εκπαιδευτική χρονιά χάνεται για να κάνουν τις επαναστατικές τους γυμναστικές οι επαγγελματίες επαναστάτες. Έλεος πια.
Στο κείμενο του συλλόγου δεν υπάρχει ούτε ένα σοβαρό επιχείρημα εις βάρος του Διευθυντή, πέρα από την προσπάθειά του να κρατήσει το σχολείο ανοιχτό. Θα θέλαμε λοιπόν να ακούσουμε κάποια ποιό σοβαρή ανάλυση της κατάστασης, και φυσικά και την άποψη του ίδιου του Διευθυντή.
Στην Ιωνίδειο Σχολή ο αείμνηστος Απόστολος Ζυγούρης έκρυβε τους μαθητές για να μην συλληφθούν από την αστυνομία..Στην κατοχή εννέα μαθητές και ένας καθηγητής εκτελέστηκαν για την αντιστασιακή τους δράση. Είναιμεγάλο ατόπημα το να φέρεις την αστυνομία,σε ένα δημοκρατικό σχολείο με παράδοση σε αγώνες στο οποίο έχει χυθεί αίμα. Και δεν μπορεί κανείς να προκαλεί την κοινή γνώμη που ακόμα θρηνεί την απώλεια ενός μαθητή από όργανο της τάξης. Και μάλλον Δημήτρη τα πράγματα έχουν ξεφύγει διότι οι γονείς έχουν κινήσει τη διαδικασία αποπομπής. αυτό το κείμενο που έστειλαν είναι η επίσημη καταγγελία…Και η ξεφτίλα είναι γενική…και όχι μόνο των καταλήψεων…μπαίνουμε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη διαχειριστική περίοδο η οποία περιλαμβάνει κατάργηση σχολικών μονάδων, απολύσεις εκπαιδευτικών, απόσυρση μαθημάτων που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα μας ως Έθνος..Ας βοηθήσουμε όλοι στην εκτόνωση της κατάστασης και μην στοχοποιούμε ή ηρωοποιύμε λάθος ανθρώπους
Αγαπητέ Κωνσταντίνε θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε σ’ αυτήν τη χώρα ότι δεν έχουμε ούτε χούντα ούτε κατοχή. Έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση (προσωπικά δεν την ψήφισα, αλλά δεν έχει σημασία) και κοινοβούλιο που ψηφίζει νόμους. Αν δεν μας αρέσουν ας ψηφίσουμε άλλους, αλλά προς το παρόν αυτοί είναι.
Η αστυνομία είναι όργανο της δημοκρατικής πολιτείας και σκοπός της είναι η εφαρμογή του νόμου. Η αναφορά του κειμένου σε «νόμους εν υπνώσει» είναι τουλάχιστον αστεία. Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται, όχι για να επιλέγουμε ποιοι μας βολεύουν και ποιοι όχι.
Ο αστυνομικός που ευθύνεται για το θάνατο του Αλέξη θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή, και πολύ σωστά τον έκρινε έτσι η δικαιοσύνη. Είναι όμως λάθος να χρησιμοποιούμε το θάνατο ενός παιδιού για να δικαιολογούμε παράνομες καταστάσεις όπως οι καταλήψεις.
Επαναλαμβάνω, είναι φασιστικό να αποφασίζει μια ομάδα παιδιών για το αν θα κάνουν μάθημα ή όχι οι συμμαθητές τους. Φυσικά είναι ελεύθεροι να μην πάνε στα μαθήματά τους όσοι δεν θέλουν, δεν μπορούν όμως να εμποδίζουν όσους θέλουν να πάνε. Είναι ο ορισμός της φασιστικής νοοτροπίας, είναι η ποιο παράφορη παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου.
Η «διαχειριστική περίοδος» είναι άσχετη με το θέμα μας. Και πριν τη «διαχειριστική περίοδο» τα ίδια ακριβώς γίνονταν στα σχολεία, αν όχι και χειρότερα. Ας αφήσουμε λοιπόν την οικονομία, κι ας μάθουμε γιατί είναι τόσο κακός αυτός ο Διευθυντής. Κι αν είναι έτσι τα πράγματα, θα ενώσω κι εγώ τις δυνάμεις μου με το σύλλογο των γονέων για να πάρει πόδι. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχω διαβάσει τίποτα σοβαρό εις βάρος του.
Εγώ πιστεύω πως δεν μπορεί ο Σύλλογος να αναφερθεί πλήρως σε πράγματα και καταστάσεις. Αυτή είναι η εικόνα που μου έχει δημιουργηθεί. Δικαιοσύνη δεν υπάρχει πάντα, και πάντα κάποιοι πρέπει να προσέχουν τα λόγια τους. Κυρίως όταν είναι θεσμικοί. Αυτό το έχω δει ως ενεργότατος συνδικαλιστής σε άπειρες περιπτώσεις. Έτσι είναι διαμορφωμένη η κοινωνία μας, να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, διπλωματία και στο μέχρι που φτάνει ο καθένας για να μην εκτεθεί. Αν δεν υπήρχαν αυτά, και όλα ήταν πιο άμεσα, θα είχαμε καταφέρει την ιδανική κοινωνία.
Επίσης, φίλε Δημήτρη, διαφωνώ κάθετα στο ότι δεν έχουμε χούντα ή κάτι παρόμοιο. Βεβαίως και έχουμε. Έχουμε περισσότερη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση από ποτέ, τα μυαλά του κόσμου αντί να ανοίγουν κλείνουν, η κρατική καταστολή είναι χειρότερη από τον καιρό της ΝΔ τουλάχιστον. (Για χούντα και μεταπολίτευση επί Καραμανλή δεν μπορώ να μιλήσω από εμπειρίες, είμαι πολύ μικρός ακόμα).
Αυτά τα έχω βιώσει στο πετσί μου, όπως και εκατοντάδες άβουλου και αποπροσανατολισμένου κόσμου, και μάλιστα νεολαίας. Μιλάω εγώ που οργανώθηκα με την ΠΑΣΠ, που πολιτικό φορέα έχει το ΠΑΣΟΚ.. Και δεν έχω λόγους να του κάνω αντιπολίτευση άσκοπα, όπως και θα χαιρόμουνα αν είχε εκπληρώσει τις προσδοκίες μου.
Το ξέρω, ξέφυγα από το θέμα, η κατάληψη σαν μόδα στα σχολεία ήρθε μετά τις καταλήψεις για την μη αναθεώρηση του άρθρου 16. (Οι προηγούμενες καταλήψεις ήταν επί Αρσένη). Επειδή είχαν συνηθίσει τα παιδιά σε μια τέτοια νοοτροπία, την συνέχισαν και άλλες χρονιές για χαζομάρες.
Τους λάθος λόγους για κατάληψη ή οποιασδήποτε άλλης μορφής για διεκδίκηση δικαιωμάτων, να μην τους συγχέουμε με την ίδια την κατάληψη.
Δηλαδή, επειδή ζούμε με ΠΑΣΟΚ και όχι με το Στρατό, όλα είναι ρόδινα και η Δημοκρατία μας ακμάζει;
Και τότε κάποιοι στο Πολυτεχνείο τα ίδια λέγανε. Κάποιοι φωνάζανε γιατί να κλείσουν οι Σχολές. (Άσχετα τι έγινε στη μεταπολίτευση και τι απογίνανε διάφοροι αγωνιστές τις εποχής).
Δημοκρατικό είναι αν είναι απόφαση της πλειοψηφίας του σχολείου. Και είναι ηθικό, εάν υπάρχει τέτοιος λόγος, πόσο μάλλον σε ένα σχολείο που έχει καλούς μαθητές κατά βάση, και με υψηλά στάνταρ.
Δηλαδή άμα ήταν έτσι, να φώναζε και παρακρατικούς της Δεξιάς να σπάγαν στο ξύλο τους καταληψίες.
Και ναι να αλλάξουμε το νόμο, εάν είναι άδικος. Και σε μια χώρα που οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, στέκει σαν επιχείρημα ότι είναι ‘εν υπνώσει’.
Επίσης, βλέπω σε διάφορους τομείς πόσο ρευστά είναι τα πράγματα με τον Καλλικράτη και με την οικονομία, οπότε και εδώ διαφωνώ μαζί σου.
Αυτές είναι οι απόψεις μου, δεν θέλω να κάνω το δεκανίκι στον κ. Μπουρλετίδη.
Φιλικά.
Αγαπητέ φίλε Τώνη, είμαι αρκετά μεγάλος για να έχω ζήσει τη χούντα, και ξέρω ακριβώς πως ήταν τα πράγματα τότε. Με δυό λόγια, «όλα τά σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».
Αν δεν τα έχεις ζήσει, δεν μπορείς να καταλάβεις. Για πληροφόρηση προσπαθούσαμε να ακούσουμε Ντόιτσε Βέλλε μέσα σε άπειρα παράσιτα και φοβόσουνα να μιλήσεις ακόμα και στο γείτονά σου γιατί δεν ήξερες ποιος ήτανε ρουφιάνος και ποιος όχι.
Η περίοδος Καραμανλή (74-81) ήταν λίγο καλύτερη, αλλά και πάλι οι μηχανισμοί της χούντας παρέμεναν σχεδόν άθικτοι.
Και μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ και τα σάρωσε όλα. Και φυσικά πολύ καλά έκανε. Με μόνη διαφορά, ότι έφυγε ο φόβος για το χωροφύλακα και η Ελλάδα έγινε όμηρος των εργατοπατέρων. Στο όνομα της δημοκρατίας και των εργατικών διεκδικήσεων, με συνεχείς απεργίες εκ του ασφαλούς, δημόσιοι υπάλληλοι, οτετζήδες, δεητζήδες, λιμενεργάτες, υπάλληλοι της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ, των μέσων μαζικής μεταφοράς, κλπ. πέτυχαν απίστευτα προνόμια για τις συντεχνίες τους που φυσικά πλήρωνε ο Έλληνας φορολογούμενος. Κι επειδή οι φόροι δεν έφταναν, οι «δημοκράτες» πολιτικοί μας βρήκαν και το εύκολο χρήμα από τα δανεικά, και να καινούργιες αυξήσεις κι επιδόματα, και να καινούργιοι διορισμοί των κομματικών στρατών. Και το πάρτι συνεχιζόταν, μέχρι που η οικονομία των δανεικών κατέρρευσε.
Όταν λοιπόν ακούω πως σήμερα έχουμε χούντα, μου σηκώνεται η τρίχα, γιατί αυτοί που τα λένε δεν ξέρουν τι θα πει χούντα. Εκτός κι αν εννοούν χούντα των εργατοπατέρων, οπότε το συζητάμε.
Όμως σαφώς και δεν έχουμε ελευθερία, όταν οργανωμένες ομάδες επιβάλουν τη θέλησή τους σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Κι αυτή είναι η περίπτωση των καταλήψεων. Με ποιο δικαίωμα θα αποφασίσει ο οποιοσδήποτε αν θα κάνω εγώ μάθημα ή όχι? Αυτό είναι κατάφορη παραβίαση της ατομικής μου ελευθερίας και των ακαδημαϊκών μου δικαιωμάτων.
Σε μια πραγματική Δημοκρατία, η ελευθερία του καθενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία των υπολοίπων. Αυτό δυστυχώς δεν το έχουμε καταλάβει στην Ελλάδα. Για το μέσο πολίτη, δημοκρατία είναι ότι τον βολεύει. Και γι’ αυτό φτάσαμε μέχρι εδώ.
Ακόμα και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, σκοπός των εξεγερμένων δεν ήταν να διακόψουν τη λειτουργία του ιδρύματος, αλλά να βροντοφωνάξουν τις ιδέες τους.
Σήμερα ο μόνος χώρος που δεν μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα είναι τα Πανεπιστήμια, επειδή οργανωμένοι τραμπούκοι όλων των παρατάξεων θεωρούν το ακαδημαϊκό άσυλο τσιφλίκι τους. Αυτή είναι η δημοκρατία μας όπως την κατάντησαν οι Παπαρήγες, οι Τσίπρες κι όλοι όσοι θέλουν να τους χαϊδεύουν τ’ αυτιά.
Φιλικά,
Δημήτρης
Την απάντηση που βρήκα την δέχομαι με χαρά μετά από μία δύσκολη μέρα.
Για αυτή τη χούντα μιλάω κι εγώ, την οποία έχω συνειδητοποιήσει στο μεγαλύτερο εύρος της τα τελευταία χρόνια, και σ’ αυτήν χρωστάμε σχεδόν απόλυτα την κατάντια των κινημάτων, την αδιαφορία για τα κοινά και της ζωής μέσα στη ρουσφετολογία του νεοέλληνα.
Τελοσπάντων, συμφωνώ σε όλα και αυτή την εικόνα έχω για όλα εκτός από το κομματάκι περί κατάληψης (το ξέρω, το πιο σχετικό με το θέμα μας
), η οποία θεωρώ πως είναι μέσο, όχι πάντα το καλύτερο, και όχι μόνο του, και πάντα με προϋποθέσεις.
Για το θέμα δεν έχω κάπως άλλο να συμβάλλω, οπότε μάλλον θα σιγήσω μέχρι να (και εάν) μάθω κάτι που να βοηθάει.
Καλό Βράδυ λοιπόν
Ξεφεύγουμε κύριοι από το θέμα.
Η χούντα του 67 πέρασε. Οι τότε Γερμανοί έφυγαν. Ο Καραμανλής βλέπει τα ραδίκια ανάποδα πολλά χρόνια τώρα….
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΡΑ!
Έκλεισαν το σχολείο…
Καλώς ή κακώς δεν θα το κρίνουμε τώρα.
Ας τα τσακίσουν στις ποινές μετά.
Έρχεται όμως ένας λυκειάρχης που αντί για ΔΑΣΚΑΛΟΣ το παίζει τσιφλικάς και CEO και επειδή τα σχολιαρόπαιδα έκλεισαν το μαγαζάκι του φωνάζει -ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ- την αστυνομία να τους βάλει με το ζόρι μέσα…και αυτά και τους υπόλοιπους συναδέρφους του.
Και το χειρότερο όλων???
ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΙΟΛΑΣ.
Αντί να είμαστε με τα παιδιά και να τα στηρίζουμε τα λέμε αγράμματα, στουρνάρια, τεμπέληδες κλπ πανέμορφα κοσμητικά.
Το ότι είχαν τα κότσια τα πιτσιρίκια να αντιταχθούν σε κάποιον που τους έφερε την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (θυμάστε αλήθεια πόσο τρομακτικοί φάνταζαν οι ένστολοι και οι μυθολογία στο τι μπορεί να σου κάνει όταν είσαι 16????) δεν το κοιτάει κανείς???
Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω ακόμα στα 30 μου τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ.
Καπνίζανε και σου λένε μην καπνίσεις.
Ξενυχτάγανε και σου λένε μη ξενυχτίσεις.
Κάνανε πορείες-καταλήψεις-αγώνες και σου λένε ΣΚΥΨΕ-ΠΕΣ ΝΑΙ-ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ-ΜΗ ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ-ΓΙΝΕ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ……..
Να ‘στε καλά κύριοι.
Νίκος Παγώνης.
ΥΓ: Κρατάτε γερά μαγκάκια αλλά αν κάνετε το σχολείο χάλι μαύρο εκεί θα βρείτε εμάς απέναντι σας.
ΥΓ2: Κάποτε ο Δημοσθένης μας έφερνε τηλεκάρτες μήπως και τις χρειαστούμε στην κατάληψη. Τώρα τι να τους πάει κανείς??? Κάρτα ανανέωσης???Χε χε.
Εγώ θα προτείνω κάτι πολύ ποιό απλό και ποιό δημοκρατικό. Όποιος θέλει, κατεβαίνει στο προαύλιο ή στο δρόμο και φωνάζει/διεκδικεί τα όποια δίκαια ή άδικα αιτήματά του. Κι όποιος θέλει, ανεβαίνει στην τάξη και κάνει μάθημα.
Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73, κανείς δεν εμπόδισε ούτε τα μαθήματα ούτε την έρευνα. Απλά, μαζεύτηκαν στο προαύλιο και βροντοφώναζαν να φύγει η χούντα από την Ελλάδα. Σήμερα στο ίδιο ίδρυμα, μια συνέλευση 200 ατόμων, σε σχολή με 2000 ενεργούς φοιτητές, αποφασίζει με 100 ψήφους για κατάληψη. Ύστερα βγάζουν σηκωτούς καθηγητές κι ερευνητές από τα εργαστήρια, κι έρχονται οι μπάχαλοι και κάνουν πάρτι διαλύοντας τις μισές υποδομές. Κι αυτό το σκηνικό επαναλαμβάνεται πολλές φορές κάθε χρόνο, έχει γίνει ρουτίνα.
Για να πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι ο εξευτελισμός κάθε έννοιας ακαδημαϊκού ασύλου, είναι η ποιο κατάφορη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων των 1900 φοιτητών που δεν ψήφισαν την κατάληψη. Και μπροστά σ’ αυτό τον απίστευτο φασισμό, η «δημοκρατική» ελληνική κοινωνία σφυρίζει αδιάφορα.
Αν το μόνο σφάλμα του Διευθυντή ήταν ότι προσπάθησε να κρατήσει το σχολείο ανοιχτό, αυτό είναι προς τιμήν του και είμαι με όλη μου την καρδιά στο πλευρό του. Δεν κάλεσε την αστυνομία «για να τους βάλει με το ζόρι μέσα» αλλά για να έχουν την ελευθερία να μπουν όσοι δεν συμφωνούσαν με την απόφαση για κατάληψη. Αυτή η ελευθερία της μειοψηφίας να κάνει μάθημα, θα πρέπει να είναι εξίσου σεβαστή με την ελευθερία της πλειοψηφίας να μην κάνει. Διαφορετικά έχουμε φασισμό.
Οι μικροί «επαναστάτες» εκ του ασφαλούς, δεν τα έβαλαν με το σύστημα, ακολούθησαν την παράδοση που λέει ότι κάθε σχολική περίοδο κάνουμε και 2-3 μήνες καταλήψεις και γλιτώνουμε τα μαθήματα. Κι αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις με τη σύμφωνη γνώμη γονέων και καθηγητών. Η απίστευτη υποκρισία μιας κοινωνίας που έχει εθιστεί στο βόλεμα και στην ψευτοεπανάσταση.