Archive

Archive for Μαρτίου, 2012

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΟΙ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ» (6-4-2012)

No Gravatar

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά σε συνεργασία με την εφημερίδα «Πρόσω Ολοταχώς», την Τοπική Εφορεία Προσκόπων Πειραιά και το Σύνδεσμο Νεαπολιτών «Τα Βάτικα», πραγματοποιεί συγκέντρωση τροφίμων, τα οποία θα δοθούν σε ενορίες και οικογένειες του Πειραιά, οι οποίες έχουν πραγματική ανάγκη.

Η πρωτοβουλία αυτή με τον διακριτικό τίτλο «Οι Πειραιώτες βοηθάμε τους Συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 από τις 10:00 ως τις 20:00 στον πεζόδρομο Ι. Δραγάτση & Ηρώων Πολυτεχνείου (στο κέντρο του Πειραιά).

Τη συγκεκριμένη μέρα μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου σε συνεργασία με τα μέλη των άλλων σωματίων και την εφημερίδα «Πρόσω Ολοταχώς» θα συγκεντρώσουμε τρόφιμα, όπως κονσέρβες, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, κλπ.

Οι απόφοιτοι, οι καθηγητές, οι γονείς και οι μαθητές της Ιωνιδείου είναι γνωστοί για την ευαισθησία τους και την διάθεση προσφοράς και αγάπης προς τους συνανθρώπους που υποφέρουν. Θα πρέπει να κινητοποιηθούμε για να συμβάλλουμε και εμείς με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε σε αυτό το σημαντικό σκοπό.

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης


Η Ιωνίδειος Σχολή στο Ευρωκοινοβούλιο των Εφήβων

No Gravatar

Στις 30 Μαρτίου δύο μαθητές της Β Λυκείου του Πειραματικού – Προτύπου Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (o Λυκούργος Αναστασόπουλος από το Β1 και η Αντωνία Παπαγιάννη από το Β3)  θα συμμετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο των εφήβων που διοργανώνεται από τη Βουλή του Αμβούργου, σαν δείγμα συμπαράστασης στην Ελλάδα. Η πρόσκληση προωθήθηκε από την Ελληνίδα πρόξενο στο Αμβούργο κ. Δημάκη, η οποία έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το θέμα της ημερίδας είναι «Alles geregelt in Europa? Wir als Verbraucher im europaischen Binnenmarkt» ( στα ελληνικά «Ρυθμίζονται όλα στην Ευρώπη; Εμείς ως καταναλωτές μέσα στην ευρωπαϊκή  αγορά») και αναφέρεται σε 4 υποθέματα όπως: 

  1. ασφάλεια και τυποποίηση τροφίμων
  2. παροχή υπηρεσιών
  3. προστασία του περιβάλλοντος
  4. Διαδικτυακές αγορές

Στην Ευρωπαϊκή βουλή των εφήβων πρόκειται:

• να γίνει μια προσπάθεια κατανόησης και διευκρίνισης των αρμοδιοτήτων  της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της καταναλωτικής πολιτικής, πώς και με ποιο σκεπτικό μπορούν να υλοποιηθούν οι κανονισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 • να δοθεί η ευκαιρία για την ανταλλαγή των ιδεών από τους εκπροσώπους και να αφυπνίσει το ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή πολιτική π.χ. να ενθαρρύνει την πολιτική συνεργασία

 • να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενισχύσουν το ρόλο τους ως αποδέκτες των παρεχόμενων υπηρεσιών  και ως καταναλωτές, με κριτική αντιπαράθεση μέσο των δικών τους  αποφάσεων και των ευθυνών τους.

Το γραφείο πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξάγει τα ευρωπαϊκά φόρουμ νεολαίας από το 2011 ως το 2014 σε συνεργασία με τα γερμανικά κοινοβούλια των κρατιδίων την Ευρωπαϊκή βουλή των εφήβων για το θέμα των δικαιωμάτων και την ευθύνη των καταναλωτών/τριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτό απευθύνεται στους μαθητές και τους μαθητές των επαγγελματικών σχολείων καθώς και των λυκείων. 

Στο πρώτο δίωρο θα παρουσιαστούν βασικές γνώσεις για την ΕΕ. Πριν την εργασία σε ομάδες θα γίνουν ομιλίες πάνω σε σύγχρονα ερωτήματα που αφορούν τον τομέα της πολιτικής των καταναλωτών.

Το δεύτερο δίωρο θα παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες τις εντυπώσεις τους και τις απόψεις τους από το προσωπικό τους περιβάλλον και θα πληροφορήσουν τους υπόλοιπους πάνω στα θέματα της πολιτικής των καταναλωτών που συζητήθηκαν στις ομάδες.

Η παρουσία των μαθητών της Ιωνιδείου θα είναι πολύ σημαντική, καθώς θα μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες στους  γερμανούς ευρωβουλευτές και στους συμμαθητές τους σχετικά με το πώς εφαρμόζεται η νομοθεσία της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα ημερίδας Αμβούργου

 

9:30 Χαιρετισμός στην ολομέλεια της Προέδρου του κοινοβουλίου του κρατιδίου του Αμβούργου Carola Veit.

10:00 Εργασία σε ομάδες πάνω σε τέσσερις θεματικούς τομείς της πολιτικής των καταναλωτών

11:30 Διάλειμμα

11:45 Συζήτηση με ψηφοφορία στην ολομέλεια

13:15 Γεύμα

14:00 Διάλογος μαθητών και μαθητριών με μέλη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και της βουλής του Αμβούργου

15:30  Ομαδική φωτογραφία-Αποχαιρετισμός

16:00  Τέλος της ημερίδας

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σπύρος Αβραμιώτης,  Διευθυντής Πειραματικού -Προτύπου Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

 Κατερίνα Γεωργαντή, Καθηγήτρια Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

τηλ:  210-4170055 , 210-4175291, φαξ: 210 4114050

  email: mail@lyk-peir-ionid.att.sch.gr 

Η Ιωνίδειος Σχολή συνεργάζεται με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών – Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στο Σχολείο : Εγκαίνια 30-3-2012

No Gravatar
 Αγαπητοί συναπόφοιτοι και φίλοι  του Συνδέσμου. Σας προωθούμε το δελτίο τύπου και την πρόσκληση της εξαιρετικής εκδήλωσης –έκθεσης ζωγραφικής που οργανώνει το Πειραματικό –Πρότυπο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής με την επιμέλεια του συναπόφοιτου Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνου Στεφανίδη και σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας του σχολείου μας με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών  

  

  

Έκθεση Εικαστικών Τεχνών

«Οι Δάσκαλοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

συνομιλούν με τους μαθητές» 

Εγκαίνια: Παρασκευή 30 Μαρτίου, ώρα 19.30

Διάρκεια: Από 30 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2012

«Οι Δάσκαλοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών συνομιλούν με τους μαθητές» στο πλαίσιο της έκθεσης εικαστικών τεχνών που οργανώνεται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (Σωτήρος Διός 17, Πειραιάς, τηλ: 210-4122.260), με συμμετοχή 36 Καθηγητών της ΑΣΚΤ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε επιμέλεια του συναπόφοιτου Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνου Στεφανίδη (αποφ.72).

Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιούνται την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 και ώρα 19.30 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

Στα εγκαίνια θα παρευρίσκονται, μεταξύ άλλων, Καθηγητές της ΑΣΚΤ Αθήνας & Θεσσαλονίκης.  Ο Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και επιμελητής της Έκθεσης κ. Μάνος Στεφανίδης θα μιλήσει για τη «συνάντηση της μαχόμενης καλλιτεχνικής δημιουργίας με τη μαχόμενη εκπαίδευση» («ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ» ο τίτλος της ομιλίας), η Αν. Καθηγήτρια Διδακτικής της Τέχνης στην ΑΣΚΤ Αθήνας κ. Τιτίκα Σάλλα θα αναπτύξει το θέμα της Αναγκαιότητας της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σαν στοιχείο ολοκλήρωσης της μορφωτικής διαδικασίας, ενώ ο Διευθυντής του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά κ. Μιχάλης Κ. Άνθης θα μιλήσει για τις «ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».

Στην Έκθεση συμμετέχουν με έργα τους 36 Καθηγητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης (αλφαβητικά):

Αλαβέρας Χρήστος, Αντωνόπουλος Άγγελος, Αρφαράς Μιχάλης, Βλασταράς Βασίλης, Γεωργιλάκης Μάρκος, Γουρζής Γιάννης, Δημητρέας Βαγγέλης, Ζουρούδης Δημήτρης, Καζάζης Γιώργος, Κατζουράκης Κυριάκος, Κούκος Δημήτρης, Κώτσιου Κωνσταντίνα, Μανουσάκης Μιχάλης, Μελανίτης Γιάννης, Μεραμπελιώτης Μανώλης, Μορταράκος Κυριάκος, Ξαγοράρης Ζάφος, Παπαγιάννης Θεόδωρος, Πατρασκίδης Τριαντάφυλλος, Πειρουνίδης Απόστολος, Σακελλίων Δημήτρης, Σάλλα Τιτίκα, Σάμιος Παύλος, Σαντοριναίος Ματθαίος, Σαχίνης Ξενής, Σιάμκουρη Μαγδαληνή, Σκαλτσάς Γιάννης, Σχοινά Μαίρη, Τζάκος Αριστοτέλης, Τρανός Νίκος, Τσαλαματά Βασιλική, Τσώλης Κώστας, Φωκάς Γιάννης, Χαραλάμπους Παναγιώτης, Χαρβαλιάς Γιώργος, Χατζησάββα Ερατώ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ της ΕΚΘΕΣΗΣ

«Οι Δάσκαλοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών συνομιλούν με τους μαθητές»

Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης

Εγκαίνια: Παρασκευή 30/3/2012 και ώρα 19.30

Χώρος:

Αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (http://lyk-peir-ionid.att.sch.gr)

Σωτήρος Διός 17, Πειραιάς, τηλ: 210-4122.260, email: iongymn@otenet.gr

Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2012

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 17.30-21.30

Σάββατο: 10-1 μμ. και 17.30-21.30

Κυριακή: 10-1μμ.

Επισκέψεις σχολείων μετά από συνεννόηση.

Είσοδος ελεύθερη

Θα εκδοθεί Κατάλογος της Έκθεσης

Πληροφορίες:  Τηλ: 210-4122.260, 6978-415.002.

 

«ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ» (απόσπασμα)

«…Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ σήμερα περισσότερο από ποτέ, αντί να είναι μοναδικός θεατής στο αλωνάκι του εαυτού του, να γίνεται ο πρωταγωνιστής στο θέατρο του κόσμου· και η τέχνη του να είναι ταξική, δηλαδή εναντίον της ομοιομορφίας ή της προβλέψιμης τάξης και ασφάλειας που «εγγυάται» η όποια εξουσία.  Ας κρατήσουν αυτοί τη διακόσμηση, τη «συγκίνηση», την αναπαράσταση και το μελό για τον εαυτό τους. Εμείς θέλουμε το μέλι της επανάστασης και την κίνηση της ανατροπής […]  Σήμερα, στη μεγάλη ένταση της κρίσης, η ανάγκη για ουσιαστική και βαθιά, πολυεπίπεδη παιδεία χωρίς εργαλειακές λογικές ή μηχανικές αποστηθίσεις είναι εθνική επιταγή.  […]  Αν βάλουμε την τέχνη στη ζωή μας -ουσιαστικά κι όχι καιροσκοπικά ή κοσμικά- τότε θα έχουμε εμπλουτίσει την καθημερινότητά μας με μιαν, απροσδόκητη, πηγή ευτυχίας.  Μια ευτυχία που μπορεί να περνάει κι από τη χαρμολύπη αλλά που θα εδράζεται σε μια μεγάλη αλήθεια. Πως η έκφραση είναι σημαντικό δικαίωμα όλων και πως όλοι έχουμε δικαίωμα και στην έκφραση και στη δημιουργία… Αυτό είναι το βαθύτερο κέρδος κάθε, μα κάθε ουσιαστικής παιδείας… Μάνος Στεφανίδης.

 

 

«Η μόνη αμαρτία είναι η ασχήμια… Γι’ αυτό πιστεύω ότι η τέχνη είναι πολύ σημαντικότερη και από τα οικονομικά και από τη φιλοσοφία. Είναι το άμεσο μέτρο του πνευματικού οράματος του ανθρώπου» (Herbert Read, The Meaning of Art, 1931) 

 

«Οι γιγάντιες καταστροφές που μας απειλούν δεν είναι στοιχειώδη συμβάντα φυσικού ή βιολογικού είδους, αλλά ψυχικά γεγονότα.  Απειλούμαστε με έναν τρομακτικό τρόπο από πολέμους και επαναστάσεις που δεν είναι τίποτε άλλο από επιδημίες της ψυχής… Το μυστικό [όπλο] όλων των συλλογικών μας ασθενειών είναι ο καθορισμός  της καταστολής της αυθόρμητης δημιουργικής ικανότητας του ατόμου…  Η καταστροφικότητα είναι το αποτέλεσμα της ζωής που δεν έχει ζήσει!»

(Herbert Read, Education through art 1943) 

 

«Ας είναι οι καλλιτέχνες μας αυτοί που έχουν το χάρισμα να διακρίνουν την αληθινή φύση της ομορφιάς και της χάρης.και τότε οι νέοι μας θα διαμένουν σε τόπο υγιή εν μέσω ωραίων εικόνων και ήχων και θα αισθάνονται το καλό στο κάθε τι» (Πλάτων, Πολιτεία Γ΄, 401d)

 

Ευχαριστούμε για την στήριξη και τη Δημοσίευση

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων

του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

Πληροφορίες:

Μιχάλης Κ. Άνθης, Διευθυντής

Τηλ: 210-4122.260, 6978-415.002, mikanthis@gmail.com

Μάνος Στεφανίδης

Επ. Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, Επιμελητής Έκθεσης, τηλ: 6972-994.014

 

Επικοινωνία:

Δέσποινα Ερρίκου, τηλ: 6944-613.607, errikou@eexi.gr