Archive

Archive for Δεκεμβρίου, 2010

Δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» για το ημερολόγιο -Λεύκωμα των Αποφοίτων της Ιωνιδείου

No Gravatar

 

 Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου 2010

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=12194&subid=2&pubid=48730972

 Με ένα ημερολόγιο-λεύκωμα για τη «διαδρομή» στο βάθος των χρόνων της ιστορικής Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά «υποδέχονται» το 2011 οι απόφοιτοι της Ιωνιδείου. Το ημερολόγιο, με τίτλο «Ενα Σχολείο με Ιστορία στην Ομορφότερη Πόλη», αποτελεί αφιέρωμα στην ιστορία της Ιωνιδείου, από τη δημιουργία του πρώτου κτιρίου-διδακτηρίου της Σχολής το 1847 μέχρι τις ημέρες μας.

Στις σελίδες του παρουσιάζεται αναλυτικά η ιστορία της Σχολής, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και έγγραφα από την καθημερινή ζωή στο σχολείο, κείμενα και μαρτυρίες καθηγητών και αποφοίτων της σχολής. Μεταξύ των άλλων περιέχονται κείμενα του Μάνου Στεφανίδη, κριτικού τέχνης-επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και συγγραφέα Τάκη Μπενά, του καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννη Σακελλαράκη και της τέως καθηγήτριας της Ιωνιδείου Αριστέας Οικονόμου.

Το ημερολόγιο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά και των εκδόσεων «Ευρασία», στην κατάμεστη αίθουσα «Μεγάλων Ευεργετών Γεώργιος Μπόμπολας», στα γραφεία του Συνδέσμου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στη δημιουργία του λευκώματος, αναφέροντας ότι το 2011 ο Σύνδεσμος Αποφοίτων συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και προσφοράς στην πόλη του Πειραιά.

Καλή Χρονιά

No Gravatar

«Ένα Σχολείο με Ιστορία στην Ομορφότερη Πόλη» Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ.

No Gravatar

Το 2011 ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής δράσης και προσφοράς στην Ελληνική Παιδεία και Κοινωνία. Με την συγκεκριμένη έκδοση ξεκινά ο κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων εορτασμού της ίδρυσης του Σωματείου.

Το Λεύκωμα -ημερολόγιο αποτελεί αφιέρωμα  στην ιστορία της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, από την δημιουργία του πρώτου κτηρίου διδακτηρίου της Σχολής το 1847 μέχρι τις μέρες μας. Παρουσιάζεται αναλυτικά η ιστορία της Σχολής, σπάνιο φωτογραφικό υλικό και έγγραφα από την καθημερινή ζωή στο σχολείο και κείμενα και μαρτυρίες διακεκριμένων καθηγητών και αποφοίτων της σχολής.  

 Μεταξύ των άλλων περιέχονται κείμενα του Μάνου Στεφανίδη (αποφ.72) Κριτικού Τέχνης – Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τάκη Μπενά (αποφ.42) – Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Συγγραφέα, του Γιάννη Σακελλαράκη (αποφ.54)+ Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  και της Αριστέας Οικονόμου τ. Καθηγήτριας της Ιωνιδίου Σχολής Πειραιά

 Τρόποι  Απόκτησης του Ημερολογίου-Λευκώματος:

Για την διευκόλυνση σας στην προμήθεια του ημερολογίου υπάρχουν οι εξής διαθέσιμες επιλογές:

(α) Από τα Γραφεία του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά:

Μπορείτε να το αποκτήσετε στα γραφεία του Συνδέσμου (Πραξιτέλους 236) καθημερινά 18.30-20.30. Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 2104180948 (18.30-20.30) ή στο 6973251787 ή να αποστείλετε e-mail στο vtzeni@saisp.gr   και info@saisp.gr
(β) Σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία

Το ημερολόγιο διατίθεται στα εξής βιβλιοπωλεία:

1.      Αιγιής,  Βασιλέως Γεωργίου Α΄ 11, Πειραιάς, Τηλ: 210-4100286, 210-4100287

2.      Καλούδης, Φίλωνος 31 Πειραιάς, τηλ: 2104179027

3.      Κιβωτός, Δραγάτση 1 Πειραιάς 2104138522

4.      Παρασκευόπουλος,  Καραΐσκου 157 Πειραιάς 210 4296509

5.      Τσαμαντάκης, Καραολή Δημητρίου 43 & Καραΐσκου – Πειραιάς, Τηλ: 210.4138114 – ΦΑΞ: 210.4224255

(γ) Με αντικαταβολή και παράδοση χωρίς κόστος αποστολής από τις εκδόσεις «ΕΥΡΑΣΙΑ»

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Τοπαρλάκη στο 210-3614968 ή στο atoparlakis@eurasiabooks.gr . Για μεγάλες παραγγελίες και αποστολή τους ως δώρων θα υπάρχει ειδική έκπτωση  

 Η απόκτηση του Λευκώματος – Ημερολογίου θα αποτελέσει ισχυρό στήριγμα στο καλό δημόσιο σχολείο που λέγεται Ιωνίδειος και στο Σύνδεσμο Αποφοίτων του που ενώνει όλες τις γενιές αποφοίτων και παλιών καθηγητών σε μια δυνατή – αδιαίρετη ομάδα

 Εκ μέρους του ΔΣ του Συνδέσμου

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

 Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης                 Κωνσταντίνος Βουτσινάς

Συγκίνηση -Μνήμες και Άρωμα Ιωνιδείου στην παρουσίαση του ημερολογίου Λευκώματος «Ένα Σχολείο με Ιστορία στην Ομορφότερη Πόλη»

No Gravatar

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου ο Συνδέσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά και οι εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ παρουσίασαν, την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010, στην αίθουσα «Μεγάλων Ευεργετών Γεώργιος Μπόμπολας», το ημερολόγιο  - λεύκωμα με τίτλο «Ένα Σχολείο με Ιστορία στην Ομορφότερη Πόλη»

Το 2011 ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής δράσης και προσφοράς στην πόλη του Πειραιά και με την συγκεκριμένη έκδοση ξεκινά ο κύκλος εκδηλώσεων εορτασμού της ίδρυσης του Σωματείου.

Η συγκεκριμένη έκδοση  αποτελεί αφιέρωμα  στην ιστορία της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, από την δημιουργία του πρώτου κτηρίου διδακτηρίου της Σχολής το 1847 μέχρι τις μέρες μας. Παρουσιάζεται αναλυτικά η ιστορία της Σχολής, σπάνιο φωτογραφικό υλικό και έγγραφα από την καθημερινή ζωή στο σχολείο και κείμενα και μαρτυρίες διακεκριμένων καθηγητών και αποφοίτων της σχολής.

Μεταξύ των άλλων περιέχονται κείμενα του Μάνου Στεφανίδη (αποφ.72) Κριτικού Τέχνης – Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τάκη Μπενά (αποφ.42) – Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Συγγραφέα, του Γιάννη Σακελλαράκη (αποφ.54)+ Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  και της Αριστέας Οικονόμου τ. Καθηγήτριας της Ιωνιδίου Σχολής Πειραιά

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος – αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής (αποφ.80)  ο οποίος με το γνωστό ζωντανό και ευρηματικό του τρόπο ξύπνησε μνήμες από τα μαθητικά χρόνια στη σχολή ενώ τόνισε την σημαντικότητα του εγχειρήματος. Εν συνεχεία ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην δημιουργία του λευκώματος  ανάδειξης της ιστορίας του σχολείου και επισήμανε τη σημασία του αρχειακού υλικού το οποίο συγκεντρώθηκε για την δημιουργία του ημερολογίου.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο η Αριστέα Οικονόμου, παλιά Καθηγήτρια Φιλολογίας της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, η οποία μεταξύ των άλλων τόνισε το σημαντικό κεφάλαιο των γονέων και αποφοίτων της σχολής και την ευχαρίστηση που αντλεί ένας δάσκαλος βιώνοντας καθημερινά την αναγνώριση από τους μαθητές του – αποφοίτους που συναντά σε ανύποπτες στιγμές της καθημερινότητας του.

Ο  Μάνος Στεφανίδης (αποφ.72) Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών από την πλευρά του αφού ευχαρίστησε το Σύνδεσμο για τη σημαντική πρωτοβουλία και συνεχάρη τους συντελεστές για το αποτέλεσμα, τόνισε  μεταξύ των άλλων ότι  η κοινωνία πρέπει να ξαναμάθει ν’ αξιολογεί, να επιβραβεύει, να προκρίνει, να προβάλει, να στηρίζει όσους έχουν την διάθεση να προκριθούν και να ξεχωρίσουν, στηριζόμενοι αποκλειστικά στα πνευματικά και τα ψυχικά τους αποθέματα. Αυτή η κοινωνία οφείλει να διαγωνίζεται χωρίς να διαγκωνίζεται. Με αξιοπρέπεια αλλά και με πάθος , Όπως ακριβώς κάνει η Ιωνίδειος

Η εκδήλωση έκλεισε με την ζωντανή εκτέλεση  τραγουδιών και μουσικής του αείμνηστου Καθηγητή της Ιωνιδείου Απόστολου Ζυγούρη από τους συναποφοίτους Γιάννη Σκουνάκη (Πιάνο) και Κώστα Δάβο (Ακκορντεόν).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος συναποφοίτων αλλά και σημαντικοί άνθρωποι του Πειραιά και της Εκπαίδευσης. Ανάμεσά τους ο Θεόδωρος Δρίτσας Βουλευτής Πειραιά,  ο Καθηγητής Μιχάλης Σταματάκης Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιάννης Καρδαράς Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, ο Αντώνης Μοραντζής Διαμερισματικός Σύμβουλος Πειραιά, Ο Γιάννης Κότσιρας Διευθυντής του Πειραματικού Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά και η Υποδιευθύντρια της Σχολής Ελένη Χριστοδούλου, οι Πρώην Διευθυντές της Ιωνιδείου Μενέλαος Καραμερσίνης και Δημήτρης Πισιμίσης,   ο Γιώργος Χατζηγεωργίου Πρόεδρος των αποφοίτων του Saint- Paul, ο Δημήτρης Καπράνος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Νίκος Δέγλερης Ψυχίατρος Διευθυντής του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Πειραιά,  ο Πρόεδρος του Οδοιπορικού Συλλόγου Πειραιά Δημήτρης Μπουρλετίδης, ο πρώην Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος τη Συνδέσμου για την Προστασία Περιβάλλοντος Γιάννης Σπυράκης ο πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και Σύμβουλος Επικοινωνίας Ιωάννης Μοίρας, ο Γενικός Γραμματέας του Πειραϊκού Συνδέσμου και Δικηγόρος Παναγιώτης Πετρόπουλος,  ο Αντώνης Λουκόπουλος Στέλεχος της Alpha Bank, ο Δημοσθένης Μπούκης πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου, ο Πρόεδρος της 18ης Σχολικής Επιτροπής της Ιωνιδείου Αντώνης Λίλας, η Γραμματέας του Γυμνασίου της Ιωνιδείου Βασιλική Θειακούλη η Γιώτα Μπουρλετίδου Δικηγόρος- τ. Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου  η Αθηνά Κωλέττα ψυχολόγος, η Βικτώρια Κασβίκη Εκπαιδευτικός, η Αθηνά Κάσση Καθηγήτρια, η Θεώνη Κασβίκη Εκπαιδευτικός – Στέλεχος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά  ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος Υποτομεάρχης Τομέα Τεχνικών Εργασιών Δικτύου Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής ΔΕΗ Α.Ε.,  ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιάννης Κανατσέλης,  ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ και Προϊστάμενος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αντώνης Αντωνίου,  ο Κώστας Βουτσινάς Γενικός Γραμματέας των Αποφοίτων και Στέλεχος της Τράπεζας Ελλάδος, ο Δημήτρης Πετσετάκης Συμβολαιογράφος – Έφορος Εκδηλώσεων του Συνδέσμου, ο Παναγιώτης Καλαβρός Αν. Γραμματέας των Αποφοίτων της Ιωνιδείου – Πολιτικός επιστήμονας, η Τίνα Μαύρου Δικηγόρος Μέλους του Συλλόγου Γονέων, η Μαίρη Λυριτζή Καθηγήτρια Μουσικής, η Χαρίκλεια Θεοδωράκη Υποψήφια Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παλιοί και νέοι καθηγητές της Σχολής, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο Αγώνας μας δικαιώνεται μερικώς..Επιτέλους ετοιμάζεται ο νόμος

No Gravatar

Νέα πειραµατικά σχολεία µε στόχο το άριστα! Πλήρης αναµόρφωση του θεσµού µε σχέδιο νόµου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», 20 Δεκεμβρίου 2010

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4609636

Εκ βάθρων αναµόρφωση του θεσµού των πειραµατικών σχολείων που είχαν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, µε σκοπό να ξαναγίνουν κέντρα αριστείας, εισηγείται τώρα η Αννα ∆ιαµαντοπούλου.

Με σχέδιονόµου πουπροετοιµάζει αυτές τις ηµέρες το υπουργείο Παιδείας – και τα βασικά του σηµεία παρουσιάζουν σήµερα «ΤΑΝΕΑ» – προβλέπεται ηπλήρης αναµόρφωση του θεσµού: σύνδεση όλων των πειραµατικών σχολείων µε τα πανεπιστήµια, δηµιουργία τροποποιηµένων προγραµµάτων σπουδών ώστε να υλοποιούνται καινοτοµίες, ένταξη στον θεσµό και πρωτοβάθµιωνσχολείων (των 28 ολοήµερων πειραµατικών δηµοτικών που πρωτολειτούργησαν φέτος), ίδρυση νέων πειραµατικών σε περιοχές όπου λειτουργούν πανεπιστηµιακές σχολές, δηµιουργία πειραµατικών και στην επαγγελµατική εκπαίδευση και σύνδεσή τους µε τα ΤΕΙ. Επίσης προβλέπεται δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εγγραφής µαθητών“µε αποδεδειγµένα ιδιαίτερες ικανότητες”, ενώτα νέα πειραµατικάθα οργανώνουν και οµίλους µαθηµάτων µαζί µε δηµόσια σχολεία των περιοχών τους µεσκοπό τη δηµιουργία πυρήνων αριστείας.

Σκοπός της κ.Αννας ∆ιαµαντοπούλου είναι να επανακτήσει ο θεσµός των πάλαι ποτέ προτύπων και πειραµατικών σχολείων την αίγλη των περασµένων ετώνκαι να αποτελέσουν ξανά κοιτίδα παραγωγής ιδεών. Κάθε πειραµατικόθα ακολουθεί ωρολόγιοπρόγραµµα ανάλογα µε τις ανάγκες και συνθήκες λειτουργίας του. Προκειµένου νααναπτυχθούν οιιδιαίτερες ικανότητεςκαι κλίσεις των µαθητών, όχι µόνον του πειραµατικού σχολείου αλλά και των σχολικών µονάδων της ευρύτερης περιοχής που θα ενταχθούν, δηµιουργούνται όµιλοι. Θα λειτουργούν πέρα από το ωρολόγιο πρόγραµµα (8ηκαι 9η ώρα) µία ή δύο φορές την εβδοµάδα και θα αφορούν γνωστικούς τοµείς όπως τα µαθηµατικά, τις φυσικές επιστήµες, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία κ.λπ. αλλά και άλλα πεδία όπως τα εικαστικά, τον αθλητισµό. Στόχος είναι οι πυρήνες αριστείας και δηµιουργικότητας που θα αξιοποιούν τις αυξηµένες ικανότητες ορισµένων µαθητών χωρίς να υπονοµεύεται η κοινωνικοποίησή τουςλόγω αποκοπής από τηνοµάδα των συνοµηλίκων τους και ένταξης σε ειδικά τµήµατα.

Πώς θα γίνεται η εγγραφή
Η εγγραφή στους οµίλους µαθητών που φοιτούν στα δηµόσια σχολεία της ευρύτερης περιοχής θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων και µε τη σύµφωνη γνώµη του αρµόδιου σχολικού συµβούλου και του διευθυντή. Τα υφιστάµενα πειραµατικά σχολεία πουδιαθέτουν δηµοτικό, γυµνάσιο και λύκειο διατηρούν τη µεταξύ τους σύνδεση ώστε οι απόφοιτοι της µιας βαθµίδας να εγγράφονται αυτόµατα στην επόµενη. Ο αριθµός των µαθητών που θα εγγράφονται στο πειραµατικό γυµνάσιο είναι δυνατόν να είναι αυξηµένοςέως και 50% σε σχέση µε τοναριθµό των αποφοίτων του συνδεδεµένου δηµοτικού και η εισαγωγή θα γίνεται µε τεστ δεξιοτήτων. Αντίστοιχα, ο αριθµός των µαθητώνπου εγγράφονται στο πειραµατικό λύκειο είναι δυνατόν να είναι αυξηµένος έως και 25% σε σχέση µε τον αριθµό των αποφοίτων του συνδεδεµένου γυµνασίου.

Η ευθύνηκαι τα έξοδα µετακίνησης των µαθητών βαρύνουν τους γονείςτόσο για την πλήρη φοίτησή τους στα πειραµατικά όσο και στους οµίλους.

Σύµφωνα µε το σχέδιο, το διδακτικό προσωπικό των πειραµατικών σχολείων θα αποτελείται από εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων της δηµόσιας εκπαίδευσης. Η επιλογή θα γίνεται µε βάση τον αξιολογικό πίνακα που θα καταρτίζεται από το Επιστηµονικό Εποπτικό Συµβούλιο (ΕΕΣ) του κάθε πειραµατικού.

Ο ενδιαφερόµενος εκπαιδευτικός θα υποβάλλει την αίτησή του µετον φάκελο προσόντων του στη σχολική µονάδα που θα έχει προκηρύξει τη θέση.Κάθε εκπαιδευτικός µπορεί να υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας για δεκαπέντε το πολύ σχολικές µονάδες οποιαδήποτε περιφερειακής διεύθυνσης µεσειρά προτίµησης. Ο επιλεγόµενος θατοποθετείται για πενταετή θητεία που µπορεί να ανανεώνεται έπειτα από επαναξιολόγησή του. Στη διάρκεια της θητείας σε πειραµατικό ουδείς εκπαιδευτικός θα µετατίθεται ήθα αποσπάται.

ΑΤΑΚΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ (Κείμενο στο Ημερολόγιο – Λεύκωμα «Ένα Σχολείο με Ιστορία στην Ομορφότερη Πόλη»)

No Gravatar

                                             

 

 

 

 

 

 

  Γράφει για το ημερολόγιο του Συνδέσμου ο Μάνος Στεφανίδης (αποφ.72), Ιστορικός Τέχνης Επίκουρος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Γεννήθηκα πριν από μισού αιώνα και κάτι (πανσελήνους) στα Ταμπούρια του Πειραιά. Ο πατέρας μου ήρθε γαμπρός απ’ το Νέο Κόσμο (οδός Πυθέου, κάθετος της Βουλιαγμένης) και η μάνα μου που έμεινε ως τότε στη Πηγάδα (Ιωνιδών), πήρε προικώον ένα σπίτι στο Άη Δημήτρη (Π. Μαυρομιχάλη και Ψαρρών). Η ζωή μας από τότε κυλούσε μεταξύ Αγίων και Αμαρτωλών: Άγιος Βασίλειος, Αγία Σοφία, Υπαπαντή, Άγιος Αντώνιος, Τρούμπα, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Διονύσιος, Κοπή, Σκαγιάδικο, Δραπετσώνα, ακτή Ξαβερίου, Ηλεκτρικός, Πασαλιμάνι, οδός Νοταρά, οδός Φίλωνος. Ο πατέρας μου ήταν τορναδόρος στου Διακουμάκου και η μάνα μου ήταν μάνα (ιδιαίτερα όταν ο πατέρας μου αναγκάστηκε λόγω κρίσης να γίνει ναυτικός, με “ευεργετικό” φυλλάδιο). Ήταν η εποχή τέλος της δεκαετίας του ‘60 που τελείωνα το δημοτικό (43ο δημόσιο) και έπρεπε να πάω στο γυμνάσιο. Στη γειτονιά μου βόλευαν και το 4ο και το 5ο αλλά η μάνα μου είχε άλλες φιλοδοξίες για μένα. Έτσι στην Α’ και Β’ γυμνασίου πήγα στο Ζάννειο πειραματικό αλλά εξαιτίας της πληθώρας των τεχνικών μαθημάτων που δεν μου άρεσαν, έφυγα και έγινα δεκτός λόγω υψηλής βαθμολογίας, στην Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή.

Στο τμήμα μου ως σχεδόν το τέλος του γυμνασίου είχα συμμαθητές τον Βασίλη Μπεζαντάκο, διακεκριμένο φιλόλογο σήμερα, τον Γιώργο Πουκαμισά, πρέσβη μας στη Ρουμανία, τον Χρήστο Μυλωνόπουλο, καθηγητή της Νομικής στο Παν/μιο Αθηνών, τον ηθοποιό και τραγουδιστή Σάκη Μπουλά, τον ιστορικό του αθλητισμού Βαγγέλη Φιλίππου, τον Θανάση Παφίλη (ανέκαθεν τιμημένο ΚΚΕ!), τους αδελφούς Αναστασάκους, Γιάννη και Παναγιώτη (της AGB!), τον Κώστα Τατζίδη, μαθηματική ευφυία, τους εκλεκτούς νομικούς Μιλτιάδη Καραγιάννη, Άρη Μερμηγκα, Γιάννη Παριανό, Σπύρο Φωκά, Νίκο Κουμέλη, τον καθηγητή της Νομικής Μιχάλη Σπουρδαλάκη, τον πολυπράγμονα, φανατικό πειραιώτη Αλέκο Τσουρινάκη, τον επονομαζόμενο και “Γκολγκόθα”, τον Γιώργο Φωτόπουλο, τον Κώστα Αλιμαντήρη, τον πολιτικοποιημένο επιχειρηματία Πάνο Πλαγιανάκο, τον επιτυχημένο δήμαρχο Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη, τον επονομαζόμενο “Γκόγκο”, τον ιατρό Κώστα Καραμάνη του Μετροπόλιταν -τα ονόματα των υπόλοιπων συμμαθητών μου ιατρών τα ξεχνάω και για λόγους αυτοπροστασίας και εξαιτίας Alzheimer- τον γερμανοτραφή και εραστή (γενικώς) Θανάση Τραυλό, τον χημικό Σπύρο Σταυρακάκη -με την υπέροχη φωνή που μάγευε κυρίως τις ακροάτριές του- τον ναύτη-συμπολεμιστή μου Δημήτρη Καλιαμπάκο, κ.α..

 Αποφοιτήσαμε όλοι εμείς το καλοκαίρι του 1972 μέσα στην έξαρση της διδακτορικής ηλιθιότητας και επίσης όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, μπήκαμε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, κύριως της ημεδαπής και μερικοί τυχεροί του εξωτερικού. Επρόκειτο για περισσότερο από 110 αποφοίτους! Συνυπήρξαμε όχι χωρίς προβλήματα στα δύσκολα εφηβικά μας χρόνια και ως σήμερα αισθανόμαστε πως το κοινό μας σχολείο αποτελεί ζωντανό σημείο αναφοράς και ακατάλυτο κρίκο φιλίας. Η Ιωνίδειος μας έμαθε και γράμματα και μέθοδο σκέψης αλλά και κάτι που το επαναλάμβανε ο πατέρας μου συνεχώς αν και κάπως ανορθόγραφα στα γράμματα που μου έστελνε απ’ τη μέση του ωκεανού: πως δηλαδή “τ’ αγαθά κόποις κτώνται”.

Νομίζω πως όλοι εμείς και οι παλιότεροι από μας -αναφέρω τους φίλους μου Φωκίωνα Γεωργακόπουλο, νυν πρόεδρο του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους και Γιώργο Αριστηνό, διακεκριμένο συγγραφέα- απολαύσαμε μια ποιότητα εκπαίδευσης που σήμερα λείπει δραματικά από την κατά τ’ άλλα ακόμη ευημερούσα και αχόρταγα νεόπλουτη κοινωνία μας. Μιαν εκπαίδευση και ένα σχολείο που ευνοούσαν την άμιλλα, επιβράβευσαν την αξιοκρατία, επιδοκίμαζαν την αριστεία και λειτουργούσαν με κριτήρια αταξικής αντικειμενικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Φτωχόπαιδα και αστοί συνυπήρχαμε αρμονικά όμως επιβραβευόταν ο καλύτερος προτρεπόντας όλους τους υπόλοιπους να είναι όσο πιο καλοί μπορούσαν. Χωρίς ρουσφέτια, νεποτισμούς ή μέσα. Χωρίς, κυρίως, την εύνοια του οποίου διάσημου μπαμπά. Αταξική άμιλλα σε μια εξόχως ταξική κοινωνία! Είχαμε, θυμάμαι, όλοι μας έντονο ανταγωνισμό αλλά γνωρίζαμε να χειροκροτούμε ανιδιοτελώς όποιον ξεχώριζε. Το σχολείο ήταν τότε αυστηρό, συντηρητικό, αλλά διέθετε μια σειρά εξαιρετικών δασκάλων-παιδαγωγών οι οποιοί ήξεραν ν’ αναπτύσσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες του καθενός αλλά και να θεραπεύσουν τις μειονεξίες ή τις εφηβικές μας ανασφάλειες. Θυμάμαι αυτή τη στιγμή τους φιλόλογους Δημήτρη Σάρρο, Βασίλη Σκουλάτο, Πόπη Καραγεωργοπούλου, Σέργιο Φασουλάκη -τον οποίο είχα καθηγητή και στη φιλοσοφική σχολή του πανεπιστήμιο Αθηνών-, Νίκο Γιαννόπουλο, Αχιλλέα Λαζάρου κ.α..

 Θα μου πείτε βέβαια ότι εξωραΐζω μια εποχή και κάποια γεγονότα λόγω απόστασης, χρόνου και ίσως νε έχετε δίκαιο. Όμως η ίδια απόσταση του χρόνου καταδεικνύει το πόσο άδικο είχε η πολιτεία, όταν στη δεκαετία του ‘80 και στο πλαίσιο μιας λαϊκιστικής εξίσωσης προς τα κάτω, κατήργησε το καθεστώς των πρότυπων σχολείων, καταργώντας κυρίως τις εισαγωγικές εξετάσεις σ’ αυτά· πρόκειται για μιαν ολέθρια αντίληψη τις ευρύτερες συνέπειες της οποίας πληρώνουμε σήμερα απαξάπαντες. Αθώοι και ένοχοι. Εν ονόματι της δημοκρατίας και της ισότητας προκρίθηκαν η ήσσων προσπάθεια έναντι του δημιουργικού ανταγωνισμού και της αριστείας, η προς τα κάτω εξίσωση και η «δημοκρατία» της λούφας και παραλλαγής. Ζούσαμε ήδη στην βασιλεία του δήθεν και του τηλεοπτικού κοινοβουλευτισμού. Η Ιωνίδειος βέβαια συνέχισε να παρέχει υψηλής ποιότητας παιδεία και μετά την εκπαιδευτική “μεταρρύθμιση” ως μικτό πλέον γυμνάσιο και λύκειο. Το κακό που όμως συντελέστηκε τη μέση εκπαίδευση ήταν και είναι εξαιρετικά σοβαρό. Αυτή η κοινωνία πρέπει να ξαναμάθει ν’ αξιολογεί, να επιβραβεύει, να προκρίνει, να προβάλει, να στηρίζει όσους έχουν την διάθεση να προκριθούν και να ξεχωρίσουν, στηριζόμενοι αποκλειστικά στα πνευματικά και τα ψυχικά τους αποθέματα. Αυτή η κοινωνία οφείλει να διαγωνίζεται χωρίς να διαγκωνίζεται. Με αξιοπρέπεια αλλά και με πάθος.  Τόσο απλά.

Επιτακτική ανάγκη να ξαναγίνει Πρότυπος Σχολή η Ιωνίδειος

No Gravatar

Άρθρο του Συναπόφοιτου Γιάννη  Κωνσταντόπουλου (αποφ.84)
Υποτομεάρχη ΔΕΗ 

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο της Εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ»

http://fonipeiraioton.blogspot.com/

Ήτανε κάποτε ένα δημόσιο σχολείο που αποτελούσε το όνειρο και την ηθική επιβράβευση για τους μαθητές του Πειραιά και των όμορων δήμων.
Γι’ αυτό το σχολείο και για να πετύχουμε την εισαγωγή μας σε αυτό, προτιμούσαμε να αναλώσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες λύνοντας ασκήσεις από το «Κλειδί της Αριθμητικής» και διαβάζοντας άρθρα από την «Καθημερινή της Κυριακής», καθ’ υπόδειξη των δασκάλων, προκειμένου να βελτιώσουμε την εκφραστική μας δεινότητα και να εμπλουτίζουμε το εκφραστικό μας ρεπερτόριο.

Η εισαγωγή σε αυτό το σχολείο δεν απαιτούσε οικονομική ευρωστία από την οικογένεια. Αντίθετα, έδινε την ευκαιρία και σε μαθητές από οικογένειες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, που μόνο εφόδιο είχαν την επιθυμία να μοχθήσουν περισσότερο, τη δυνατότητα να ονειρευτούν και να πραγματώσουν τα όνειρά τους για ανώτερες σπουδές, κοινωνική υπέρβαση και ηθική ικανοποίηση ότι στην κοινωνία μας αυτοί που επιθυμούν μπορούν να προοδεύσουν, από δικές τους προσπάθειες και χωρίς κάποιος να τους έχει στρώσει το δρόμο.

Το σχολείο αυτό ήταν η Ιωνίδειος Πρότυπος Σχολή.
Ένα σχολείο που στο πνεύμα της γενικότερης ισοπέδωσης που επικρατούσε τότε, στα μέσα της δεκαετίας του 80, έπαψε να είναι πρότυπο.
Έπαψε να επιλέγει τους μαθητές του.
Έπαψε να προσελκύει εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακούς τίτλους, οι οποίοι αγωνίζονταν να διοριστούν στο σχολείο αυτό, όχι γιατί θα είχαν μεγαλύτερες αποδοχές, αλλά γιατί θα είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε χώρο με πρόθυμα αυτιά, σε χώρο που οι μαθητές διψούσαν και επιθυμούσαν να μάθουν και να εντρυφήσουν σε κάτι παραπάνω, από όσα προέβλεπε το αυστηρό εκπαιδευτικό πρωτόκολλο.

Τώρα, το σχολείο αυτό είναι ένα σχολείο όπως όλα τα άλλα…

Διαβάζω λοιπόν στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου της προηγούμενης εβδομάδας, για τα αποτελέσματα έρευνας του διεθνώς αναγνωρισμένου Οργανισμού για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD).
Αντικείμενο της έρευνας ήταν η σύγκριση και αξιολόγηση των επιδόσεων 15χρονων μαθητών από 65 αναπτυγμένες χώρες στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.

Πρόκειται για έρευνα, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε 3 χρόνια, τα δε αποτελέσματα της οποίας είναι αξιόπιστα και αποδεκτά από τις χώρες που συμμετέχουν, καθώς το δείγμα είναι της τάξης των 500.000 μαθητών.

Δε θα σχολιάσω το γεγονός ότι στους πίνακες των 30 πρώτων χωρών εμφανίζονται όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες και απουσιάζει η Ελλάδα.

Οι αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι γνωστές και τεκμηριωμένες.

Θέλω όμως να σταθώ στη ιδιαίτερη αναφορά που κάνει η έκθεση του οργανισμού για την περίπτωση της Πολωνίας, την οποία εξυμνεί και εμφανίζει ως παράδειγμα αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η Πολωνία λοιπόν, μέχρι και το έτος 2000 καταλάμβανε θέσεις στον πυθμένα των πινάκων αξιολόγησης.

Στη φετινή όμως κατάταξη εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις, πολύ πάνω από το γενικό μέσο όρο των 65 χωρών.

Ο λόγος αυτής της βελτίωσης ήταν η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα. Ως βασικό μοχλό αυτής της μεταρρύθμισης στη χώρα, η έκθεση παρουσιάζει την υιοθέτηση της επιλογής των μαθητών.

Συγκεκριμένα, 15% των σχολείων της Πολωνίας είναι σχολεία επιλογής του συνόλου των μαθητών τους και πολλά άλλα επιλέγουν μέρος του μαθητικού τους δυναμικού με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Γίνεται λοιπόν επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για επαναφορά των Δημοσίων Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων με πιλοτική επαναφορά των Προτύπων Σχολείων που λειτουργούσαν μέχρι το 1985, μεταξύ αυτών και της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιά, με την εφαρμογή εξετάσεων επιλογής και να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να δοθούν ευκαιρίες (i) για μαθητές με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, (i) για μαθητές από οικογένειες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, όπως επίσης και (iii) για μαθητές από οικογένειες με γονείς ή αδέλφια που έχουν φοιτήσει στα σχολεία αυτά και μπορούν να εκτιμήσουν την αναγκαιότητα και την προσφορά του θεσμού των Προτύπων Σχολείων.

Παρουσίαση Ημερολογίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου 2011 (Κυριακή 19 Δεκεμβρίου)

No Gravatar

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του ημερολογίου 2011 του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

Ο τίτλος που θα αποτυπώνει τη φετινή θεματική ενότητα θα είναι «Ένα σχολείο με Ιστορία στην Ομορφότερη Πόλη»,   (Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ), με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου και τα 164 του σχολείου μας, και θα περιλαμβάνει:

1.     Το ιστορικό της δημιουργίας και πορείας του σχολείου από την ίδρυση του  μέχρι τις μέρες μας

2.     Σπάνια έγγραφα και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή στο σχολείο

3.     Κείμενα παλαιών καθηγητών που αποτυπώνουν την πορεία τους στην Ιωνίδειο.

4.     Κείμενα διακεκριμένων αποφοίτων της Ιωνιδείου που θα περιγράφουν «κατορθώματα» τους στο σχολείο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μεγαλών Ευεργετών, Γεώργιος Μπόμπολας», του Συνδέσμου, (Πραξιτέλους 236, έναντι Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά), την Κυριακή 19-12-2010 στις 12.00 το πρωί.

Την παρουσίαση του ημερολογίου συντονίζει ο δημοσιογράφος – αθλητικογράφος και συναπόφοιτος Βασίλης Σκουντής (αποφ. ’81). Για το ημερολόγιο, την Ιωνίδειο και τις προσωπικές τους μνήμες από το σχολείο θα μιλήσουν οι εξής:

Βασίλης Σκουλάτος, παλιός Καθηγητής Φιλολογίας της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

Μάνος Στεφανίδης, απόφοιτος του ’72, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Αριστέα Οικονόμου, παλιά Καθηγήτρια Φιλολογίας της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης θα παρουσιαστούν τραγούδια και μουσική του αείμνηστου Καθηγητή μας Απόστολου Ζυγούρη από ορχήστρα μελών και φίλων του Συνδέσμου της Ιωνιδείου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποτελέσετε αρωγό σε μια έκδοση που αφορά την  ιστορία και τη φιλοσοφία του Σχολείου και του Συνδέσμου των Αποφοίτων του, που πραγματικά αποτελεί ένα σχολείο με ιστορία στην ομορφότερη πόλη.

Θα είναι τιμή και χαρά μας να παρευρεθείτε στην εκδήλωση.

 Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γενικός Γραμματέας

Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης                Κωνσταντίνος Bουτσινάς
 

         

Οι Απόφοιτοι της Ιωνιδείου τώρα και στο You Tube

No Gravatar

Σας καλοσωρίζουμε στη Σελίδα των Αποφοίτων της Ιωνιδείου στο You Tube… περιμένουμε τα videakia,  τις αναμνήσεις σας, τις μικρές ή μεγάλες αλλά έντονες ιστορίες που ζήσατε στο σχολείο..Εγγραφή μπορείτε να κάνετε στην παρακάτω διεύθυνση:

http://www.youtube.com/user/ApofoitoiIonideiou?feature=mhsn

Ενημέρωση μελών και φίλων του Συνδέσμου για την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου και της Ένωσης Γονέων Β΄Διαμερίσματος Πειραιά για την συμπεριφορά και Δράση του Διευθυντή του Πειραματικού Λυκείου της Ιωνιδείου

No Gravatar

Θέμα: Ενημέρωση μελών και φίλων του Συνδέσμου για την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου και της Ένωσης Γονέων Β΄Διαμερίσματος Πειραιά για την συμπεριφορά και Δράση του Διευθυντή του Πειραματικού Λυκείου της Ιωνιδείου

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Συνδέσμου σας ενημερώνουμε για το κείμενο και το περιεχόμενο της καταγγελίας  για τα τεκταινόμενα στην Ιωνίδειο Σχολή. Το κείμενο κοινοποίηθηκε στο Σύνδεσμο Αποφοίτων Ιωνιδείου από το Σύλλογο Γονέων του Λυκείου. Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης και στην εξεύρεση μιας λύσης προς όφελος των μαθητών, των γονέων και του σχολείου μας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του ΔΣ
Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης

Ακολουθεί το κείμενο – ψήφισμα της καταγγελίας

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  ΠΕΙΡΑΙΑ

 ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

 ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ

                                           Πειραιάς, 29 Νοεμβρίου, 2010

 Την 23η Νοεμβρίου 2010 η γενική  συνέλευση των  μαθητών του Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία , την κατάληψη της Σχολής για ικανοποίηση σειράς αιτημάτων τους και προχώρησε στο κλείσιμο της Σχολής, περιφρουρώντας τόσο την κατάληψη όσο και το κτίριο σε εικοσιτετράωρη βάση με  εναλλασσόμενες ομάδες μαθητών του Λυκείου.

 Την 5η πρωϊνή ώρα της 24ης Νοεμβρίου 2010 ο Διευθυντής του Λυκείου της  Ιωνιδείου Σχολής, κ. Μ. Ευστρατίου, επισκέφθηκε τη Σχολή και, αφού διαπίστωσε, όπως ισχυρίζεται, ότι οι κλειδαριές των δύο εξωθύρων της Σχολής ήταν ανενεργές  λόγω της τοποθέτησης συγκολλητικού υλικού και ξύλινων ακίδων στην ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πλευρά του ομφαλού της μίας από αυτές (είσοδος από την οδό Σωτήρος) και λόγω παραβίασης της άλλης (είσοδος από την Πλατεία Κοραή) από την ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πλευρά της, πήγε στο  Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου κατήγγειλε την κατάληψη της Σχολής ως παράνομη, δυνάμει του επί δεκαετία εν ύπνω και πρόσφατα ενεργοποιηθέντος Ν. 2811/1999, και τη φθορά του κτιρίου (καταστροφή των κλειδαριών). Ταυτόχρονα,  ζήτησε την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από τη Σχολή, σε καθημερινή πρωινή βάση, για την αποτροπή  των μαθητών του Λυκείου να «παρεμποδίσουν» την προσέλευση των καθηγητών Λυκείου και Γυμνασίου και των μαθητών του Γυμνασίου της Σχολής στο κτίριο.

 Όταν δε μετά από παρέμβαση του ειδικού τεχνικού στις 6 μ.μ. της 24ης.11.2010 (13 ώρες δηλ. μετά τη διαπίστωση της παραβίασης των κλειδαριών), παρουσία των Διευθυντών Λυκείου και Γυμνασίου, του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου και αστυνομικών δυνάμεων, οι εξώθυρες της Σχολής, άνοιξαν, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, o κ.Μ.Ευστρατίου αποφάσισε  να επιθεωρήσει τη Σχολή, για να διαπιστώσει αν είχαν εγκλωβιστεί σ’ αυτήν καταληψίες μαθητές !!!!!!  Προφανώς, προτεραιότητα, αποτελούσε Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ των «εγκληματιών» μαθητών και ΟΧΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ στα παιδιά που πιθανόν να είχαν εγκλωβιστεί στο κτίριο της Σχολής.!!!

 Το πρωί της  επόμενης (25.11.2010)  πέντε ένστολοι αστυνομικοί έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους έξω από τη Σχολή μετά από την αίτηση του Διευθυντή, με σκοπό να επιβάλουν την «τάξη» και να «αποκρούσουν» τους καταληψίες που «εμπόδιζαν δήθεν» την προσέλευση των καθηγητών στη Σχολή, οι οποίοι, σημειωτέον, κανένα ενδιαφέρον δεν έδειχναν να μπουν σ’ ένα κτίριο κενό από μαθητές!

 Η προτροπή του Διευθυντή προς τους αστυνομικούς να παρέμβουν ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος μίας καθηγήτριας  του Λυκείου στο σχολείο, δημιούργησε τεταμένη ατμόσφαιρα, και προκάλεσε αποδοκιμασίες τόσο από τους μαθητές όσο και από τους καθηγητές και τους παρευρισκόμενους γονείς, περαιτέρω δε επεισόδια αποφεύχθηκαν μόνο χάρη στη συνετή και διαλλακτική τακτική που ακολούθησαν οι ίδιοι οι μαθητές  γονείς μαθητών Λυκείου και Γυμνασίου και καθηγητές απέναντι στους αμήχανους αστυνομικούς, οι οποίοι πείστηκαν ότι ήταν προτιμότερο να αποχωρήσουν, αν και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από τρεις άλλους συναδέλφους τους.

  Εμείς, ως γονείς των μαθητών του Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής, με μεγάλη θλίψη ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ:

-  την ΑΝΕΥΘΥΝΗ, ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ του Διευθυντή του Λυκείου, κ. Μ. Ευστρατίου, απέναντι στα παιδιά μας και  μαθητές του

-  την πρωτοφανή, στην ιστορία της λειτουργίας του Σχολείου μας, παρουσία της αστυνομίας έξω από τη Σχολή και την κίνησή της, με την προτροπή του Διευθυντή του Λυκείου εναντίον ανήλικων μαθητών, που αποσοβήθηκε με την παρέμβαση γονέων

-         την επαγγελματική-«χειρουργική» παραβίαση των κλειδαριών της Σχολής (κατά δήλωση του ειδικού τεχνικού που κλήθηκε να τις αντικαταστήσει)  που μόνο μαθητές δεν μπορεί να είχαν διαπράξει .

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ επίσης τον Διευθυντή του Λυκείου, ως τροχοπέδη για την ομαλή, ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία  του Σχολείου λόγω σωρείας προκλητικά αντιεκπαιδευτικών, ανεπίτρεπτων ακόμα και προσβλητικών ενεργειών του σ’όλη τη διάρκεια της θητείας του ως Διευθυντή του Λυκείου, τόσο απέναντι στους μαθητές όσο και στους καθηγητές και στους γονείς των μαθητών.

 Για όσα προαναφέραμε, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ από  το διδακτικό του έρχο καθώς επίσης και από την διεύθυνση του Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, ως ακατάλληλου για το υψηλό λειτούργημα που ασκεί.

 Τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Μαθητών του Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Β’ Διαμερίσματος Πειραιά