Home > Εκδηλώσεις > Ο Ρομαντικός Ήρωας στον Κινηματογράφο: Από την Ουτοπία της Νοσταλγίας στη Δυστοπία της Λύτρωσης – Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Ο Ρομαντικός Ήρωας στον Κινηματογράφο: Από την Ουτοπία της Νοσταλγίας στη Δυστοπία της Λύτρωσης – Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

No Gravatar

 

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, παρουσίασε με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κοινού, την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 στην αίθουσά εκδηλώσεων Γ.Μπόμπολας,  το βιβλίο της  συναποφοίτου Ιστορικού-Θεωρητικού του Κινηματογράφου Ειρήνης Σταματοπούλου (αποφ.91),  «Ο Ρομαντικός Ήρωας στον Κινηματογράφο: Από την Ουτοπία της Νοσταλγίας στη Δυστοπία της Λύτρωσης», Εκδόσεις Αιγόκερως.

Η έναρξη της παρουσίασης ήταν εντυπωσιακή και άκρως κινηματογραφική με την προβολή μιας 15λεπτης ταινίας με αποσπάσματα από ιστορικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου τα οποία πρόβαλλαν σημαντικές μορφές κινηματογραφικών ηρώων, συνοδεία νοσταλγικής μουσικής.

Για το βιβλίο μίλησαν ο ιστορικός του κινηματογράφου, συγγραφέας και σεναριογράφος Στάθης Βαλούκος, ο Χρήστος Μήτσης, κριτικός κινηματογράφου, και ο συναπόφοιτος Μάνος Στεφανίδης, (αποφ.72) ιστορικός και κριτικός τέχνης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απόφοιτος της Ιωνιδείου Σχολής.

Ο κύριος Βαλούκος, προσφέροντας μια εμπεριστατωμένη και ενδιαφέρουσα εποπτεία των κυριότερων αφηγηματικών μοντέλων, αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε εκείνο της περιπλάνησης ως συστατικού του πυρήνα του βιβλίου και μας ταξίδεψε στις σελίδες του, όπως και στις βασικότερες κινηματογραφικές του αναφορές. Η άκρως σινεφιλική ομιλία του κυρίου Μήτση επέμεινε περισσότερο στα χαρακτηριστικά της μορφής του ρομαντικού ήρωα και παρακολούθησε στοχαστικά την πορεία του μέσα από είδη και κινήματα με παρόμοιο τρόπο με εκείνον του βιβλίου, ενώ ο πάντα γλαφυρός κύριος Στεφανίδης άρχισε από μια νοσταλγική ματιά στις δικές μας κινηματογραφικές εμπειρίες, και με το σύνηθες καθηλωτικό του ύφος μας παρέσυρε σε μια διαδρομή μέσα από όλες τις τέχνες, όπως και από το σινεμά, δίνοντας έμφαση στην αυτοβιογραφική προοπτική της ακαδημαϊκής αφήγησης της συγγραφέως.

Στο βιβλίο επιχειρείται η αναζήτηση του ρομαντικού κοσμοειδώλου στον κινηματογράφο, και η μελέτη της εκάστοτε δραματοποίησης της συγκεκριμένης προοπτικής. Μιας στοχαστικής εικόνας για το σύμπαν, τη ζωή, το ανθρώπινο υποκείμενο και την έγχρονη εμπειρία που διαμορφώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ρομαντική λογοτεχνία και φιλοσοφία και, περνώντας μέσα από τη μορφή του ρομαντικού ήρωα, αρθρώθηκε σε έναν συνολικό θεωρητικό και καλλιτεχνικό προσανατολισμό, σε μια ιδιάζουσα κοσμοαντίληψη, που διατρέχει τη νεωτερικότητα και συναντάται επίσης στην ιδεολογική προβολή και σκηνοθετική πρακτική κινηματογραφικών ειδών και κινημάτων (γουέστερν, κινηματογράφος τέχνης – Nouvelle Vague, επίγονοι Ιταλικού νεορεαλισμού, Μπέργκμαν, Ταρκόφσκι – ταινία περιπλάνησης

Συντονιστής της παρουσίασης ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου  Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, που με λίγα λόγια σκιαγράφησε την συγγραφέα, εκλεκτό μέλος των Αποφοίτων της Ιωνιδείου, τις πολύ καλές σπουδές της, την προσφορά της στον Κινηματογράφο και την Τέχνη και τη νέα της αυτή προσπάθεια στην Λογοτεχνία με το καλοτάξιδο βιβλίο της «Ο Ρομαντικός Ήρωας στον Κινηματογράφο: Από την Ουτοπία της Νοσταλγίας στη Δυστοπία της Λύτρωσης» που ας σημειωθεί βρίσκεται σε πολύ καλή θέση στη σειρά των Πωλήσεων Βιβλίων πανελληνίως, ενώ έχει αποσπάσει ήδη διθυραμβικές κριτικές.

Η Ειρήνη Σταματοπούλου (αποφ.91), η οποία παρουσίασε το βιβλίο της ανήμερα της γιορτής της μπροστά σε ένα εξαιρετικά νεανικό κοινό,  γεννήθηκε και ζει στον Πειραιά. Διδάκτορας της Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου, το γνωστικό της αντικείμενο είναι η αφηγηματολογία του κινηματογράφου, ενώ τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα, το εκπαιδευτικό και  ερευνητικό της έργο περιστρέφονται γύρω από τις σημειολογικές σπουδές στο σινεμά και τη φιλοσοφική προοπτική του φιλμικού μέσου. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο προγραμμάτων Σπουδών Φύλου και Ισότητας , και στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Ιστορία Κινηματογράφου στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός των άλλων και, η Ιατρός και Πολιτευτής κ. Μαρία Μπουκουβάλα, Το μέλος της Διοίκησης της ΠΕΦΟ Ολυμπιακού, Μουσικός και συναπόφοιτος Τάσος Κατοπόδης (αποφ.82), ο Έφορος Εκδηλώσεων του Συνδέσμου  Συμβολαιογράφος και Μουσικός Δημήτρης Πετσετάκης, η Αγιογράφος και Συντηρήτρια έργων Τέχνης Αικατερίνη Οικονόμου, ο τ. Γενικός της ΔΗΡΑΠ Δημήτρης Κρητικός, η Δικηγόρος τ.Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Γιώτα Μπουρλετίδου, ο πρώην Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Γιάννης Μοίρας, ο παλιός Καθηγητής της Ιωνιδείου Γ. Μαντόπουλος και ο Επιχειρηματίας Γιάννης Ηλίας.

Categories: Εκδηλώσεις
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.