Home > Εκδηλώσεις > Η εκδήλωση «ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ανθολόγιο Αφηγήσεων» στο Σύνδεσμο

Η εκδήλωση «ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ανθολόγιο Αφηγήσεων» στο Σύνδεσμο

No Gravatar
Από αριστερά προς τα δεξιά, Βάσιας Τσοκόπουλος, Γιάννης Κακουλίδης, Λίτσα Μπαφούνη, Κώστας Μπουρλετίδης, Μαρίσσα Τριανταφυλίδη

Από αριστερά προς τα δεξιά, Βάσιας Τσοκόπουλος, Γιάννης Κακουλίδης, Λίτσα Μπαφούνη, Κώστας Μπουρλετίδης, Μαρίσσα Τριανταφυλίδη

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή Πειραιωτών και φίλων του Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε   η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ανθολόγιο αφηγήσεων»  που επιμελήθηκαν ο Νίκος Αξαρλής και ο Βάσιας Τσοκόπουλος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον  Σύνδέσμο Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, σε συνεργασία με τις  Εκδόσεις ΤΣΑΜΑΝΤΑΚΗ, στην κατάμεστη  αίθουσα του Μεγάλων Ευεργετών, Γεώργιος Μπόμπολας, του Συνδέσμου, τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη.

Το βιβλίο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή κειμένων για τον Πειραιά από σημαντικούς συγγραφείς ποιητές και ερευνητές όπως ο Παύλος Νιρβάνας, ο Λάμπρος Πορφύρας, Σπύρος Μελάς, Γιώργος Θεοτοκάς κ.α.

Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας  Γιάννης Κακουλίδης πασίγνωστος για το πολυσχιδές και ποιοτικό έργο του: ποίηση, θέατρο, πεζό, κινηματογραφικά σενάρια και στίχους για πάνω από πεντακόσια γνωστά ελληνικά τραγούδια, και η Λίτσα Μπαφούνη, Ιστορικός  συν-διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Πειραιά, η οποία  έχει στο ενεργητικό της σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων και είναι πολύ γνωστή στην πόλης μας για την πολιτισμική δράση της.

Όπως τόνισαν οι επιμελητές της έκδοσης Νίκος Αξαρλής και Βάσιας Τσοκόπουλος ένα ανθολόγιο είναι πρώτ’ απ’ όλα μια επιλογή. Από το πλήθος των κειμένων πρέπει, με κάποια κριτήρια, αλλά να επιλέξεις και άλλα να αφήσεις στην άκρη. Ένα κριτήριό μας ήταν τα καλά κείμενα, αλλά δεν ήταν το κυριότερο. Γι’ αυτό και ορισμένα τα παραλείψαμε, όχι χωρίς δυσκολία. Ο πρώτος στόχος μας ήταν να περιδιαβούμε τον Πειραιά μέσα από αφηγήσεις για τους τόπους του και τους ανθρώπους του. Και, επίσης, να παρακάμψουμε, αν μπορούμε, την στερεότυπη εικόνα για την πόλη που έχει μετασχηματιστεί και κυριαρχήσει μεταπολεμικά και μέχρι σήμερα. Στραφήκαμε σε όλων των ειδών τις αφηγήσεις και τις οργανώσαμε σα να αποτελούν μέρη μιας συνολικής αφήγησης.

Υπάρχουν δύο παράλληλες κοινωνικές πραγματικότητες, που κυριαρχούν η καθεμιά τους σε διαφορετικές περιόδους της πειραϊκής ιστορίας: ο αστικός Πειραιάς που ηγεμονεύει τον 19ο αιώνα και ο αναδυόμενος λαϊκός Πειραιάς από τις αρχές του 20ού αιώνα, ο οποίος βάζει τη σφραγίδα του στην πόλη κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, για να γίνει από τότε σήμα κατατεθέν της.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η εξαιρετική και ταλαντούχα νέα ηθοποιός Μαρίσσα Τραιανταφυλλίδου, γνωστή από την τηλεοπτική μεταφορά στον ALPHA του βιβλίου 10 του Καραγάτση. Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία  ο Κώστας Μπουρλετίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να αποτελέσει σχολικό βιβλίο σε ένα πρόγραμμα τοπικής ιστορίας για τα σχολεία της πόλης μας.

Ο Έφορος εκδηλώσεων του Συνδέσμου Δημήτρης Πετσετάκης, τόνισε ότι με αφορμή το συγκεκριμένο βιβλίο, ξεκινούν μια σειρά εκδηλώσεων του Συνδέσμου, για τον εορτασμό των 175 ετών από την ίδρυση του Δήμου Πειραιά, και θα επιλεχθούν βιβλία για παρουσίαση που αφορούν την πόλη και τους ανθρώπους της.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ των άλλων, οι βουλευτές Πειραιά κκ. Δημήτρης Καρύδης και Θεόδωρος Δρίτσας, ο συναπόφοιτος Λάζαρος Αλεξανδρίδης, Αντινομάρχης Πειραιά, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γεώργιος. Αξαρλής, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Γιάννης Αξαρλής, ο Παναγιώτης Δέγλερης , συναπόφοιτος, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής της Ιωνιδείου, ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Πειραϊκού Συνδέσμου και συναπόφοιτος,  η Σοφία Σφυρόερα, Διευθύντρια του Νυχτερινού Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, ο εκδότης Γιάννης Κανατσέλης από τη «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ» και οι δημοσιογράφοι Νότης Ανανιάδης, Δημήτρης Καπράνος και Καλλιόπη Δράκου

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά οφείλει να συγχαρεί τον εκδότη Αντώνη Τσαμαντάκη, για την σημαντική προσφορά του στην πόλη, με τις σημαντικές εκδόσεις που κάνει, οι οποίες αποτελούν ρομαντική και όχι επιχειρηματική επένδυση.

Categories: Εκδηλώσεις
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.