Archive

Archive for Μαΐου, 2011

Δελτίο Τύπου για την Εκδήλωση «Αφρικής Μέθεξη» (2-6-2011)

No Gravatar

Το «Αφρικής Μέθεξη» ένα βιβλίο σύνθετο- βιωματικό, ιστορικό, εθνολογικό, φωτογραφικό- για την Αφρική, που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011, στο κοινό του Πειραιά, σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, Πραξιτέλους 236. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από πολυτοπική μουσική εγκατάσταση του συνθέτη Δημήτρη Πετσετάκη, (αποφ.74), και έκθεση φωτογραφίας της συγγραφέας  με την λογοτεχνική και καλλιτεχνική παρέμβαση φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η   έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 18.00 μέχρι τις 21.00.

Μέθεξη είναι η ψυχική συνάντηση, η επαφή, η επικοινωνία ανάμεσα στον αισθητό κόσμο και τον κόσμο των ιδεών. «Αφρικής μέθεξη» είναι η επικοινωνία ανάμεσα στον μυστηριακό κόσμο της αφρικανικής ηπείρου και τον ταξιδευτή, που την επισκέπτεται με όλες του τις αισθήσεις σε εγρήγορση, έτοιμος να πάρει απ’ αυτή βιώματα ξεχωριστά και ν’ αφήσει (ίσως) ένα κομμάτι της ψυχής του εκεί. Είναι, επίσης, και ο τίτλος του βιβλίου της ακαδημαϊκού και συγγραφέως, Ελένη Γκίνου, η οποία επί δεκαετίες, με μια φωτογραφική μηχανή ανά χείρας, «εξερευνά» τη μυστηριακή, θα έλεγε κανείς, αυτή ήπειρο για να μας μεταφέρει αυτή την «περίεργη, μυστηριωδώς ευγενική και εκφραστική ψυχή» των ανθρώπων της.

Read more…

Categories: Εκδηλώσεις

H Ιωνίδειος στο…Κοινοβούλιο

No Gravatar

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΔΕΙΟ

ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛ΄

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας…………Το Γ΄ κεφάλαιο αφορά τα πρότυπα πειραματικά σχολεία. Είμαστε υπέρ της επανασύστασης των πρότυπων σχολείων, τα οποία καταργήθηκαν με το ν. 1566/1985. Και θα ήθελα να θυμίσω τα εξαιρετικά πρότυπα σχολεία, όπως είναι η Βαρβάκειος, η Ιωνίδειος, η Ζωσιμαία Σχολή, απ’ όπου αποφοίτησαν χιλιάδες μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα.

Θα ήθελα όμως, να θέσω και το εξής ερώτημα. Γιατί δεν καθιερώνονται ξεχωριστά πειραματικά σχολεία και ξεχωριστά πρότυπα σχολεία; Άλλο είναι το πειραματικό σχολείο και άλλο το πρότυπο. Το πρότυπο σχολείο είναι εκείνο στο οποίο θα φοιτούν μαθητές με υψηλές επιδόσεις και επιλεγόμενοι τουλάχιστον μετά από εξετάσεις για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως ακριβώς συνέβαινε στο παρελθόν. Τα πρότυπα σχολεία διαφέρουν κατά την αποστολή τους από τα πειραματικά σχολεία και με τη θέσπιση δημόσιων πρότυπων σχολείων το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας μας και με τη σωστή λειτουργία τους παρασύρεται προς το καλύτερο όλο το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Read more…

Νόμος του Κράτους τα Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία

No Gravatar

Νόμο του κράτους αποτελεί από τις 12 Μαΐου 2011, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, ΄Ιδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και λοιπές διατάξεις», βάση του οποίου επανιδρύονται ουσιαστικά τα Πρότυπα σχολεία  τα οποία είχαν καταργηθεί το 1985. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι δεν χάνεται  ο πειραματικός χαρακτήρας που είχαν αποκτήσει από το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο.

 Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά εκφράζοντας το αίτημα χιλιάδων αποφοίτων του, καθηγητών και γονέων του σχολείου αγωνίστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια με συνέπεια και επιμονή για την επαναφορά των προτύπων σχολείων. Με παρεμβάσεις, υπομνήματα στα αρμόδια Υπουργεία, αρθρογραφία και συμμετοχή στις δράσεις του δικτύου των παλαιών προτύπων (Βαρβάκειος, Ζωσιμαία και Πειραματικό) με κύριο στόχο την επαναφορά του θεσμού, δουλέψαμε με συνέπεια και μεθοδολογία για την ανάδειξη της ανάγκης επιστροφής στα Πρότυπα Σχολεία.

Στο παρακάτω link βρίσκουμε το ψηφισθέν σχέδιο νόμου για τα πρότυπα –πειραματικά σχολεία : 

http://www.saisp.gr/ionideios/files/thesis/protipa_sxoleia.pdf

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να διορθωθούν διότι είναι εμφανές ότι υπάρχουν κενά και θα προκύψουν δυσλειτουργίες.  Τα πιο σημαντικά αναφέρονται στα εξής:

 (α) Είναι απαραίτητη η παραμονή των καθηγητών στο σχολείο για χρόνο πολύ περισσότερο από τα 5 χρόνια που προβλέπει το νομοσχέδιο.

(β) Είναι προφανές ότι απαιτείται ύπαρξη ξεχωριστή σχολική επιτροπή για τη διαχείριση των πόρων του κάθε προτύπου σχολείου

(γ) Δεν είναι δυνατόν για όλα τα πρότυπα σχολεία να αποφασίζει μια κεντρικά ορισμένη επιτροπή η επταμελής «Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων Πειραματικών Σχολείων» του Υπουργείου Παιδείας. Αποτελεί αναχρονιστική συγκεντρωτικού τύπου διοίκηση, η οποία θα πνίξει εν τη γενέσει της, την προσπάθεια για προτυποποίηση των σχολικών μονάδων.

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (συνεδρ. 20-2-2011), θα οργανώσει ημερίδα ενημέρωσης για το νέο νόμο την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011, στην Ιωνίδειο Σχολή ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στο σχολείο και τους ανθρώπους σε όλα τα θέματα που απαιτούν τη συνδρομή των αποφοίτων.

Εκ μέρους του ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                                                        Ο  Γεν. Γραμματέας

 

Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης                         Κωνσταντίνος Βουτσινάς

«Καλή Επιτυχία» στους μαθητές μας

No Gravatar

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά εύχεται σε όλους του μαθητές της Γ΄Τάξης του Λυκείου, και στους μαθητές προηγουμένων ετών  που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, καλή επιτυχία. Όλοι έχουμε περάσει από αυτή τη δύσκολη διαδικασία..Να ξέρετε όμως ότι αποτελεί το κατώφλι για την πιο ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής σας

Καλό κουράγιο και καλά αποτελέσματα

Τρόποι Ενίσχυσης και Βοήθειας

No Gravatar

 

           Πρόγραμμα Ενίσχυσης της

Εφημερίδας μας

                                                    «Πως μπορώ να βοηθήσω»

 (1ον) Καταβολή της Ετήσιας Συνδρομής Μέλους

 (α) Κατάθεση  στην τράπεζα Eurobank στον αριθμό λογαριασμού 0026.0076.51.0200537695 (εμφανίζεται ως Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά). Ενημερώνετε σχετικά με την κατάθεση στα τηλέφωνα 210-4180948 ή 6973251787, ή στο fax 201-4180944, ή στο  email info@saisp.gr

 (β) Στα γραφεία του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου, Πραξιτέλους 236 κάθε μέρα από  Δευτέρα έως Παρασκευή,  18.00-21.00.

 (γ) Επίσκεψη Συνεργάτη στο χώρο εργασίας ή στο σπίτι κατόπιν συνεννοήσεως με την Γραμματεία του Συνδέσμου.

 (2ον)  Ρύθμιση Συνδρομών τελευταίας δεκαετίας

 Κατόπιν απόφασης της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου μας, στις περιπτώσεις μελών των οποίων οι ανείσπρακτες συνδρομές ξεπερνούν τα πέντε έτη, και τα μέλη επιθυμούν διακανονισμό αυτός μπορεί να γίνει «άπαξ» με την καταβολή συνδρομών των τριών τελευταίων ετών.

 (3ον) Πρόγραμμα Αναδοχής Φύλλου Εφημερίδας    

Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα σε είκοσι (20) μέλη ή και φίλους του Συνδέσμου να αναλάβουν ως χορηγοί την έκδοση του Φύλου της εφημερίδας με ελάχιστο ποσό συμμετοχής τα 100 ευρώ.  Στα προνόμια του προγράμματος περιλαμβάνονται τα εξής:

-          Δημοσίευση καταχώρησης (1/4 της σελίδας) στο τρέχον τεύχος της εφημερίδας

-          Ειδική μνεία στη σελίδα των αναδόχων τεύχους στην εφημερίδα και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου

-          Μία δωρεάν πρόσκληση στην επόμενη εκδήλωση “REUNION” στον ΙΟΠ ή όπου αλλού διοργανωθεί

 (4ον) Διαφημιστική Καταχώρηση στην Εφημερίδα μας

Για πληροφορίες σχετικά με την προβολή σας μέσα από το έντυπο του Συνδέσμου αλλά και για τις δυνατότητες να προβληθείτε μέσω της ιστοσελίδας, και του ηλεκτρονικού μας newsletter, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Γραμματέα Κων/νο Βουτσινά στο τηλέφωνο 6974393839   

Editorial 149…με την ελπίδα να υπάρξει editorial 150

No Gravatar

….Αναδημοσιεύουμε το editorial της εφημερίδας που κυκλοφόρησε στο τέλος Φεβρουαρίου 2011, (Φ.149) με την ελπίδα να συμβάλλουμε όλοι με τον πιο απλό τρόπο που έχουμε στην κυκλοφορία του επόμενου τεύχους στο τέλος Μαίου.. Αρκεί μόλις 90 συναπόφοιτοι να πληρώσουν μόνο την ετήσια συνδρομή τους της τάξεως των 20 ευρώ, για να μην σταματήσει η κυκλοφορία της εφημερίδας που σχεδόν 25 χρόνια κυκλοφορεί ανελλιπώς στους αποφοίτους, καθηγητές και φίλους της Ιωνιδείου

eDITORIAL 149

Θα περίμενε κανείς το editorial της εφημερίδας να αναφερθεί στην εκδήλωση κοπής πίτας και βράβευσης των συναποφοίτων της χρονιάς η επιτυχία της οποίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ήταν η μεγαλύτερη σε συμμετοχή των τελευταίων είκοσι ετών… Για την εξαιρετική αυτή εκδήλωση ακολουθεί αφιέρωμα στις επόμενες σελίδες.

Ίσως πάλι να περιμένατε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για τη δικαίωση των προσπαθειών και αγώνων μας σε σχέση με την επαναφορά του θεσμού των Προτύπων Σχολείων, αφού το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ψήφιση του  στην Ελληνική Βουλή..Και γι αυτό το θέμα υπάρχει εκτενές αφιέρωμα  στο τεύχος μας.

Βέβαια υπάρχει και το πολύ σημαντικό θέμα της διατήρησης της σχολικής επιτροπής της Ιωνιδείου όπου για πρώτη φορά ενωμένοι Καθηγητές, Γονείς, Μαθητές, Απόφοιτοι δίνουμε έναν αγώνα για να μπορέσει το σχολείο μας να διατηρήσει την οικονομική και εκπαιδευτική ανεξαρτησία του απέναντι σε όσους με πρόσχημα τον Καλλικράτη θέλουν να βάλουν στο χέρι την περιουσία του σχολείου..

Όλα αυτά και πολλά άλλα σημαντικά θέματα και δραστηριότητες θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε στο ενδεχομένως ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ  τεύχος της εφημερίδας μας τουλάχιστον στην έντυπη μορφή που γνωρίζουμε. Δυστυχώς η οικονομική κρίση η οποία βασανίζει την Ελληνική κοινωνία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το σωματείο μας και ειδικά την έκδοση της εφημερίδας μας «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ». Το ετήσιο κόστος των 14.000 χιλιάδων ευρώ που κοστίζει ο σχεδιασμός , εκτύπωση και αποστολή της εφημερίδας μας φαίνεται δυσβάσταχτο. Παράλληλα το γεγονός της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας του συνδέσμου, (blog, ιστοσελίδα, Newsletters, ηλεκτρονική εφημερίδα) κάνει την  εφημερίδα μας να φαίνεται πολυτέλεια όταν κολοσσοί των εκδόσεων παγκοσμίως  αναστέλλουν τις έντυπες εκδόσεις  των εφημερίδων και δίνουν βάρος στην ανερχόμενη ηλεκτρονική ενημέρωση…

Όμως εμείς θέλουμε ρομαντικά, συναισθηματικά και …αντιοικονομικά να διατηρήσουμε την εφημερίδα που σχεδόν 25 χρόνια κυκλοφορεί ανελλιπώς στους αποφοίτους, καθηγητές και φίλους της Ιωνιδείου. Για να το καταφέρουμε αυτό θέλουμε τη βοήθεια και το ενδιαφέρον σας.. Απλά η πληρωμή μιας ετήσιας συνδρομής, του ποσού των 20 ευρώ από τα 2/3 των μελών θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη έκδοση της εφημερίδας  για τουλάχιστον δύο χρόνια…

Εμείς θα επιδιώξουμε να μιλήσουμε με κάθε ένα από τα 2.500 μέλη μας ώστε να έχουμε την άποψη και τη γνώμη σας για το θέμα και βέβαια την βοήθεια σας..Τα στοιχεία που θα μαζέψουμε σχετικά με την αναγνωσιμότητα και τη διάθεση σας να λαμβάνετε το έντυπο θα παρουσιαστούν στην επόμενη  Γενική Συνέλευση, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση.