Home > Θέματα Εκπαίδευσης, Νέα - Ειδήσεις > Επιστολή Μάριου Μπαχά, Προέδρου ΔΣ Αποφοίτων Βαρβακείου προς τον ΣΑΙΣΠ

Επιστολή Μάριου Μπαχά, Προέδρου ΔΣ Αποφοίτων Βαρβακείου προς τον ΣΑΙΣΠ

No Gravatar

 

Από    : Μάριο Μπαχά

Προς   : κ. Κωνσταντίνο Μπουρλετίδη

Κοιν.  : κ. Λεωνίδα Τσιγώνια

Αθήνα, 27 Απριλίου 2010

Αγαπητέ κ. Μπουρλετίδη,

 Θέμα: Πρότυπα/Πειραματικά Σχολεία

 Ουδέποτε στο ΥΠΕΠΘ έγινε λόγος για κατάργηση των Πειραματικών Σχολείων. Αντίθετα, η πρόθεση της Υπουργού και όλων των αρμοδίων παραγόντων είναι να τα αναβαθμίσουν.

 Ουδέποτε στο ΥΠΕΠΘ έγινε λόγος για ιδιαίτερη ρύθμιση των Πειραματικών που ανήκουν στα Πανεπιστήμια. Υπήρξε απλώς μια γνώμη του κ. Λεωνίδα Τσιγώνια για εξομοίωση των Πειραματικών αυτών με τα Πρότυπα Σχολεία, εφόσον θα επανείρχετο ο θεσμός των Προτύπων, όπως ακριβώς ήταν και προ του 1985 που καταργήθηκαν τα Πρότυπα ή ακόμα και την ένταξη όλων των Προτύπων Σχολείων στα Πανεπιστήμια. Η σκέψη αυτή δεν έλαβε προς το παρόν επίσημη διατύπωση.

 Εκείνο που, όμως, έχει σημασία είναι ότι η Υπουργός ιδεολογικά πρόσκειται στην ιδέα της επαναφοράς του θεσμού των Προτύπων Σχολείων, μαζί δε με αυτήν και αρκετοί απόφοιτοι, Βουλευτές και Υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης (Θ. Πάγκαλος, Α. Τσούρος, Κ. Ρόβλιας, Μ. Παντούλας, Α. Οικονόμου, Π. Παναγιωτόπουλος, Ν. Μπακογιάννη, Ι. Βαρβιτσιώτης, Κ. Τασούλας, Σ. Καλογιάννης, Α. Σπηλιωτόπουλος, Μ. Γιαννάκου, Ε. Στυλιανίδης κλπ.). Αλλά και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα του δημόσιου βίου (Μιχ. Σταθόπουλος, Β. Κοντογιαννόπουλος, Γ. Αρσένης, Ν. Κωνσταντόπουλος, Ε. Βορίδης, Θ. Ξανθόπουλος, Λ. Κουρής, Κ. Σαραντόπουλος κλπ.).

 Η πρώτη Επιτροπή που συνέστησε η Υπουργός για να μελετήσει το θέμα της επαναφοράς των Προτύπων Σχολείων ή Σχολείων Αριστείας στη δωρεάν δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με επιλογή των εισακτέων σε αυτό μαθητών (εισαγωγικές εξετάσεις, tests κλπ.), απέτυχε και διελύθη, γιατί οι μετέχοντες σ’ αυτή Καθηγητές (Μ. Κασσωτάκης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ι. Μπουζάκης του Πανεπιστημίου Πατρών) ήσαν επιστημονικά αντίθετοι.

  Ήδη η Υπουργός, εξ όσων γνωρίζω, προτίθεται να συστήσει νέα Επιτροπή, υπό τον Καθηγητή Κ. Ματθαίου, στην οποία ευελπιστώ να μετέχω, για να ξαναμελετήσει το θέμα αυτό και να της εισηγηθεί σχετικώς.

 Στο σημείο αυτό βρίσκεται σήμερα το όλο θέμα και, γι’ αυτό, πιστεύω ότι θα πρέπει να τροποποιήσετε το κείμενο που μου στείλατε και να επικεντρωθείτε στην ανάγκη επαναφοράς των Προτύπων Σχολείων, τη μετατροπή από Πειραματικά σε Πρότυπα των ιστορικών Σχολείων, όπως είναι η Βαρβάκειος, η Ιωνίδειος, η Ζωσιμαία, η Ευαγγελική, τα Ανάβρυτα, το Πειραματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα Πειραματικά όλων των Πανεπιστημίων ανά τη χώρα κλπ., την ίδρυση σταδιακά Προτύπων Σχολείων σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και την παράλληλη διατήρηση των Πειραματικών Σχολείων, στα οποία οι μαθητές θα συνεχίσουν να εισάγονται με κλήρωση και τα οποία επιτελούν άλλο εκπαιδευτικό σκοπό από τα Πρότυπα Σχολεία.

Κατά τα λοιπά παραμένω στη διάθεσή σας σχετικώς.

Φιλικά,

Μάριος Μπαχάς

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.