Home > Χωρίς κατηγορία > «Αφρικής Μέθεξη» – Εκδήλωση – Έκθεση στο Σύνδεσμο Αποφοίτων Ιωνιδείου (2-9 Ιουνίου 2011)

«Αφρικής Μέθεξη» – Εκδήλωση – Έκθεση στο Σύνδεσμο Αποφοίτων Ιωνιδείου (2-9 Ιουνίου 2011)

No Gravatar

Το «Αφρικής Μέθεξη» ένα βιβλίο σύνθετο- βιωματικό, ιστορικό, εθνολογικό, φωτογραφικό- για την Αφρική, της Καθηγήτριας του Αριστοτέλειου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελένης Γκίνου παρουσιάστηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011, στο κοινό του Πειραιά, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, Πραξιτέλους 236. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από πολυτοπική μουσική εγκατάσταση του συνθέτη  και εφόρου εκδηλώσεων του Συνδέσμου Δημήτρη Πετσετάκη, (αποφ.74), ο οποίος είχε την ευθύνη της οργάνωσης της εκδήλωσης αλλά και της έκθεσης φωτογραφίας της συγγραφέας  με την λογοτεχνική και καλλιτεχνική παρέμβαση φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η   έκθεση διήρκησε μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουνίου και ήταν  ανοιχτή στο κοινό από τις 18.00 μέχρι τις 21.00.

Ο Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης (αποφ.90)  που συντόνισε την εκδήλωση υπογράμμισε ότι «Μέθεξη» είναι η ψυχική συνάντηση, η επαφή, η επικοινωνία ανάμεσα στον αισθητό κόσμο και τον κόσμο των ιδεών. «Αφρικής μέθεξη» είναι η επικοινωνία ανάμεσα στον μυστηριακό κόσμο της αφρικανικής ηπείρου και τον ταξιδευτή, που την επισκέπτεται με όλες του τις αισθήσεις σε εγρήγορση, έτοιμος να πάρει απ’ αυτή βιώματα ξεχωριστά και ν’ αφήσει (ίσως) ένα κομμάτι της ψυχής του εκεί. Είναι, επίσης, και ο τίτλος του βιβλίου της ακαδημαϊκού και συγγραφέως, Ελένη Γκίνου, η οποία επί δεκαετίες, με μια φωτογραφική μηχανή ανά χείρας, «εξερευνά» τη μυστηριακή, θα έλεγε κανείς, αυτή ήπειρο για να μας μεταφέρει αυτή την «περίεργη, μυστηριωδώς ευγενική και εκφραστική ψυχή» των ανθρώπων της.

Η Αφρική, όπως τόνισε  η ίδια η Ελένη Γκίνου, αποτελεί τον καλύτερο τεχνίτη πάνω στη γη για να ακονίσει τις αισθήσεις του ταξιδευτή. Και συνεχίζει: «Αυτό το ακόνισμα είναι συναρπαστικό στο βίωμά του, που αλλάζει όλα τα κύτταρα , όχι μόνο του σώματος, αλλά και της ψυχής».


Έντονα βιωματικό, το βιβλίο, στις 455 σελίδες μιας καλαίσθητης έκδοσης, με πληθώρα φωτογραφιών, μας αποκαλύπτει την «πλανεύτρα Αφρική», αυτή «που σε δευτερόλεπτα ξέρει να συνενώσει τις αισθήσεις με την καρδιά», αυτή που «μαθαίνει στον ταξιδευτή να νιώθει την αναγέννηση κάθε κυττάρου, με τον πιο συναρπαστικό τρόπο».
Η Ελένη Γκίνου, εδώ και τρεις δεκαετίες ζει και τρέφεται μέσα από τα ταξίδια της, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Μέσα από τα ταξίδια αυτά εκπαιδεύεται συνεχώς στο μεγάλο πανεπιστήμιο της ζωής. Από παντού συλλέγει ψήγματα γνώσης, απ’ αλλού μικρότερα κι απ’ αλλού μεγαλύτερα: «… πιστεύω ακράδαντα ότι το ταξίδι στην Ευρώπη είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το ταξίδι στην Αμερική η δευτεροβάθμια, ενώ το ταξίδι στην Ασία η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όταν ο ταξιδευτής έρχεται οπλισμένος με τα παραπάνω εφόδια, θα εκπαιδευτεί στην Αφρική σε μεταδιδακτορικό επίπεδο πάνω στις απλές αλλά και ύψιστες αξίες της ζωής…», μας είπε

Μεταξύ των παρευρισκόμενων διακρίναμε τον βουλευτή Πειραιά Δημήτρη Καρύδη , τον πρώην Αντινομάρχη Λάζαρο Αλεξανδρίδη, τον Οικονομολόγο και ταμία του ΔΣ των αποφοίτων της Ιωνιδείου  Βασίλη Βασιλειάδη, τον Ιατρό και μέλος του ΔΣ των αποφοίτων της Ιωνιδείου Παναγιώτη Μπάϊζο τον Κοινοτικό Σύμβουλο και μέλος του ΔΣ των αποφοίτων της Ιωνιδείου Αντώνη Μοραντζή, τον Δημοσιογράφο Δημήτρη Καπράνο, τον πρώην Γενικό της ΔΗΡΑΠ Δημήτρη Κρητικό, την Αγιογράφο και Συντηρήτρια έργων Τέχνης Αικατερίνη Οικονόμου, τον Επιχειρηματία Γιάννη Ηλία, τον δημοσιογράφο Γιάννη Κάτσελη.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.