Home > Εκδηλώσεις > Από τον Μαύρο Σκλάβο μέχρι τον Ομπάμα: ένα χρονικό των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ 21-4-2010

Από τον Μαύρο Σκλάβο μέχρι τον Ομπάμα: ένα χρονικό των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ 21-4-2010

No Gravatar

  

Από τον Μαύρο Σκλάβο μέχρι τον Ομπάμα: ένα χρονικό των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ

 Παρουσίαση βιβλίου Τάκη Μπενά στο Σύνδεσμο 

 21 Απριλίου 2010 

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά την Τετάρτη 21 Απριλίου 2010 πραγματοποίησε στην αίθουσά του εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Συγγραφέα και αποφοίτου της Ιωνιδείου Τάκη Μπενά: «Από τον Μαύρο Σκλάβο μέχρι τον Ομπάμα: ένα χρονικό αφροαμερικανών στις ΗΠΑ». 


Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον κ. Κωνσταντίνο Μπουρλετίδη – Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ενώ την προλόγισε ο κ. Αντώνης Αντωνίου – Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, κάνοντας μια σύντομη αναφορά σε χρονολογίες αποφασιστικής σημασίας για την πορεία των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ. 

Ακολούθως ο κ. Δημήτρης Πετσετάκης- Έφορος Εκδηλώσεων του Συνδέσμου εστίασε σε μια άλλη πλευρά του βιβλίου αυτής που αναφέρεται στη μουσική, τονίζοντας ότι οι αφροαμερικανοί στάθηκαν οι πρωτεργάτες σε πολλά είδη μουσικής. 


Ο κ. Θόδωρος Δρίτσας – βουλευτής, αναφέρθηκε στη συγγραφική πορεία του Τάκη Μπενά και στα άλλα καταξιωμένα βιβλία του. Στη συνέχεια ο κ.Παναγιώτης Δέγλερης (αποφ.77) – δικηγόρος – πρόεδρος της 18ης Σχολικής Επιτροπής της Ιωνιδείου Σχολής, επικεντρώθηκε στην ομιλία του στις αποφάσεις – σταθμούς που πάρθηκαν από το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ και συνέβαλαν καίρια στην κατάργηση της δουλειάς. 
Η επόμενη ομιλήτρια ήταν η κα Αριστέα Οικονόμου τ. καθηγήτρια της Ιωνιδείου και Φιλόλογος, η οποία χαρακτήρισε το βιβλίο ως πολιτικό ανάγνωσμα της ζωής των σκλάβων και ως ανάλυση της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ζωής στο βωμό του κέρδους.
Τέλος στο βήμα ανέβηκε ο ίδιος ο εξαίρετος συγγραφέας, ο οποίος αφού εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την υπέροχη αυτή διοργάνωση, έδωσε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει τη συγγραφική του δράση, γιατί έχει πολλά ακόμη να προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ακολούθησε μουσικό live αφιέρωμα στη Blues μουσική και μία δεξίωση με καταπληκτικά εδέσματα.
Ο καταξιωμένος συγγραφέας Τάκης Μπενάς, σε αυτό το βιβλίο μέσα σε 218 σελίδες καταγράφει τη μακρά κοινωνική, οικονομική και πολιτική πορεία από το δουλεμπόριο και τη δράση της Κου Κλουξ Κλαν, του Μάρτιν Λούθερ και τις βίαιες εξεγέρσεις των μαύρων, του Μοχάμετ Άλι και την Ολυμπιάδα της «Μαύρης Δύναμης» μέχρι τον Μάλκομ Χ. Παράλληλα αναλύει τη σημερινή κατάσταση με το νέο ρόλο της Κου Κλουξ Κλαν αλλά και τη σύγχρονη αντίσταση των μαύρων. Παρουσιάζεται ακόμη η συμβολή των αφροαμερικανών στον αμερικανικό και παγκόσμιο πολιτισμό.
Αποτελεί ένα από τα λιγοστά βιβλία της ελληνικής βιβλιογραφίας που αναφέρονται σε τέτοιου είδος θέματα και θα πρέπει αναμφίβολα να αναγνωριστεί από το ευρύτερο κοινό. 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκτός των άλλων και, οι Βουλευτές κ.κ Θοδωρής Δρίτσας και Δημήτρης Καρύδης, ο Αντινομάρχης κ. Λάζαρος Αλεξανδρίδης, ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπυρίδων, η Πρόεδρος της «Χορωδίας Πειραιώς 1960» κ. Δέσποινα Πασβάνη, ο πρώην Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμου της ΝΔ κ Γιάννης Μοίρας, ο τ. Γεν Δ/ντής της ΔΗΡΑΠ κ Δημήτρης Κρητικός, οι συνθέτες και συναπόφοιτοι Τάσος Κατοπόδης και Γιώργος Σαρρής,  και ο Επιχειρηματίας κ. Γιάννης Ηλίας.

Categories: Εκδηλώσεις
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.