Archive

Archive for Οκτωβρίου, 2010

Οδύνη και Θλίψη για το θάνατο του συναπόφοιτου Αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη

No Gravatar

«»………Τελικά κατάλαβα τι κέρδισα κι εγώ από την επένδυση του Κωνσταντίνου Αλέξανδρου Ιωνίδη. ……….. Όπως έγραψα σε ένα αφήγημά μου, έκανα πολλά άλλα θαλασσινά ταξίδια στη στεριά. Βούτηξα στο βυθό του χρόνου.  Ευτυχώς στάθηκα τυχερός, γιατί στα ταξίδια μου στον χρόνο έδρεψα θησαυρούς και δεν αναφέρομαι μόνο στην κυριολεκτικά χρυσοφόρο ανασκαφή των Αρχανών, ή του Ιδαίου Άντρου. Από τον καιρό της μαθητείας μου στον Πειραιά, πάντως, η σχέση με την θάλασσα είναι μυστική. Μπορεί η απόφαση για τις τελευταίες ανασκαφές μου στα 1500 και στα 1200  μ. του κρητικού Ψηλορείτη να οφείλεται στο γεγονός ότι από μεγαλύτερο ύψος πάνω στις κορφές της προαιώνιας καταποντισμένης Αιγηίδας βλέπει κανείς καλλίτερα τον θαλασσινό ορίζοντα, αλλά το σημαντικότερο βλέπει κανείς μακρύτερα. Αν μάλιστα τυχαίνει να είναι κανείς αρχαιολόγος, να έχει δηλαδή μελετήσει τον χρόνο, μπορεί, ίσως να βλέπει καθαρότερα στον χρόνο.

Χωρίς να το καταλάβω, ο Πειραιάς σημάδεψε τη ζωή μου. Πώς να εξηγήσω διαφορετικά την σπουδαία ανασκαφή μου στα Κύθηρα, που ανήκει, ως γνωστόν, στα πειραϊκά χωρικά ύδατα. Στα όποια επιτεύγματά μου ίσως πρέπει να συγκαταλεγεί και μια προθήκη κυθηραϊκών ευρημάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά. Ασφαλώς ο Πειραιάς σημάδεψε τη ζωή μου ανεξίτηλα, καθώς Πειραιώτισα είναι και η Έφη, έστω κι αν εγώ ήμουν τότε κοντόφθαλμος, έβλεπα μόνο το διπλανό στην Ιωνίδειο Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων κι όχι απ’ την άλλη μεριά της πλατείας, το Λύκειο Σταυριανού «Ο Ελληνισμός». Είναι προφανές  ότι στάθηκα τυχερός, γιατί ως έφηβος βρέθηκα στον Πειραιά. Γι αυτό κι έγινα ταξιδευτής στον χρόνο. Κι αν βρίσκομαι απόψε εδώ, έμφορτος σε μνήμες, είναι για όσα αποθησαύρισα απ’ τα ταξίδια μου, ό,τι κατέγραψα σε μερικά βιβλία ανασκάπτοντας το παρελθόν, γι’ αυτή την συμβουλή που κράτησα από την μαθητεία μου στην Ιωνίδειο για τα βιβλία, την μάθηση, την παιδεία…….

(Απόσπασμα από την Ομιλία του Γιάννη Σακελαράκη την ημέρα της βράβευσης του στο Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ιωνιδείου την 1-2-2009)

Μεγάλη θλίψη και οδύνη  προκάλεσε σε όλους μας η πληροφορία για το θάνατο του συναποφοίτου  αρχαιολόγου, Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών  Γιάννης Σακελλαράκη (αποφ.55) Τελευταίο «αντίο» για τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και μέλους της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας από το 1963. Το έργο του συνδέθηκε στενά με την Κρήτη και με τις ανασκαφές του ανέδειξε σημαντικά ευρήματα που πλούτισαν τη γνώση μας για τον Μινωϊκό Πολιτισμό.
Ως Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου συνέχισε την λαμπρή παράδοση των προκατόχων του και δημοσίευσε πολλές μελέτες για επιμέρους Αρχαιολογικά θέματα.

Εξαιρετικός συγγραφέας, έδωσε άλλη διάσταση στα βιβλία αποτύπωσης της αρχαιολογίας ως επιστήμης και πρακτικής. Στη «Γεύση μιας προϊστορικής ελιάς», (Εκδ. Ίκαρος 2006) αναβίωσε μνήμες, εμπειρίες και συναισθήματα από την πολυετή αρχαιολογική του δραστηριότητα με την αρχαιολογία, την «επιστήμη του μυστηρίου». Η μαγική στιγμή της αποκάλυψης, η τύχη των ανασκαφέων, αλλά και των ίδιων των ευρημάτων μετά την ανασκαφή, η έρευνα, που ενίοτε μοιάζει με αστυνομική, η αρχαιοκαπηλία είναι μόνο κάποια από τα θέματα που σχολιάζονται.

Στην «ποιητική της ανασκαφής» (Εκδόσεις Ίκαρος, Έμψυχες καταγραφές, όπως αυτές κερδήθηκαν, όπως έγραφε ο ίδιος, σε μια αλλότροπη καλλιέργεια του ελληνικού χώματος από κάποιον που απαγγέλλεται τον αρχαιολόγο, αν και ταξιδιώτης σε άλλους χρόνους και καιρούς με μοναδικό παραστάτη την τέχνη.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια της Κοινότητας των μελών και φίλων της Ιωνιδείου στην οικογένεια, στους οικείους του και κυρίως στην γυναίκα του Έφη, που όπως έγραφε ο ίδιος … «του έφερε τα χρώματα και τη μουσική στη ζωή του».

Νέες Υποψηφιότητες Συναποφοίτων μέχρι 27-10-2010

No Gravatar

Στα γραφεία του Συνδέσμου, στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση καταφθάνουν συνεχώς πληροφορίες για υποψηφιότητες συναποφοίτων. Σας ενημερώνουμε άμεσα , και θα τις εντάξουμε στην ειδική ηλεκτρονική έκδοση που ετοιμάζουμε. Οι νέες υποψηφιότητες (ακολουθεί φωτογραφία υποψηφίου ή λογότυπο συνδυασμούγια την κάθε μία) είναι οι εξής:

Read more…

«Επιλέγουμε και Ψηφίζουμε Συναπόφοιτους στα Ψηφοδέλτια της Επιλογής μας»

No Gravatar
Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2010
Επιλέγουμε και Ψηφίζουμε Συναπόφοιτους στα Ψηφοδέλτια της Επιλογής μας

Συνεχίζοντας την παράδοση του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου προτρέπουμε όλους τους συναποφοίτους και φίλους του Συνδέσμου να «σταυρώσουν» όποιους συναποφοίτους βρουν στα ψηφοδέλτια της δικής τους επιλογής.
Στα πλαίσια αυτής της πρακτικής, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου θα δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα, στο ιστολόγιο και την εφημερίδα του, τα ονόματα των υποψηφίων συναποφοίτων, το συνδυασμό στον οποίο υποστηρίζονται καθώς και το είδος της υποψηφιότητας που θα έχουν.
Έτσι δημιουργήθηκε  Ειδικό Ένθετο στην Εφημερίδα μας «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ», που περιέχει αφενός ένα συγκεντρωτικό πίνακα με τις υποψηφιότητες, το έτος αποφοίτησης, το συνδυασμό που συμμετέχει ο συναπόφοιτος, και την ιδιότητα (π.χ Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος) και αφετέρου από όσους υποψήφιους συναπόφοιτους λάβαμε, αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία. Η ενημέρωση βασίστηκε στα στοιχεία που είχαμε μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2010. Η διαδικτυακή ενημέρωση στο blog, και στο γκρουπ του Συνδέσμου στο Facebook, θα συνεχιστεί μέχρι και τις εκλογές
Την 1η  Νοεμβρίου θα αναρτηθούν επικαιροποιημένος κατάλογος και θα αποσταλεί ειδικό ένθετο pdf στους απόφοιτους με email
Καλή επιτυχία σε όλους τους συναποφοίτους υποψήφιου

«Όλα σου τα μαθα μα ξέχασα μια λέξη»..Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μπουραντά στο Σύνδεσμο στις 5 Νοεμβρίου 2010

No Gravatar

 

Οι Εκδόσεις Πατάκη σε συνεργασία με τον  Σύνδεσμο Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Οδοιπορικό σύλλογο Πειραιά σας προσκαλούν, στην παρουσίαση του πολυβραβευμένου βιβλίου, του Καθηγητή Ηγεσίας και Μάνατζμεντ  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντά, «Όλα σου τα μαθα μα ξέχασα μια λέξη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μεγάλων Ευεργετών, Γεώργιος Μπόμπολας», του Συνδέσμου, (Πραξιτέλους 236, έναντι Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά),  την Παρασκευή 05/11/2010 και ώρα 19.30.

Για το βιβλίο εκτός από τoν συγγραφέα θα μιλήσουν, οι :

•   Παντελής Τέντες, Καθηγητής Οικονομίας, Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  • Νίκος Καραγεωργίου , Επιχειρηματίας, Ιδρυτής της εταιρίας 3Α
  • Δημήτρης Μπουρλετίδης, Οικονομολόγος – Περιφερειολόγος , Πρόεδρος του Οδοιπορικού Συλλόγου Πειραιά

Συντονίζει ο Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, Πρόεδρος του Δ.Σ του Συνδέσμου. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στα Γραφεία του Συνδέσμου.   

 Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

 Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης                    Κωνσταντίνος Βουτσινάς 

Δελτίο Τύπου: Η κηδεία του συναπόφοιτου Νίκου Λεγάκη

No Gravatar

                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   

 Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του   ότι η κηδεία του αποθανόντος  συναπόφοιτου ιατρού, μέλους της σχολικής επιτροπής της Ιωνιδείου και υποψηφίου Δημάρχου ΝΙΚΟΥ ΛΕΓΑΚΗ, θα γίνει το Σάββατο, 30/10/2010, στη 1.30 μμ, στο Γ΄ Νεκροταφείο.

Το Σύνδεσμο Αποφοίτων θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ

Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια  στην οικογένεια και στους οικείους του

 

Στις ρίζες της χρεοκοπίας

No Gravatar

(Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 17/10/2010)

Tου Σταθη Ν. Καλυβα, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Yale.

Όταν σπούδαζα στην Αμερική, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι περισσότεροι Ελληνες φοιτητές που συναντούσα είχαν αποφοιτήσει από «πρότυπα» δημόσια σχολεία που επέλεγαν τους μαθητές τους με εξετάσεις και ήταν στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς που συνδύαζαν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και ερευνητική διάθεση. Ορισμένα, μάλιστα, είχαν ιδρυθεί από κληροδοτήματα και δωρεές ιδιωτών και είχαν ιδιαίτερη παράδοση. Τα πιο γνωστά ήταν το Βαρβάκειο, η Ευαγγελική, η Ιωνίδειος και το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι απόφοιτοι που είχα γνωρίσει τότε ήταν παιδιά με (υπερβολική ίσως) σοβαρότητα, ιδιαίτερη προσήλωση στις σπουδές τους και μεγάλος πάθος για μάθηση. Οι περισσότεροι κατάφεραν να διακριθούν και είναι σήμερα ιδιαίτερα επιτυχημένοι στο πεδίο που επέλεξαν να υπηρετήσουν. Η επιτυχία τους σχετίζεται άμεσα με την παιδεία τους. Read more…

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ / ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ – ΑΠΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Άρθρο του Κώστα Μπακή)

No Gravatar

Άρθρο του Κώστα  Μπακή(αποφ.73)*

Η  λέξη φωτοβολταϊκά αποτελεί μετάφραση του αγγλικού όρου photovoltaic. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1890 έχοντας σαν συνθετικά τις λέξεις: photo από την ελληνική λέξη Φως και  volt η οποία συνδέεται με την πρωτοπόρο στην ανάπτυξη του ηλεκτρισμού Alesssandro Volta. Αναφέρεται δηλαδή στον ηλεκτρισμό από το φως. Αυτό ακριβώς κάνουν τα φωτοβολταϊκά υλικά, μετατρέπουν την ενέργεια του φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια (Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο), όπως ανακάλυψε ο Edmond Becquerel το 1939. Ένα τυπικό Φ/Β σύστημα αποτελείται από το Φ/Β πλαίσιο ή ηλιακή γεννήτρια ρεύματος και τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαχειρίζονται την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη Φ/Β συστοιχία. Για αυτόνομα συστήματα υπάρχει επίσης το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες.

Read more…

Παραλειπόμενα από την Ημερίδα που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου στα πλαίσια της e-Learning EXPO

No Gravatar

«Από τα Επαγγελματικά Περιγράμματα στην Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων»

3-10-2010

 

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κοινού, o Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά οργάνωσε την επιστημονική εκδήλωση «Από τα Επαγγελματικά Περιγράμματα στην Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων», στο εκπαιδευτικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στη Γλυφάδα, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης για την ηλεκτρονική μάθηση e-Learning EXPO, στην οποία o Σύνδεσμος είναι υποστηρικτής για δεύτερη χρονιά.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν προσωπικότητες του χώρου της εκπαίδευσης και της κατάρτισης που ηγούνται δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, συναπόφοιτοι και φίλοι της Ιωνιδείου Σχολής.

Πιο συγκεκριμένα ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι:

  • Θανάσης Βασίλαινας, (αποφ.82)  Οικονομολόγος, Προϊστάμενος Τομέα Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ) και απόφοιτος της Ιωνιδείου
  • Αριστείδης Σάμιτας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Απασχόλησης Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.) – «ΔΗΜΗΤΡΑ»
  • Δημήτρη Πρίφτης, Διευθυντής Εκπαίδευσης,  του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (ΚΑΕΛΕ) της Εθνικής Συνοσμοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου
  • Μιχάλης Γιαννουλέας, (αποφ.70) Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Γενικός Διευθυντής Εκπαιδευτικού Κέντρου ATExcelixi της ΑΤΕ ΒΑΝΚ , και απόφοιτος της Ιωνιδείου
  • Αντώνιος Καμπουράκης, Διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρίας Expert OnES

  Read more…