Archive

Archive for Ιανουαρίου, 2012

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΤΙΣ 5/2/2012

No Gravatar

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου των Αποφοίτων της Ιωνιδείου σε ειδική συνεδρίαση του στις 19 Δεκεμβρίου 2011, ολοκλήρωσε την εξέταση των υποψηφιοτήτων για την καθιερωμένη βράβευση συναποφοίτων στην κοπή της πίτας, στο πλαίσιο του θεσμού «Συναπόφοιτοι της Χρονιάς».

Και φέτος οι απόφοιτοι της Ιωνιδείου  επέλεξαν  τους συναπόφοιτους τους, που διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε  για την προσφορά τους στο Σύνδεσμο, στην Ιωνίδειο στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, σε θέσεις Ευθύνης και Κοινωνικής Προσφοράς. Επίσης επιλέχθηκαν και βραβεύονται για την προσφορά τους παλιοί αγαπημένοι καθηγητές, ενώ για τρίτη χρονιά επιλέγεται και βραβεύεται μια τάξη ως δραστήρια και δημιουργική.  Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 12.00, στην Αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών Γ. Μπόμπολας του Συνδέσμου

Οι βραβεύσεις ανά κατηγορία είναι οι εξής

 

Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ  ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

 

  1. Αλέκος Σπανουδάκης (Αποφ. 46)

Ο Αλέκος Σπανουδάκης αποτέλεσε υπόδειγμα αθλητή, δασκάλου και προπονητή της καλαθοσφαίρισης. Ως αθλητής του Ολυμπιακού Πειραιώς συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάκτηση των δύο πρώτων πρωταθλημάτων (1949, 1960).  Με την Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε σε 28 παιχνίδια όλων των επίσημων διοργανώσεων (Ευρωμπάσκετ 1949,1951, Ολυμπιακοί Αγώνες 1952, Μεσογειακοί Αγώνες 1955). Στο Ευρωμπάσκετ του 1949 στο Κάιρο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.  Ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής που χρησιμοποίησε το τζαμπ σουτ.

  1. Κωνσταντίνος Χέλμης  (Αποφ.66)

Ο Κωνσταντίνος Χέλμης  Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φυσικής, Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του τμήματος από το 2008, για το σημαντικό παιδαγωγικό, ερευνητικό και συγγραφικό του έργο.  Εκτός από το σημαντικό του έργο στη μελέτη, παρακολούθηση και αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μέλος πολλών εγχώριων και διεθνών επιστημονικών ενώσεων και οργανισμών.

  1. Σάκης Μπουλάς  (Απόφ. 72)

Ο Σάκης Μπουλάς Ηθοποιός, Τραγουδιστής και στιχουργός για την προσφορά του στο θέατρο, την τηλεόραση και το τραγούδι. 

 

 

Β. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

 

1. Πέτρος Καλλίτσης (Αποφ.69 )

Ο Πέτρος Καλλίτσης Καθηγητής, ως Διευθυντής της Κατασκήνωσης «Χαρούμενα Παιδιά – Χαρούμενα Νιάτα», η οποία στα 78 χρόνια δράσης της έχει φιλοξενήσει 15.000 παιδιά με τη βοήθεια 3.000 εθελοντών, για την προσφορά του στον εθελοντισμό και τη συνέχιση του έργου του αείμνηστου πατέρα Πυρουνάκη  που δημιούργησε τις Κατασκηνώσεις.

 

Γ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΔΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ

  1. Τάκης Μπενάς (αποφ.42)

Ο Τάκης Μπενάς συγγραφέας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης συνέβαλλε αποφασιστικά στην ανάδειξη και προβολή των ηρώων μαθητών και του Καθηγητή της Ιωνιδείου Γεώργιου Κότσιρα  οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Παράλληλα με το πλούσιο συγγραφικό του έργο έριξε φως στις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας τις οποίες βίωσε προσωπικά και συμμετείχε ενεργά σε αυτές.

Δ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΜΑΣ

Οι παλιοί καθηγητές οι οποίοι θα βραβευθούν αντίστοιχα φέτος είναι οι εξής:

  1. Δέσποινα Κυριαζοπούλου ,  Φιλόλογος
  2. Ελένη Δανέζη, Καθηγήτρια Γαλλικών
  3. Γιώργος Παπαβασιλόπουλος, Καθηγητής Μαθηματικών

 

Ε. ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Η Τάξη 1977, κλείνει τα 35 χρόνια αποφοίτησης της. Πολλά από τα μέλη της έχουν διακριθεί στο χώρο της επιστήμης, του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς, ενώ έχουν στελεχώσει με επιτυχία και υψηλό βαθμό ευθύνης και προσφοράς τα διοικητικά συμβούλια του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου.

«Η ανάγκη για καλές ειδήσεις»..Editorial Φ.Εφημερίδας 152 «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ»

No Gravatar

Editorial 152

 Αγαπητοί συναπόφοιτοι καλή και δημιουργική χρονιά γεμάτη υγεία και καλές ειδήσεις…Έχει καταντήσει βαρετό να μιλάμε συνεχώς για την κρίση, τις συνέπειες και την έλλειψη προοπτικής.. Την εφεδρεία, την ανεργία, τη στάση πληρωμών, το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και οτιδήποτε άλλο μας βασανίζει  και μας γεμίζει αγωνία… (Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία το χαράτσι της ΔΕΗ ήρθε  και για το σωματείο μας, με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.500 ευρώ…).

Αυτό που έχουμε ανάγκη να ακούσουμε είναι καλές ειδήσεις… πράγματα που θα μας κάνουν να χαμογελάσουμε και να αποστασιοποιηθούμε για λίγο από τη μίζερη πραγματικότητα.. Ιδέες και δυνατότητες που έστω και λίγο θα βελτιώσουν τη ζωή μας δίνοντας κάποιες πρακτικές λύσεις ή λίγη χαρά.

Έτσι λοιπόν αυτό το τεύχος προσπαθήσαμε να το γεμίσουμε καλές ειδήσεις και ιδέες. Να είναι ένα μικρό αντίδοτο στο δύσκολο σήμερα. Να αποδείξουμε ότι αξίζει κάποιος παραμένει ενεργό μέλος ενός σωματείου και δεν είναι πολυτέλεια σε περίοδο κρίσης να στηρίζουμε το Σύνδεσμο Αποφοίτων του Σχολείου μας..

Η πρώτη καλή είδηση είναι η κάρτα προνομίων του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά για τα μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.  Μια κάρτα που εξασφαλίζει έκπτωση 10-30% σε αγορές από μαγαζιά της πόλης του Πειραιά, συμβάλλοντας στη μείωση των εξόδων που κάνουμε στα ψώνια μας ενώ παράλληλα ενισχύεται η τοπική οικονομία.

Η δεύτερη καλή είδηση είναι ότι το αγαπημένο μας σχολείο έγινε ξανά πρότυπο…Ο αγώνας όλων μας όλα αυτά τα χρόνια για την επαναφορά του θεσμού των προτύπων έγινε πραγματικότητα, όπως επίσης και υποβολή αίτησης από το σχολείο μας το οποίο αξιολογήθηκε θετικά όπως θα διαβάσετε…

Read more…

Categories: Editorials

Σημείωμα του Συνθέτη Νικου Ξανθούλη (αποφ.80)

No Gravatar

 

Από μικρός λάτρευα τον Αστερίξ. Στην αρχή με συνάρπαζαν οι εικόνες, αργότερα οι ιστορίες και μεγάλος πια τρελαινόμουν για το χιούμορ του. Όταν διαπίστωσα ότι ένα έργο τέχνης μπορεί να μιλήσει τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους, με συνεπήρε η ιδέα ότι κάτι τέτοιο μπορώ να το κάνω κι εγώ με τη μουσική. Το πρόβλημα όμως πάντοτε είναι το κείμενο. «Δώσε μου ένα καλό λιμπρέτο κι εγώ θα βρω τη μουσική» έλεγε ο Βέρντι.

 Η ευκαιρία δόθηκε με το διαγωνισμό λιμπρέτου για μουσικό παραμύθι που συνδιοργανώσαμε στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μαζί με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το Νοέμβριο του 2010. Η καλή μου φίλη Μαριβίτα Γραμματικάκη έφτιαξε με λίγες προτάσεις ένα σχέδιο παραμυθιού με τον τίτλο Το μαγικό βιολί πάνω στο οποίο μικροί μαθητές από όλη την Ελλάδα θα διαγωνίζονταν στη συγγραφή λιμπρέτου. Ο διαγωνισμός έγινε και το πρώτο βραβείο απέσπασε ένας μαθητής από τη Θεσσαλονίκη, ο Ραφαήλ Κετσετσίδης. Ο Ιωσήφ Βαλέτ ανέλαβε τη σύνθεση του έργου που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Όπερας, το οποίο διοργανώθηκε κάποιους μήνες μετά.

 Λίγο καιρό αργότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός OPERA EUROPA διοργάνωσε σε συνεργασία με τα περισσότερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Όπερας [European Opera Days] στις 7 και 8 Μαΐου του 2011 με τίτλο «Νεανικά αυτιά» [Young Ears]. Η μετάφραση της θεματικής δεν ήταν τυχαία. «Νεανικά αυτιά» έχουν οι άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας που είναι ανοιχτοί σε νέα ακούσματα. Η Εθνική Λυρική Σκηνή μου ζήτησε να συνθέσω ένα έργο που να απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ένα έργο που να μπορεί να το προσεγγίσει ένας μεγάλος, αλλά κι ένας νεαρός θεατής. Διάλεξα το Μαγικό βιολί χωρίς δεύτερη σκέψη. Ευτύχησα με το λιμπρέτο της Μαριβίτας Γραμματικάκη. Δουλέψαμε με πολύ κέφι με όλους τους συνεργάτες και με τους ανθρώπους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να είναι δίπλα μας σε όλες τις δυσκολίες. Μα το πιο όμορφο πράγμα… είναι να βλέπει κανείς τα χαμόγελα των παιδιών μετά την παράσταση.

To έργο «Το Μαγικό Βιολί» του συναπόφοιτου συνθέτη Νίκου Ξανθούλη (αποφ. 80) στην Εθνική Λυρική Σκηνή

No Gravatar

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι όταν πληροφορούμαστε για τις δραστηριότητες των συναποφοίτων μας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής της χώρας μας και ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού , στον οποίο οι απόφοιτοι της Ιωνιδείου έχουν μεγάλη παράδοση.

 Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η όπερα του συναπόφοιτου συνθέτη Νίκου Ξανθούλη με τίτλο «Το Μαγικό Βιολί: Όπερα για νεανικά αυτιά» ανεβαίνει ξανά στην Εθνική Λυρική Σκηνή και θα παίζεται όλα τα σαββατοκύριακα μέχρι τις 7 Απριλίου στις 11.00 το πρωί. Χαρακτηρίζεται ως έργο «και για παιδιά» αφού απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ως εισαγωγικό για την όπερα.

 Ο Νίκος Ξανθούλης απόφοιτος της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά είναι συνθέτης, κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1984, Διδάκτωρ της Μουσικής Ακαδημίας της Σόφιας, καθηγητής τρομπέττας και Ανωτέρων Θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών και από το 2004 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Από το 2009 είναι υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών.

 Το «Μαγικό Βιολί» είναι ένα μουσικό παραμύθι για την δύναμη της μουσικής και της αληθινής αγάπης που θα εντυπωσιάσει τις παιδικές ψυχές. Μια συγκριτική ιστορία που φέρνει το μήνυμα της αισιοδοξίας και της χαράς, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

 

Σύμφωνα με το Νίκο Ξανθούλη   Τα «Νεανικά Αυτιά» δεν είναι μόνο των παιδιών και των νέων, αλλά των ανθρώπων οποιασδήποτε ηλικίας!Ένα «Νέο Αυτί» είναι αυτό που κατορθώνει να ακούσει υπερνικώντας προκαταλήψεις και συνήθειες.

Αλλά και πιο ειδικά :

-         Τα παιδιά θα μπορέσουν να ανακαλύψουν από νωρίς το πιο ολοκληρωμένο είδος τέχνης, αφού η όπερα περιλαμβάνει τόσο τις εικαστικές όσο και τις παραστατικές τέχνες.

-         Οι νέοι θα κατορθώσουν να ξεφύγουν από λανθασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα για την όπερα

-          Οι ενήλικες που συνήθιζαν να ακούν άλλες μορφές μουσικής, μπορούν να ενθαρρυνθούν ώστε να ανακαλύψουν τη φωνή, την κλασική μουσική και την όπερα.

-          Με τον ίδιο τρόπο, οι εραστές της όπερας, πεπεισμένοι ότι έχουν ήδη αποκτήσει την ικανότητα να ακούν, μπορούν να υποστηριχθούν στην προσθήκη επιμέρους «επιπέδων» στην ακουστική τους εμπειρία. Και (γιατί όχι;) να ανακαλύψουν επίσης ένα νέο είδος μουσικής.

   ΤΟ  ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΟΛΙ – Περίληψη

Κάποτε, σε μια γκρίζα πολιτεία,  ζούσε ένας βασιλιάς που μισούσε την ομορφιά, τα χρώματα και τα τραγούδια και απαγόρευε σε όλους τους πολίτες να τραγουδούν και να χαίρονται. Ακόμα και την κόρη του φυλάκισε γιατί τραγούδησε μια μέρα που είχε μαγευτεί από το βιολί ενός τσιγγάνου που μπήκε τυχαία στη πολιτεία. Ο Βασιλιάς τρόμαξε μόλις άκουσε το τραγούδι και διέταξε να φυλακίσουν όλους όσους τραγούδησαν μαζί με τον τσιγγάνο και να πετάξουν το βιολί του. Μόνο ένας τρελός έμεινε έξω από την φυλακή και έκρυψε το βιολί.

 Ο βασιλιάς μένει πια μόνος, συντροφιά  με τον τρελό της πολιτείας. Το άκουσμα του βιολιού ξυπνάει αναμνήσεις που τον γεμίζουν λύπη. Δεν ήταν πάντα έτσι. Τα λόγια του τρελού αλλά και η μουσική του μαγικού βιολιού που ακούστηκε μέσα από την φυλακή, ξύπνησαν την καλοσύνη που είχε θάψει μέσα του. Η οπτασία της βασίλισσας μαζί με το μαγικό βιολί λύνουν τα μάγια. Έτσι άλλαξαν όλα.

 Προπώληση εισιτηρίων

από τα Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα / Καθημερινά 9.00–21.00

Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725

Ηλεκτρονική προπώληση www.nationalopera.gr

Σαββατοκύριακα μέχρι τις 7 Απριλίου

Κοπή Πίτας Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου και Βραβεύσεις Συναποφοίτων της Χρονιάς (5-2-2012)

No Gravatar

Σας προσκαλούμε  στην Κοπή της Πρωτοχρονιάτικής Πίτας του Συνδέσμου μας, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 12.00, στην Αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών «Γ.Μπόμπολας», Πραξιτέλους 236. Στην ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν και οι βραβεύσεις των Συναποφοίτων της Χρονιάς 2011,  για την διάκριση τους την χρονιά που πέρασε στην Παιδεία, το Σχολείο και τον Πολιτισμό, σε θέσεις ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς και των Παλαιών Καθηγητών μας.

Ιδιαίτερη τιμή για το Σύνδεσμο και την Ιωνίδειο, αποτελεί η παρουσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου (αποφ.77), Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, ο οποίος θα απευθύνει ομιλία με αφορμή τη βράβευση της τάξης του η οποία συμπλήρωσε 35 χρόνια αποφοίτησης.

 Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς η παρουσία σας στην εκδήλωση μας.

  Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

 

Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης                   Κωνσταντίνος Βουτσινάς

Υποστήριξη Έκδοσης Ημερολόγιου 2012 Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου με τίτλο «Παιδεία Πειραιωτών»

No Gravatar

Υποστήριξη Έκδοσης Ημερολόγιου 2012 Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου με τίτλο «Παιδεία Πειραιωτών»

 Αγαπητά μέλη και φίλοι του Συνδέσμου

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ετοιμάζεται και φέτος το ημερολόγιο του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου, το οποίο κλείνει αισίως τα δεκαπέντε χρόνια ζωής.

Ζητάμε την βοήθεια σας για την υποστήριξη της έκδοσης με την τοποθέτηση από εσάς διαφημιστικής καταχώρησης εντός των σελίδων του ημερολογίου.

Οι διαφημιστικές καταχωρήσεις θα είναι μπορούν να είναι οι εξής:

(α) Μηνιαία Καταχώρηση κόστους 250 ευρώ

(β) Επαγγελματική Κάρτα η οποία θα τοποθετηθεί σε  ειδικό σημείο με κόστος 50 ευρώ

Φετινή καινοτομία, ότι αποφασίσαμε να το «πάρουμε» από τα γραφεία και τα ράφια των βιβλιοθηκών και να το «κρεμάσουμε» στον τοίχο… Έτσι λοιπόν ευελπιστούμε το 2012 κάθε απόφοιτος να έχει στον τοίχο του σπιτιού του το ημερολόγιο που κάθε χρόνο φροντίζει για ένα μικρό ταξίδι στη χώρα των μαθητικών αναμνήσεων.  

Διατηρώντας την παράδοση του «θεματικού» ημερολογίου αφιερώνουμε το φετινό ημερολόγιο σε εικόνες και αναμνήσεις από την εκπαίδευση στην πόλη του Πειραιά από την δημιουργία του Δήμου Πειραιά το 1835 μέχρι τις μέρες μας

Ο θεσμός του ημερολογίου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα για το σύλλογο, διότι με τις διαφημίσεις που συγκεντρώνει στηρίζει τις λειτουργικές δαπάνες του και ιδιαίτερα την έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ», η οποία διαβάζεται από 2.500 απόφοιτους και 10.000 φίλους του Συνδέσμου.

Το ημερολόγια 2012 είναι συλλεκτικό και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό αντίτυπων και σε εξαιρετικά χαμηλή συμβολική τιμή. Για καταχωρήσεις ή και παραγγελίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία του Συνδέσμου, στα τηλέφωνα 210 4180948 και 6973251787 ή στο email info@saisp.gr

 

Εκ μέρους του ΔΣ

 

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης