Home > Χωρίς κατηγορία > «Πρόσκληση μαθητών Λυκείων για συμμετοχή στους Ομίλους Αριστείας στο Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά»

«Πρόσκληση μαθητών Λυκείων για συμμετοχή στους Ομίλους Αριστείας στο Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά»

No Gravatar

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι στο Πρότυπο – Πειραματικό Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά διοργανώνονται κατά το τρέχον σχολικό έτος Όμιλο Αριστείας, σύμφωνα με τα άρθρα 41 & 45 του νόμου 3966/2011 για τα Πρότυπα Σχολεία, στους οποίους μπορούν να συμμετέχουν και μαθητές από άλλα σχολεία του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ικανότητες σε αντίστοιχα επιστημονικά αντικείμενα. Οι όμιλοι θα λειτουργούν μετά το πέρας των μαθημάτων, σε ημέρες και ώρες που θα οριστούν από τους υπεύθυνους καθηγητές μετά τη συγκέντρωση των αιτήσεων. Η διάρκεια των ομίλων ορίζεται σε 40 διδακτικές ώρες. Οι μαθητές θα λάβουν στο τέλος πιστοποιητικό επιτυχούς συμμετοχής, εφόσον δεν έχουν υπερβεί τις 8 απουσίες και έχουν εκπονήσει τις εργασίες που θα τους αναθέσει ο υπεύθυνος.

Στους ομίλους αυτούς μπορούν να συμμετάσχουν και παιδιά αποφοίτων, που φοιτούν σε άλλα σχολεία,  αρκεί να αποστείλουντις αιτήσεις/υπεύθυνες δηλώσεις (υπόδειγμα επισυνάπτεται στο παρόν μήνυμα) των Γονέων/Κηδεμόνων των ενδιαφερομένων στο Φαξ του σχολείου  (210 4175211) μέχρι την Παρασκευή 12-10-12. (αρχική ημερομηνία 24-9-2012)

Τα αντικείμενα των ομίλων αριστείας είναι συνοπτικά τα εξής:

 1. ΟΜΙΛΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ: «ΦΥΣΙΚΗ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ, ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ»

Υπεύθυνος καθηγητής: Μιχαήλ Σαρρής.

Στόχοι του ομίλου: Γνωριμία με «σύγχρονες» θεωρίες των φυσικών επιστημών που δε συμπεριλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα (Ειδική Σχετικότητα, Κβαντομηχανική, Καθιερωμένο Μοντέλο, Θεωρίες ενοποίησης κλπ). Παρουσίαση πειραμάτων και διατάξεων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των αντίστοιχων θεωριών (Επιταχυντές, Ανιχνευτές). Γνωριμία με τις πειραματικές μεθόδους και τεχνικές για την σχεδίαση των πειραμάτων (μέθοδοι Monte Carlo) αλλά και την ανάλυση των πειραματικών τους δεδομένων.

2. ΟΜΙΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ PASCAL / C++»

Υπεύθυνος καθηγητής Παναγιώτης Τσάκωνας

Στόχοι του ομίλου: H εξοικείωση με τον προγραμματισμό ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό με απώτερο σκοπό τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα Πληροφορικής.  

3. ΟΜΙΛΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ:  «ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ»

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αθηνά Μητσοπούλου

Στόχοι του ομίλου: Σκοπός της επιλογής του συγκεκριμένου θέματος ομίλου είναι να αποκτήσει ο μαθητής γνώση: των μεθόδων και πρακτικών που χρησιμοποιούνται στις  χημικές αναλύσεις, των  φυσικών και χημικών αρχών που  διέπουν τις αναλύσεις και των αναλυτικών τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων του εργαστηριακού εξοπλισμού και των υλικών.

4. ΟΜΙΛΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ»

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δώρα Γκόντα  

Στόχοι του ομίλου: Η ενθάρρυνση μιας πιο προσωπικής ματιάς των μαθητών μέσω της κινηματογραφικής αφήγησης με στόχο την ανάλυση ζητημάτων όπως ταυτότητα και πολυπολιτισμικότητα, υποχρεώσεις και δικαιώματα του πολίτη και άλλων εννοιών. Η ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παιδείας με στόχο την κριτική θέαση και ανάλυση της κινηματογραφικής γραφής.

5. «ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ»

Υπεύθυνη καθηγήτρια : Μανοπούλου Παρασκευή

Στόχοι του ομίλου: να υποστηρίξει τη φιλοσοφική παιδεία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κριτικής, ερευνητικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών και να τους προετοιμάσει για τη συμμετοχή στον Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφίας.

6. ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ: «ΑΓΓΛΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ SHAKESPEARE»

Υπεύθυνη καθηγήτρια : Ματίνα Μέγα

Στόχοι του ομίλου:  Γνωριμία των μαθητών με την αγγλική κουλτούρα και

σκέψη μέσα από το θεατρικό λόγο του William Shakespeare. Εμβάθυνση στο θεατρικό έργο του Άγγλου δραματουργού και δραματοποίηση αποσπασμάτων του.

 7. ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: «ΟΤΑΝ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ…»

Υπεύθυνη καθηγήτρια Αρέτου Γεωργία.

Στόχοι του ομίλου: Γνωριμία με το μελοποιημένο έργο σύγχρονων ποιητών, π.χ. Ελύτη, Καββαδία κλπ. και η πραγματοποίηση μιας συναυλίας.

 8. ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ:  (εκφραστική ανάγνωση, αυθόρμητος λόγος, παιχνίδι ρόλων, προτρεπτικός λόγος, διττοί λόγοι – debate)

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δημακοπούλου Αλεξάνδρα

Στόχοι του ομίλου: Καλλιέργεια του προφορικού λόγου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη  της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων και εποικοδομητικού διαλόγου – επιχειρηματολογία, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, με απώτερο σκοπό τη συμμετοχή μαθητών στους ετήσιους αγώνες επιχειρηματολογίας που διοργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας.

9. ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: « Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ; »

Υπεύθυνη καθηγήτρια Γεωργαντή Κατερίνα.

Στόχοι του ομίλου: Η συγκριτική αποτίμηση θεσμών, γεγονότων και φαινομένων της ιστορίας, όπως αυτά δεν παρουσιάζονται μέσα στα σχολικά εγχειρίδια, με τη διερευνητική μελέτη εναλλακτικών ιστορικών πηγών.

10. ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Υπεύθυνος –Διδάσκων καθηγητής: Β. Ε. Βισκαδουράκης.

Στόχοι του ομίλου: Διδασκαλία των Μαθηματικών σε έκταση, σε βάθος και σε επίπεδο που να καλύπτει τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα των ταλαντούχων μαθητών της πόλης του Πειραιά και ιδιαίτερα όσων επιθυμούν να συμμετέχουν σε Μαθηματικούς Διαγωνισμούς και αργότερα να σπουδάσουν και να σταδιοδρομήσουν στα Μαθηματικά και τις Θετικές Επιστήμες.

 11. ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ: « ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ»

Υπεύθυνος καθηγητής Βαρθαλίτης Γιώργος.

Στόχοι του ομίλου: Θα αναγνωσθούν και θα συζητηθούν σημαντικά μυθιστορήματα εφηβείας. Ταυτόχρονα οι μαθητές θα ενθαρρυνθούν να καταθέσουν δική τους δημιουργία. Η αναγνωστική και δημιουργική εξοικείωση με τη λογοτεχνία είναι βασικοί στόχοι του ομίλου.

 Περισσότερες πληροφορίες για τη θεματολογία και τη μεθοδολογία των ομίλων καθώς και το έντυπο της αίτησης μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του σχολείου μας: http://lyk-peir-ionid.att.sch.gr/omiloi.htm

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.