Home > Χωρίς κατηγορία > To έργο «Το Μαγικό Βιολί» του συναπόφοιτου συνθέτη Νίκου Ξανθούλη (αποφ. 80) στην Εθνική Λυρική Σκηνή

To έργο «Το Μαγικό Βιολί» του συναπόφοιτου συνθέτη Νίκου Ξανθούλη (αποφ. 80) στην Εθνική Λυρική Σκηνή

No Gravatar

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι όταν πληροφορούμαστε για τις δραστηριότητες των συναποφοίτων μας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής της χώρας μας και ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού , στον οποίο οι απόφοιτοι της Ιωνιδείου έχουν μεγάλη παράδοση.

 Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η όπερα του συναπόφοιτου συνθέτη Νίκου Ξανθούλη με τίτλο «Το Μαγικό Βιολί: Όπερα για νεανικά αυτιά» ανεβαίνει ξανά στην Εθνική Λυρική Σκηνή και θα παίζεται όλα τα σαββατοκύριακα μέχρι τις 7 Απριλίου στις 11.00 το πρωί. Χαρακτηρίζεται ως έργο «και για παιδιά» αφού απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ως εισαγωγικό για την όπερα.

 Ο Νίκος Ξανθούλης απόφοιτος της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά είναι συνθέτης, κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1984, Διδάκτωρ της Μουσικής Ακαδημίας της Σόφιας, καθηγητής τρομπέττας και Ανωτέρων Θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών και από το 2004 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Από το 2009 είναι υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών.

 Το «Μαγικό Βιολί» είναι ένα μουσικό παραμύθι για την δύναμη της μουσικής και της αληθινής αγάπης που θα εντυπωσιάσει τις παιδικές ψυχές. Μια συγκριτική ιστορία που φέρνει το μήνυμα της αισιοδοξίας και της χαράς, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

 

Σύμφωνα με το Νίκο Ξανθούλη   Τα «Νεανικά Αυτιά» δεν είναι μόνο των παιδιών και των νέων, αλλά των ανθρώπων οποιασδήποτε ηλικίας!Ένα «Νέο Αυτί» είναι αυτό που κατορθώνει να ακούσει υπερνικώντας προκαταλήψεις και συνήθειες.

Αλλά και πιο ειδικά :

-         Τα παιδιά θα μπορέσουν να ανακαλύψουν από νωρίς το πιο ολοκληρωμένο είδος τέχνης, αφού η όπερα περιλαμβάνει τόσο τις εικαστικές όσο και τις παραστατικές τέχνες.

-         Οι νέοι θα κατορθώσουν να ξεφύγουν από λανθασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα για την όπερα

-          Οι ενήλικες που συνήθιζαν να ακούν άλλες μορφές μουσικής, μπορούν να ενθαρρυνθούν ώστε να ανακαλύψουν τη φωνή, την κλασική μουσική και την όπερα.

-          Με τον ίδιο τρόπο, οι εραστές της όπερας, πεπεισμένοι ότι έχουν ήδη αποκτήσει την ικανότητα να ακούν, μπορούν να υποστηριχθούν στην προσθήκη επιμέρους «επιπέδων» στην ακουστική τους εμπειρία. Και (γιατί όχι;) να ανακαλύψουν επίσης ένα νέο είδος μουσικής.

   ΤΟ  ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΟΛΙ – Περίληψη

Κάποτε, σε μια γκρίζα πολιτεία,  ζούσε ένας βασιλιάς που μισούσε την ομορφιά, τα χρώματα και τα τραγούδια και απαγόρευε σε όλους τους πολίτες να τραγουδούν και να χαίρονται. Ακόμα και την κόρη του φυλάκισε γιατί τραγούδησε μια μέρα που είχε μαγευτεί από το βιολί ενός τσιγγάνου που μπήκε τυχαία στη πολιτεία. Ο Βασιλιάς τρόμαξε μόλις άκουσε το τραγούδι και διέταξε να φυλακίσουν όλους όσους τραγούδησαν μαζί με τον τσιγγάνο και να πετάξουν το βιολί του. Μόνο ένας τρελός έμεινε έξω από την φυλακή και έκρυψε το βιολί.

 Ο βασιλιάς μένει πια μόνος, συντροφιά  με τον τρελό της πολιτείας. Το άκουσμα του βιολιού ξυπνάει αναμνήσεις που τον γεμίζουν λύπη. Δεν ήταν πάντα έτσι. Τα λόγια του τρελού αλλά και η μουσική του μαγικού βιολιού που ακούστηκε μέσα από την φυλακή, ξύπνησαν την καλοσύνη που είχε θάψει μέσα του. Η οπτασία της βασίλισσας μαζί με το μαγικό βιολί λύνουν τα μάγια. Έτσι άλλαξαν όλα.

 Προπώληση εισιτηρίων

από τα Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα / Καθημερινά 9.00–21.00

Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725

Ηλεκτρονική προπώληση www.nationalopera.gr

Σαββατοκύριακα μέχρι τις 7 Απριλίου

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.