Home > Χωρίς κατηγορία > Επιστημονική Ημερίδα για τον Κωνσταντίνο Ιωνίδη από το Πειραματικό Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

Επιστημονική Ημερίδα για τον Κωνσταντίνο Ιωνίδη από το Πειραματικό Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

No Gravatar

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ  ΓΥΜΝΑΣΙΟ                                                                   Πειραιάς, 18/02/2011

ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

                                                                        Δελτίο Τύπου

                                 Κωνσταντίνος Ιωνίδης (1775 – 1852): «Διῆλθεν εὐεργετῶν»

Το  Πειραματικό  Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, προκειμένου να τιμήσει την προσφορά του Κωνσταντίνου Ιωνίδη (Ιπλιξή) και να αναδείξει το πολυσχιδές και άγνωστο εν πολλοίς έργο του, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα:

           Κωνσταντίνος Ιωνίδης (1775 – 1852): «Διῆλθεν εὐεργετῶν»

 στις 30 Μαρτίου 2011 και ώρες 5:00 – 9:00μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, Σωτήρος Διός 17, Πειραιάς.

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της ημερίδας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σημαντικές ομιλίες και εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων – ερευνητών σχετικές με τη δράση και την προσφορά του φιλογενούς εθνικού ευεργέτη.

Ο Κωνσταντίνος Ιωνίδης προσέφερε μεγάλο μέρος από την περιουσία του για την ανέγερση τμήματος του κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την οικονομική ενίσχυση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές, την αγορά οικοπέδου για την ανέγερση του κτηρίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Συνέβαλε με χορηγίες στην εύρυθμη λειτουργία της Φιλεκπαιδευτικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας και υπήρξε ευεργέτης του Ιερού Ναού της Αγίας Ειρήνης στην Αθήνα. Επιπλέον υπήρξε διακεκριμένο μέλος της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου και ευεργέτης λόγω της προσφοράς της πολύτιμης συλλογής του  έργων τέχνης στο Victoria and Albert Museum.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε το παράδειγμα των ευεργετών πρέπει να προβληθεί ιδιαίτερα, τόσο, για να τονιστεί το μέγεθος και η ποιότητα της προσφοράς τους, όσο και για να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση όλων εκείνων που θα είχαν πρωτίστως τη διάθεση αλλά και τη δυνατότητα να πράξουν αναλόγως προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

 Η ρήση του Θουκυδίδη «Ἐγώ ἡγοῦμαι πόλιν πλείω ξύμπασαν ὀρθουμένην ὠφελεῖν τούς ἰδιώτας ἤ καθ’ ἕκαστον τῶν πολιτῶν εὐπραγοῦσαν, ἁθρόαν δε σφαλλομένην» (Μτφ. Πιστεύω ότι ωφελούνται πιο πολύ οι πολίτες, όταν η πόλη ευημερεί συνολικά παρά, όταν ευτυχεί κάθε πολίτης χωριστά, ενώ όλη η πόλη δυστυχεί) (Ιστορίαι 2.60) είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι παράλληλα – την ίδια μέρα και ώρα -  στην είσοδο της Σχολής θα εκτίθεται οπτικοακουστικό υλικό βασισμένο σε εργασίες περιβαλλοντικού και πολιτιστικού περιεχομένου που εκπονήθηκαν από ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών κατά την τελευταία εικοσιπενταετία και με την επιμέλεια των καθηγητριών:

Αναστασίας Παπάζογλου και Αναστασίας Νικολάκη, αποδεικνύοντας ότι η πνευματική παράδοση της Ιωνιδείου είναι  συνεχής και παρούσα. 

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους αποφοίτους η ανάδειξη – και μέσω αυτής της ημερίδας – του παλαιότερου και ιστορικότερου σχολείου της πόλης του Πειραιά. Με την ιστορική παρουσία της η Σχολής μας αποτέλεσε, αποτελεί και ευελπιστούμε να συνεχίσει να αποτελεί φυτώριο διανοουμένων, επιστημόνων, καλλιτεχνών, αθλητών, διακεκριμένων εν γένει ανθρώπων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.

 Ο Διευθυντής του Πειραματικου  Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

 Ιωάννης Λ. Κότσιρας

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πειραματικού Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά  

 Η Οργανωτική Επιτροπή της Επιστημονικής Ημερίδας

1.     Χριστοδούλου Ελένη

2.     Κλαμπανιστή Ευφροσύνη

3.     Σπυράλατος Ιωάννης

4.     Θειακούλη Βασιλική

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.