Home > Εκδηλώσεις, Νέα - Ειδήσεις > 175 Χρόνια Πειραιάς: Παρουσίαση Δύο βιβλίων για την πόλη Δευτέρα – 29 -11-2010

175 Χρόνια Πειραιάς: Παρουσίαση Δύο βιβλίων για την πόλη Δευτέρα – 29 -11-2010

No Gravatar

Σε μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση για την πόλη του Πειραιά και μία από τις λίγες που έγιναν μέσα στο 2010 για τον εορτασμό των 175 χρόνων από την ίδρυση της πόλης μας, ο Σύνδεσμος  Αποφοίτων της Ιωνιδείου και οι Εκδόσεις Τσαμαντάκη οργάνωσαν στις 29 Νοεμβρίου 2010  μια ξεχωριστή εκδήλωση. Την παρουσίαση των βιβλίων ΒΟΥΡΛΑ – ΤΡΟΥΜΠΑ Μια περιήγηση στο χώρο του υποκόσμου και της πορνείας του Πειραιά (1840-1968) του Βασίλη Πισιμίση και ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ του Γιώργου Μπαλούρδου Εκδόσεις ΤΣΑΜΑΝΤΑΚΗ

 Ιδιαίτερη τιμή για το Σύνδεσμο αποτέλεσε η παρουσία του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου, ο οποίος έδειξε για άλλη μια φορά την εκτίμηση του στην Ιωνίδειο και το Σύνδεσμο Αποφοίτων της.

 

Για τα εξαιρετικά βιβλία μίλησαν οι συγγραφείς τους και ο Πειραιώτης συγγραφέας Γιάννης Κακουλίδης. Την εκδήλωση συντόνισε και χαιρέτησε ο Πρόεδρος των Αποφοίτων της Ιωνιδείου κ. Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης. Είναι δύο βιβλία που πραγματικά αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα για τον Πειραιά.

 

Εξαιρετικά μεγάλη η προσέλευση του κοινού.  Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους διακρίναμε, εκτός των άλλων και τον Βουλευτή κ. Δημήτρη Καρύδη, το νέο Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, τον πρώην Βουλευτή κ. Κανέλο Λάλο, τον Διαμερισματικό Σύμβουλο Αντώνη Μοραντζή, τον Έφορο Ελδηλώσεων του Συνδέσμου και Συμβολαιογράφο Δημήτρη Πετσετάκη,  την Πρόεδρο του Ζήνωνα κ. Αγγελική Μπουλιέρη, το Ναύαρχο κ. Νίκο Αρτεμάκη, τους Εκδότες κ.κ. Μαρία Τσέγκα, Αντώνη Τσαμαντάκη και Σταύρο Καραμπερόπουλο, τον πρώην Γενικό της ΔΗΡΑΠ κ. Δημήτρη Κρητικό, τους Λογοτέχνες κ.κ. Τούλα Μπούτου και Δημήτρη Κρασονικολάκη, , τον παλαίμαχο Πολίστα Γιάννη Καρολόγο, το Μουσικό κ. Δημήτρη Λαουτάρη, τον Αντιπρόεδρο των Υδραίων κ. Γιώργο Μουνδρέα, τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Ηλία, τον πρώην Πρόεδρο των Αποφοίτων της Ιωνιδείου κ. Δημοσθένη Μπούκη.

Το  βιβλίο «Βούρλα – Τρούμπα : Μια περιήγηση στο χώρο του υπόκοσμου και της πορνείας του Πειραιά (1840 – 1968)», αναφέρεται στην Ιστορία των κρατικών πορνείων των Βούρλων και, στη συνέχεια, στην ακμή και παρακμή της πολυθρύλητης Τρούμπας του Πειραιά. Ο κύριος άξονας αφήγησης είναι η πορνεία καθώς και τα κακοποιά – και όχι μόνον – στοιχεία αυτών των δύο γειτονιών. Στόχος του συγγραφέα είναι αφενός να παρουσιαστούν ευσύνοπτα η ιστορική διαδρομή τους (πως και γιατί το Κράτος αποφάσισε να ελέγξει την πορνεία και τον υπόκοσμο, πότε αυτό συνέβη, πότε άρχισε να λειτουργεί η Τρούμπα κ.τ.ό) και αφετέρου να σκιαγραφηθούν με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο πρόσωπα και περιστατικά.
Ο συγγραφέας  Βασίλης Πισιμίσης  μεταξύ άλλων δήλωσε  ότι ως συλλέκτης έχω μαζέψει εδώ και κάμποσα χρόνια ένα -επιτρέψτε μου να πω- αξιοσημείωτο αρχείο σχετικό με τον ευρύτερο Πειραιά. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, συνειδητοποίησα πως είχα σκόρπια εδώ κι εκεί διάφορα στοιχεία σχετικά με την πορνεία και τον εν γένει υπόκοσμο του Πειραιά -στοιχεία που συνοψίζονται σε δύο περιοχές:  Τα Βούρλα και την Τρούμπα. Τότε διαπίστωσα πως δεν υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία κανένα συγκεκριμένο βιβλίο γι’ αυτό το θέμα, εκτός μόνον από προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις. Απ’ αυτή τη διαπίστωση ξεπήδησε και η ιδέα για το βιβλίο που κρατάτε. Κι απ’ τη στιγμή που η ιδέα έγινε επιθυμία, βάλθηκα να εντοπίσω οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να μου φανεί χρήσιμη

Αντλώντας υλικό από αξιόλογη βιβλιογραφία αλλά και από αφηγήσεις ανθρώπων που ζουν και θυμούνται εκείνες τις εποχές, ο συγγραφέας προσφέρει για πρώτη φορά ένα σύγγραμμα που συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία που βρίσκονται διάσπαρτα σε άλλα βιβλία ή άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.


Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης συναρπαστική είναι η αφήγηση και περιγραφή της μεγάλης απόδρασης των «27» φυλακισμένων υπόδικων και καταδικασμένων κομμουνιστών από τις φυλακές των Βούρλων, (τα πορνεία είχαν μετατραπεί μετά τον πόλεμο σε φυλακές) στις 17 Ιουλίου 1955. Εντυπωσιακές λεπτομέρειες του σχεδιασμού της απόδρασης που θα μπορούσε να αποτελέσει έτοιμο σενάριο για κάθε σκηνοθέτη.  

 

Το δεύτερο βιβλίο «Βιβλιογραφία για τον Πειραιά» του  σημαντικού συγγραφέα – κριτικού Γιώργου Μπαλούρδου, έχει το χαρακτήρα εγχειριδίου, και επιχειρείται για πρώτη φορά να συγκεντρωθούν θεματικά τα σημαντικότερα και κυριότερα βιβλία που αναφέρονται στον Πειραιά, γραμμένα από Πειραιώτες – και μη – συγγραφείς και μελετητές.
Το βιβλίο έχει ιδιαίτερη χρηστική αξία για τον ερευνητή της τοπικής Ιστορίας αλλά και για όποιον επιθυμεί να γνωρίζει τι έχει εκδοθεί σχετικά με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Η καταλογογράφηση ανά κατηγορία (Γενική Ιστορία, Πολιτιστική Ιστορία, Λογοτεχνία, Μελετήματα κλπ) βοηθά τον αναγνώστη, έχοντας τη Βιβλιογραφία ως σημείο αναφοράς, να βρει εύκολα τα βιβλία που πραγματικά τον ενδιαφέρουν, χωρίς να χαθεί στους δαιδαλώδεις λαβυρίνθους της ελληνικής βιβλιογραφίας, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.

Ο απολαυστικός  Γιάννης Κακουλίδης αφού συνεχάρη του συγγραφείς και τον Σύνδεσμο για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης αλλά και τις Εκδόσεος Τσαμαντάκη για τις σημαντικότατες εκδόσεις για την πόλη, είπε μεταξύ των άλλων …. «Φανταζόμουν ότι θα γίνω δικηγόρος, βουλευτής, υπουργός και Πρόεδρος Δημοκρατίας. Βλέπετε παιδιόθεν ήμουν κατά της βασιλείας. Απ’ όταν άρχισα στα χρόνια της εφηβείας μου να συχνάζω στους οίκους ανοχής της Τρούμπας και να γνωρίσω τον μικρόκοσμό της, ανακάλυψα ότι τα «αστικά» φιλόδοξα όνειρά μου κατά μίμησιν των γενικών φιλοδοξιών προς τις οποίες οι δάσκαλοί μας μας προσανατόλιζαν ήταν, προκειμένου να γίνουμε «κάτι». Ε! λοιπόν εγώ δεν ήθελα αυτό το κάτι. Εγώ, να τραγουδήσω ήθελα μόνο, παρέα με ό,τι η εποχή χαρακτήριζε λούμπεν το οποίον κιόλας λάτρεψα!»…

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.