Archive

Archive for Σεπτεμβρίου, 2009

No Gravatar

palia ionideiosΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

                                                                                        

                                                                                                            Αθανάσιος Δάλλας

π. Πρόεδρος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

 

Τρία σχολεία μέσης εκπαίδευσης μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο Ιστορικά Πρότυπα Σχολεία, η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων (το αρχαιότερο από τα εν λειτουργία σχολείο της επικράτειας), η Βαρβάκειος Σχολή Αθηνών και η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά. Αυτά τα σχολεία αριθμούν ζωή μεγαλύτερη των 150 ετών και η ιστορία τους έχει καταστεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

 Η Ελλάδα, αμέσως μετά την απελευθέρωση της, προσπαθούσε να στηθεί στα πόδια της, να οργανωθεί σαν κράτος και να διαμορφώσει τη εθνική της συνείδηση και την πολιτιστική της ταυτότητα. Πρωταρχικός στόχος παρέμενε πάντα η μόρφωση του λαού, αλλά τα χρήματα που διέθετε η πατρίδα δεν επαρκούσαν ούτε καν για την περίθαλψη των οικογενειών των  θυμάτων του αγώνα. Τότε εκδηλώθηκε το μεγάλο πατριωτικό κίνημα των Εθνικών Ευεργετών. Μυημένοι οι περισσότεροι στη Φιλική εταιρεία και διαποτισμένοι από το πνεύμα και τα οράματα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού διέθεσαν τεράστιες περιουσίες για την μόρφωση και την πνευματική ανύψωση του γένους.

Οι αδελφοί Ζωσιμάδες ιδρύουν το 1828 στην γενέτειρά τους, τα σκλαβωμένα ακόμη Γιάννινα, τη “Ζωσιμαία Σχολή”, χρηματοδοτούν τη “Ελληνική βιβλιοθήκη” του Αδαμάντιου Κοραή και την δωρεάν διανομή βιβλίων στους δασκάλους και στους μαθητές όλων των σχολείων της ελεύθερης Ελλάδας, διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για την έκδοση της Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας και προσφέρουν την, εκ 15.000 περίπου νομισμάτων, “Αρχαιολογική Συλλογή” τους επί της οποίας βασίστηκε η ίδρυση του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας.

Στον Πειραιά ιδρύεται το 1847 η Ιωνίδειος Σχολή με χρήματα που προσέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωνίδης και στην Αθήνα το 1854 ιδρύεται η Βαρβάκειος Σχολή με πόρους που διατέθηκαν από τον Ιωάννη Βαρβάκη  “διά νά διδάσκηται καί μαθητεύηται ή νεαρά έλληνική νεολαία πρός μίμησιν τών πρώτων αίώνων».

Read more…

O Σύνδεσμος με το Ιστορικό Αρχείο

No Gravatar

 

pyrsosioynios63

 

 

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, θα παραδώσει στην επιτροπή για το ιστορικό αρχείο το φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε και το οποίο θα συμπεριληφθεί στην έκθεση που οργανώνεται από την επιτροπή αρχείου και τη σχολική επιτροπή

 

Κώστας Μπουρλετίδης

Πρόεδρος Δ.Σ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

No Gravatar

elect2009

Αγαπητά Μέλη  κα Φίλοι του Συνδέσμου

Συνεχίζοντας την παράδοση του Συνδέσμου μας προτρέπουμε όλους τους συναποφοίτους  και φίλους του Συνδέσμου να «σταυρώσουν» όποιους συναποφοίτους βρουν στα ψηφοδέλτια της δικής τους επιλογής.

Read more…

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου στην Ημερίδα για τα Πρότυπα

Σεπτεμβρίου 21st, 2009 evita No comments
No Gravatar

Το Σάββατο 20 Ιουνίου 2009 οι Σύλλογοι Αποφοίτων Βαρβακείου και Ζωσιμαίας οργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Πρότυπα Σχολεία στην Εκπαίδευση«, στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.  Μετά από εξαιρετικά τιμητική πρόσκληση ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά ήταν εκεί και μέσω του Προέδρου Κωνσταντίνου Μπουρλετίδη έκανε παρέμβαση σχετικά με την αναγκαιότητα του θεσμού των Προτύπων και τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην Ιωνίδειο Σχολή το τελευταίο χρονικό διάστημα. Read more…

7η Γιορτή Αποφοίτησης στην Ιωνίδειο Σχολή

No Gravatar

Στις 16 Ιουνίου 2009, και για 7η συνεχόμενη χρονιά,  πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή αποφοίτησης των μαθητών της τρίτης Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.  Η  γιορτή αυτή  οργανώνεται κάθε χρόνο από το Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ιωνιδείου σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή και την Διεύθυνση του Σχολείου. Read more…

«Ο ..Σύνδεσμος με το Κρασί.. No2 »

No Gravatar

 

 BANNER_300_230_F_c

 

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά και o Οδοιπορικός Σύλλογος Πειραιά οργανώνουν εκδρομή στη Σαντορίνη από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου 2009 με σκοπό την επίσκεψη και περιήγηση στο Κτήμα Σιγάλα του συναπόφοιτου Πάρι Σιγάλα

 Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε, στα τηλέφωνα 6937-169129 και 2103689363, και  ή στο email saisp@yahoo.gr, μέχρι τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009. Επειδή υπάρχει περιορισμός στον αριθμό συμμετεχόντων, (δεν θα ξεπεράσουν τους 50), θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. 

Καλωσόρισμα…..

Σεπτεμβρίου 16th, 2009 Τεχνικός Διαχειριστής 2 comments
No Gravatar

Αγαπητοί φίλοι….

ο Σύνδεσμος Αποφόιτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραία  σας καλωσορίζει στο νέο ιστολόγιο του και σας εύχεται καλό blog..άρισμα….