Archive

Archive for the ‘Θέματα Εκπαίδευσης’ Category

Ολυμπιονίκης δε “γεννιέσαι γίνεσαι”-Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

No Gravatar

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά συνδιοργάνωσε με το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο της Ιωνιδείου μια διαδραστική εκπαιδευτική δραστηριότητα με θέμα «Ολυμπιονίκης δε γεννιέσαι, γίνεσαι».
Την εκδήλωση υλοποίησαν οι Ολυμπιονίκες της Ιστιοπλοΐας Βιργινία Κραβαριώτη (απόφ. 03) Αντιπρόεδρος του ΔΣ των Αποφοίτων της Ιωνιδείου και Σοφία Παπαδοπούλου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά της Α’ Λυκείου από κοντά δύο διακεκριμένες αθλήτριες, να θέσουν ερωτήματα για την πορεία τους και να κατανοήσουν ότι η επίτευξη ενός στόχου απαιτεί προσπάθεια και συνέπεια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, την πέμπτη και έκτη ώρα με ιδιαίτερα έντονη τη συμμετοχή των παιδιών. Προβλήθηκαν  βίντεο από την προσπάθεια των αθλητριών σους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

Ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή ήταν όταν η Ολυμπιονίκης Βιργινία Κραβαριώτη δώρισε στην Ιωνίδειο Σχολή την μπλούζα που φορούσε στην τελευταία ιστιοδρομία, στην οποία κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποτελέσει προοίμιο μιας σειράς εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής και του Συνδέσμου Αποφοίτων της, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και άλλους σημαντικούς φορείς.

Εκ μέρους του ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γενικός Γραμματέας
Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης                       Παναγιώτης Καλαβρός

Ανακοίνωση ΔΣ Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 3966/2011 για τα Πρότυπα –Πειραματικά Σχολεία

No Gravatar

Τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε πολλά ερωτήματα σχετικά με το εάν θα εφαρμοστεί ο νόμος 3966/2011, και ιδιαίτερα για το εάν θα γίνουν εξετάσεις  ή θα γίνει κλήρωση για το έτος 2013-2014.

Πριν τοποθετηθούμε να κάνουμε ορισμένες διαπιστώσεις σχετικά με την μέχρι τώρα  εφαρμογή του νόμου:

(α) Έχουν επιλεχθεί μέσα από διαδικασία αξιολόγησης τα Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία.

(β) Έχει ορισθεί η Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων – Πειραματικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας

(γ) Έχουν ορισθεί τα ΕΠΕΣ (Επιστημονικά Συμβούλια) και οι Πρόεδροι τους καθώς και τα Σχολικά Συμβούλια των ΠΠΣ

(δ) Έχει αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης των Καθηγητών οι οποίοι εφόσον αξιολογηθούν θετικά θα παραμείνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια στο ΠΠΣ της προτίμησης τους

(ε) Έχουν δημιουργηθεί οι Όμιλοι Δραστηριοτήτων στους οποίους συμμετέχουν και μαθητές άλλων σχολείων.

Τα ανωτέρω σημεία όμως μπροστά σε αυτά που πρέπει να γίνουν να βελτιωθούν και να αλλάξουν στο συγκεκριμένο νόμο είναι επουσιώδη. Σε ένα γενικό πλαίσιο κατευθύνσεων σε επίπεδο στρατηγικής, ο νόμος «πνίγει» τα σχολεία διότι τα πάντα εξαρτώνται κεντρικά και γραφειοκρατικά από την Δ.Ε.Π.Π.Σ. Ουσιαστικά δεν ενθαρρύνεται η ανάπτυξη αυτόνομης εκπαιδευτικής πολιτικής στο επίπεδο της εισαγωγής μαθητών, διαμόρφωσης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, επιλογής Καθηγητών που θα παραμείνουν για πολλά χρόνια και θα κάνουν καριέρα,  εσωτερική αυτοαξιολόγηση, αλλά και άμιλλας μεταξύ των, ενώ δεν εξασφαλίζεται ικανή χρηματοδότηση (όχι μόνο κρατική αλλά και μέσω ιδιωτικών φορέων) για την υλοποίηση των καινοτόμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης δεν αξιοποιείται η αγάπη, η επιθυμία και η δυνατότητα συνεισφοράς των πολλών διακεκριμένων αποφοίτων των ανωτέρω σχολείων και των οργανωμένων σωματείων τους.

 Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθυστερεί σκανδαλωδώς η εφαρμογή εισαγωγικών εξετάσεων από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και συνεχίζεται το απαράδεκτο σύστημα της κλήρωσης «λαχειοφόρων θέσεων».  Επίσης για έναν λόγο που κανείς δεν κατανοεί, ο νόμος 3966/2011 προβλέπει εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, κάτι στο οποίο ήμασταν όλοι αντίθετοι, εφόσον θα υπάρχουν εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, και εσωτερικές σχολικές εξετάσεις υψηλού επιπέδου.

 Έτσι φαίνεται ότι σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελληνική οικογένεια προστίθεται ένα επιπλέον άγχος στους γονείς των μαθητών, διότι θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις και τα παιδιά που μπήκαν με κλήρωση και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις τάξεις του Γυμνασίου.

 Η πληροφόρηση μας είναι ότι φέτος ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα υπάρξουν εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2013-2014. Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις, οι οποίες βέβαια απαιτούν άμεσες ενέργειες στην κατεύθυνση των βελτιώσεων του νόμου και των αλλαγών συγκριμένων σημείων που δημιουργούν στρεβλώσεις .

 Έχουμε ετοιμάσει θέσεις και προτάσεις για την βελτίωση του νόμου με απόλυτο σεβασμό στο χαρακτήρα του Πρότυπου –Πειραματικού Σχολείου, των μαθητών και των γονέων του, των καθηγητών –λειτουργών του, καθώς και των αποφοίτων του που αποτελούν την απόδειξη της δουλειάς που κάνει το καλό δημόσιο σχολείο.

 Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, απόφοιτο της Ιωνιδείου Σχολής, στον οποίο και θα θέσουμε τις προτάσεις μας. Στη συνέχεια θα συναντηθούμε με εκπροσώπους και των άλλων κομμάτων ώστε να υπάρχει μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το θέμα και την τύχη των Προτύπων –Πειραματικών Σχολείων

 Εκ μέρους του ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά ξανά Πρότυπο Σχολείο

No Gravatar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                        Η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά ξανά Πρότυπο Σχολείο

 Η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά γίνεται ξανά Πρότυπο Σχολείο ενώ διατηρεί και τον πειραματικό χαρακτήρα του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα σχολεία που αξιολογήθηκαν κατόπιν αιτήσεως τους στα πλαίσια του νόμου 3966/2011.

 Μάλιστα η Ιωνίδειος Σχολή είναι το μόνο σχολείο του Πειραιά, στο οποίο και το Γυμνάσιο και το Λύκειο έγιναν Πρότυπα –Πειραματικά Σχολεία. Η επιτυχία είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν αναλογιστεί κανείς ότι Πανελλαδικά έγιναν μόλις 15 Γυμνάσια και 15 Λύκεια Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία

 Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά εκφράζοντας το αίτημα χιλιάδων αποφοίτων του, καθηγητών και γονέων του σχολείου αγωνίστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια με συνέπεια και επιμονή για την επαναφορά του θεσμού των προτύπων σχολείων. Με παρεμβάσεις, υπομνήματα στα αρμόδια Υπουργεία, αρθρογραφία και συμμετοχή στις δράσεις του δικτύου των παλαιών προτύπων (Βαρβάκειος, Ζωσιμαία και Πειραματικό) με κύριο στόχο την επαναφορά του θεσμού, δουλέψαμε με συνέπεια και μεθοδολογία για την ανάδειξη της ανάγκης επιστροφής στα Πρότυπα Σχολεία.

 Όμως το μεγάλο μπράβο και τα συγχαρητήρια ανήκουν στους ανθρώπους του σχολείου, τους καθηγητές μας και τους Διευθυντές Γυμνασίου και Λυκείου.

Πρώτον,  διότι δούλεψαν πολύ σκληρά για να συντάξουν τους φακέλους υποψηφιότητας των σχολείων συγκεντρώνοντας  χιλιάδες σελίδες βιογραφικών, εκθέσεων, πληροφοριών για εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες του σχολείου για όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το υλικό αυτό απέδειξε περίτρανα το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που συντελείται στην Ιωνίδειο Σχολή.

 Δεύτερον , διότι απέδειξαν σε όλους, ιδιαίτερα κάποιους που τα τελευταία χρόνια κακόβουλα υποστηρίζουν ότι στο σχολείο μας δεν γινόταν έργο, ότι η Ιωνίδειος πρωτοστατεί σε εκπαιδευτικές δράσεις και καινοτομίες. Επίσης απέδειξαν περίτρανα ότι πάνω από όλα ακόμη και από προσωπικά και επαγγελματικά συμφέροντα μπαίνει το σχολείο μας.

 Μπράβο και συγχαρητήρια και στους Συλλόγους Γονέων Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις το αίτημα του σχολείου, τόσο με την απόφαση και στάση τους στα σχολικά συμβούλια όσο και με τις άοκνες προσπάθειες ενημέρωσης και πληροφόρησης όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

 Η ανάδειξη του σχολείου σε Πρότυπο –Πειραματικό ήταν για όλους μας ένα πολύ καλό νέο και μας γέμισε  χαρά σε μια περίοδο που βιώνουμε μόνο δυσάρεστες καταστάσεις και γεγονότα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

 Επίσης η ένταξη του σχολείου στο θεσμό των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης της περιουσίας του σχολείου και ανάπτυξης ενός μηχανισμού αντίστοιχου της παλιάς σχολικής επιτροπής.  Το υπάρχον σύστημα της ενιαίας σχολικής επιτροπής που προέκυψε από τον Νόμο Καλλικράτη δεν καλύπτει στο ελάχιστο την ανάγκη υλοποίησης ενός φιλόδοξου και καινοτόμου εκπαιδευτικού σχεδιασμού ενός Προτύπου –Πειραματικού Σχολείου όπως η Ιωνίδειος Σχολή. Οι προσπάθειες μας θα συνεχιστούν και σε αυτό το επίπεδο.

Ευχόμαστε στους Καθηγητές μας, στη διεύθυνση των δύο σχολείων στους Γονείς και του Μαθητές της Ιωνιδείου καλή αρχή και δεσμευόμαστε ότι ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου θα είναι κοντά τους και θα στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί τη νέα προσπάθεια

 Εκ μέρους του ΔΣ

 Ο Πρόεδρος

 Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης

Πρόγραμμα Ημερίδας στην Ιωνίδειο Σχολή (16-6-2011) με θέμα τα νέα Πρότυπα -Πειραματικά Σχολεία

No Gravatar

«Τα νέα Πρότυπα –Πειραματικά Σχολεία: Προοπτικές & Αδύνατα Σημεία »

Πέμπτη  16 Ιουνίου  2011

Αίθουσα Εκδηλώσεων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

19:30΄-20:00  ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ

20:00-20:20   ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

  • Αντώνης Αντωνίου,  Αντιπρόεδρος ΔΣ Συνδέσμου Αποφοίτων  Ιωνιδείου
  • Γιάννης Κότσιρας,  Διευθυντής Πειραματικού Γυμνασίου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά
  • Αργύρης Οικονόμου, Πρόεδρος 18ης ΕΣΕ Δήμου Πειραιά

20:20-21:20   ΟΜΙΛΙΕΣ

  • Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης,  Πρόεδρος ΔΣ Συνδέσμου Αποφοίτων  Ιωνιδείου
  • Συμεών  Ρετάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιά
  • Βασίλης Μπακούρος,  Δρ. Φιλολογίας – Καθηγητής Πειραματικού Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά
  • Αρετή Διάκου, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πειραματικού Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά
  • Γιάννης Μόσχος, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πειραματικού Γυμνασίου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά
  • Γεωργία Βαΐτσου, Αντιπρόεδρος  Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πειραματικού Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

21:20-22:00   ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και της ανοιχτής συζήτησης θα συγκεντρωθούν προτάσεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έτσι ώστε να συνταχθεί κείμενο που θα αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας

FORUM για την ημερίδα «Πρότυπα –Πειραματικά Σχολεία: Προοπτικές και Αδύνατα Σημεία»

No Gravatar

Στα πλαίσια της ενημερωτικής ημερίδας «Πρότυπα –Πειραματικά Σχολεία: Προοπτικές και Αδύνατα Σημεία» που θα  διοργανωθεί την Πέμπτη 16 Ιουνιου 2011 και ώρα 20.00 στην Ιωνίδειο Σχολή δημιουργείται ένα ενεργό διαδικτυακό forum ώστε να υποβάλετε ερωτήματα και παρατηρήσεις που θα συζητηθούν στην ημερίδα.

Τα ερωτήματα αυτά και τις παρατηρήσεις σας θα μπορείτε να βάζετε ως «σχόλια» στο τέλος του συγκεκριμένου άρθρου – ανακοίνωσης.

Είμαστε στη διάθεση σας για διευκρινήσεις

Με εκτίμηση

Ο Γεν. Γραμματέας

Κωνσταντίνος Βουτσινάς

Κοινή Σύσκεψη των Προέδρων των Συλλόγων Αποφοίτων των Ιστορικών Προτύπων Σχολείων με θέμα το Σχέδιο Νόμου Επαναφοράς του Θεσμού

No Gravatar

 

Κοινή σύσκεψη των Προέδρων των Συλλόγων Αποφοίτων των Ιστορικών Προτύπων Σχολείων, με κύριο θέμα την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και δια βίου Μάθησης, για την επαναφορά των Προτύπων Πειραματικών σχολείων , πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011.

Την πρωτοβουλία της οργάνωσης της συνάντησης είχαν ο Πρόεδρος των Αποφοίτων του  Πειραματικού του Πανεπιστημίου Αθηνών Λεωνίδας Τσιγώνιας, και ο Πρόεδρος των Αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής  Μάριος Μπαχάς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από τόν Σύλλογο Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής ο Πρόεδρος Σταύρος Δερματάς και ο τ, Πρόεδρος Σάκης Δάλας, και από το Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ιωνιδείου ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης και η Γραμματέας της Επιτροπής του Συνδέσμου για την επαναφορά των Προτύπων Χαρίκλεια Θεοδωράκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν κατ άρθρο οι παρατηρήσεις των συλλόγων για το νόμο, οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί και καταγραφεί στα πλαίσια της εσωτερικής διαβούλευσης των μελών των συλλόγων καθώς και οι προτάσεις βελτίωσης.

Στο τέλος της συνάντησης οι πρόεδροι των αποφοίτων των τεσσάρων ιστορικών προτύπων σχολείων αποφάσισαν την απο κοινού υπογραφή ενός ενιαίου κειμένου με τις παρατηρήσεις και προτάσεις των συλλόφων αποφοίτων το οποίο θα αποσταλλεί στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Η υπογραφή του ενιαίου κειμένου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 στο γραφείο του Προέδρου Αποφοίτων της Βαρβακείου Μάριου Μπαχά

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι τα τέσσερα ιστορικά πρότυπα σχολεία της Ελλάδος (Βαρβάκειος , Ιωνίδειος, Πειραματικό Αθηνών, Ζωσιμαία Σχολή), βαδίζουν μαζί και συνεργάζονται στενά για την επαναφορά και αναβάθμιση του καλόύ δημόσιου σχολείου στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του ως προτύπου

Επιτακτική ανάγκη να ξαναγίνει Πρότυπος Σχολή η Ιωνίδειος

No Gravatar

Άρθρο του Συναπόφοιτου Γιάννη  Κωνσταντόπουλου (αποφ.84)
Υποτομεάρχη ΔΕΗ 

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο της Εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ»

http://fonipeiraioton.blogspot.com/

Ήτανε κάποτε ένα δημόσιο σχολείο που αποτελούσε το όνειρο και την ηθική επιβράβευση για τους μαθητές του Πειραιά και των όμορων δήμων.
Γι’ αυτό το σχολείο και για να πετύχουμε την εισαγωγή μας σε αυτό, προτιμούσαμε να αναλώσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες λύνοντας ασκήσεις από το «Κλειδί της Αριθμητικής» και διαβάζοντας άρθρα από την «Καθημερινή της Κυριακής», καθ’ υπόδειξη των δασκάλων, προκειμένου να βελτιώσουμε την εκφραστική μας δεινότητα και να εμπλουτίζουμε το εκφραστικό μας ρεπερτόριο.

Η εισαγωγή σε αυτό το σχολείο δεν απαιτούσε οικονομική ευρωστία από την οικογένεια. Αντίθετα, έδινε την ευκαιρία και σε μαθητές από οικογένειες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, που μόνο εφόδιο είχαν την επιθυμία να μοχθήσουν περισσότερο, τη δυνατότητα να ονειρευτούν και να πραγματώσουν τα όνειρά τους για ανώτερες σπουδές, κοινωνική υπέρβαση και ηθική ικανοποίηση ότι στην κοινωνία μας αυτοί που επιθυμούν μπορούν να προοδεύσουν, από δικές τους προσπάθειες και χωρίς κάποιος να τους έχει στρώσει το δρόμο.

Το σχολείο αυτό ήταν η Ιωνίδειος Πρότυπος Σχολή.
Ένα σχολείο που στο πνεύμα της γενικότερης ισοπέδωσης που επικρατούσε τότε, στα μέσα της δεκαετίας του 80, έπαψε να είναι πρότυπο.
Έπαψε να επιλέγει τους μαθητές του.
Έπαψε να προσελκύει εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακούς τίτλους, οι οποίοι αγωνίζονταν να διοριστούν στο σχολείο αυτό, όχι γιατί θα είχαν μεγαλύτερες αποδοχές, αλλά γιατί θα είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε χώρο με πρόθυμα αυτιά, σε χώρο που οι μαθητές διψούσαν και επιθυμούσαν να μάθουν και να εντρυφήσουν σε κάτι παραπάνω, από όσα προέβλεπε το αυστηρό εκπαιδευτικό πρωτόκολλο.

Τώρα, το σχολείο αυτό είναι ένα σχολείο όπως όλα τα άλλα…

Διαβάζω λοιπόν στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου της προηγούμενης εβδομάδας, για τα αποτελέσματα έρευνας του διεθνώς αναγνωρισμένου Οργανισμού για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD).
Αντικείμενο της έρευνας ήταν η σύγκριση και αξιολόγηση των επιδόσεων 15χρονων μαθητών από 65 αναπτυγμένες χώρες στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.

Πρόκειται για έρευνα, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε 3 χρόνια, τα δε αποτελέσματα της οποίας είναι αξιόπιστα και αποδεκτά από τις χώρες που συμμετέχουν, καθώς το δείγμα είναι της τάξης των 500.000 μαθητών.

Δε θα σχολιάσω το γεγονός ότι στους πίνακες των 30 πρώτων χωρών εμφανίζονται όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες και απουσιάζει η Ελλάδα.

Οι αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι γνωστές και τεκμηριωμένες.

Θέλω όμως να σταθώ στη ιδιαίτερη αναφορά που κάνει η έκθεση του οργανισμού για την περίπτωση της Πολωνίας, την οποία εξυμνεί και εμφανίζει ως παράδειγμα αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η Πολωνία λοιπόν, μέχρι και το έτος 2000 καταλάμβανε θέσεις στον πυθμένα των πινάκων αξιολόγησης.

Στη φετινή όμως κατάταξη εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις, πολύ πάνω από το γενικό μέσο όρο των 65 χωρών.

Ο λόγος αυτής της βελτίωσης ήταν η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα. Ως βασικό μοχλό αυτής της μεταρρύθμισης στη χώρα, η έκθεση παρουσιάζει την υιοθέτηση της επιλογής των μαθητών.

Συγκεκριμένα, 15% των σχολείων της Πολωνίας είναι σχολεία επιλογής του συνόλου των μαθητών τους και πολλά άλλα επιλέγουν μέρος του μαθητικού τους δυναμικού με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Γίνεται λοιπόν επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για επαναφορά των Δημοσίων Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων με πιλοτική επαναφορά των Προτύπων Σχολείων που λειτουργούσαν μέχρι το 1985, μεταξύ αυτών και της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιά, με την εφαρμογή εξετάσεων επιλογής και να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να δοθούν ευκαιρίες (i) για μαθητές με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, (i) για μαθητές από οικογένειες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, όπως επίσης και (iii) για μαθητές από οικογένειες με γονείς ή αδέλφια που έχουν φοιτήσει στα σχολεία αυτά και μπορούν να εκτιμήσουν την αναγκαιότητα και την προσφορά του θεσμού των Προτύπων Σχολείων.

Στις ρίζες της χρεοκοπίας

No Gravatar

(Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 17/10/2010)

Tου Σταθη Ν. Καλυβα, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Yale.

Όταν σπούδαζα στην Αμερική, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι περισσότεροι Ελληνες φοιτητές που συναντούσα είχαν αποφοιτήσει από «πρότυπα» δημόσια σχολεία που επέλεγαν τους μαθητές τους με εξετάσεις και ήταν στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς που συνδύαζαν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και ερευνητική διάθεση. Ορισμένα, μάλιστα, είχαν ιδρυθεί από κληροδοτήματα και δωρεές ιδιωτών και είχαν ιδιαίτερη παράδοση. Τα πιο γνωστά ήταν το Βαρβάκειο, η Ευαγγελική, η Ιωνίδειος και το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι απόφοιτοι που είχα γνωρίσει τότε ήταν παιδιά με (υπερβολική ίσως) σοβαρότητα, ιδιαίτερη προσήλωση στις σπουδές τους και μεγάλος πάθος για μάθηση. Οι περισσότεροι κατάφεραν να διακριθούν και είναι σήμερα ιδιαίτερα επιτυχημένοι στο πεδίο που επέλεξαν να υπηρετήσουν. Η επιτυχία τους σχετίζεται άμεσα με την παιδεία τους. Read more…

Παραλειπόμενα από την Ημερίδα που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου στα πλαίσια της e-Learning EXPO

No Gravatar

«Από τα Επαγγελματικά Περιγράμματα στην Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων»

3-10-2010

 

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κοινού, o Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά οργάνωσε την επιστημονική εκδήλωση «Από τα Επαγγελματικά Περιγράμματα στην Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων», στο εκπαιδευτικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στη Γλυφάδα, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης για την ηλεκτρονική μάθηση e-Learning EXPO, στην οποία o Σύνδεσμος είναι υποστηρικτής για δεύτερη χρονιά.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν προσωπικότητες του χώρου της εκπαίδευσης και της κατάρτισης που ηγούνται δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, συναπόφοιτοι και φίλοι της Ιωνιδείου Σχολής.

Πιο συγκεκριμένα ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι:

  • Θανάσης Βασίλαινας, (αποφ.82)  Οικονομολόγος, Προϊστάμενος Τομέα Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ) και απόφοιτος της Ιωνιδείου
  • Αριστείδης Σάμιτας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Απασχόλησης Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.) – «ΔΗΜΗΤΡΑ»
  • Δημήτρη Πρίφτης, Διευθυντής Εκπαίδευσης,  του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (ΚΑΕΛΕ) της Εθνικής Συνοσμοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου
  • Μιχάλης Γιαννουλέας, (αποφ.70) Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Γενικός Διευθυντής Εκπαιδευτικού Κέντρου ATExcelixi της ΑΤΕ ΒΑΝΚ , και απόφοιτος της Ιωνιδείου
  • Αντώνιος Καμπουράκης, Διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρίας Expert OnES

  Read more…

«Διακρίσεις των Μαθητών της Ιωνιδείου το σχολικό έτος 2009-2010″

No Gravatar

Πολλές και σημαντικές οι διακρίσεις των μαθητών της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, σε εξωσχολικού χρόνου εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διαγωνισμούς πανελλήνιας εμβέλειας. Η διάκριση τους μας γέμισε περηφάνεια και κατέδειξε την πολύ καλή δουλειά του σχολείου μας στην ανάπτυξη των ταλέντων και των ενδιαφερόντων των μαθητών και στην ενθάρρυνση τους για συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δράσεις που προάγουν μια σειρά από προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο μαθητής του τμήματος  Β4  Ρίτσης Αντώνιος  του  Ιωάννη, ο οποίος συμμετείχε  στο πρόγραμμα  της Βουλής    των Εφήβων , αρίστευσε και επελέγη  από  δημόσια  κλήρωση, η οποία  διεξήχθη  στη Βουλή  των Ελλήνων την Δευτέρα  14  Ιουνίου 2010, τακτικός  Έφηβος Βουλευτής  της ΙΕ’ Συνόδου (2009-2010).

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά το σχολείο μας προσέθεσε στο μαθητικό palmarès του και το πρώτο (απ’ όσο γνωρίζουμε) λογοτεχνικό βραβείο της ιστορίας του.

Ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Θανάσης Σώρας διακρίθηκε στο διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Ποίησης,  ο οποίος πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 2009. Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ οργανώνεται από την Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ευρώπης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Θανάσης Σώρας έλαβε τον α΄ έπαινο και κατέλαβε την τέταρτη θέση (μετά τα τρία βραβεία) ανάμεσα σε 560 διαγωνιζόμενους. Ο Θανάσης γράφει συστηματικά και ήδη είναι κοντά στο να συγκεντρώσει την πρώτη ποιητική συλλογή του. Η ποίησή του διακρίνεται από λυρισμό που ισορροπεί ανάμεσα στην παρνασσική-συμβολιστική κομψότητα της μορφής και τη μοντερνιστική δωρικότητα. Η θεματική του μαρτυρά την υπαρξιακή αναζήτηση και την αγωνία για τον προσδιορισμό της ταυτότητας. Στο διαγωνισμό συμμετείχε με το ποίημα «Όρκος ονειρικής τιμής».

Ο μαθητής Σοφικίτης Στυλιανός Γεώργιος του τμήματος Α4 διακρίθηκε στο διαγωνισμό μαθηματικών «Καγκουρό Ελλάς», που απευθύνεται σε μαθητές που έχουν ιδιαίτερες επιδόσεις στα μαθηματικά.

Επίσης ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Ευκλείδης 2010.

Επιτυχών ήταν ο μαθητής του σχολείου μας Ματακιάς Δημήτριος από την Γ’ Λυκείου, ενώ ο ίδιος μαθητής βραβεύθηκε ως ένας από τους πρώτους 10 επιτυχόντες του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής 2009, στον οποίο πήρε το πρώτο βραβείο στη Β΄Λυκείου. Η βράβευση έγινε στις 17 Ιανουαρίου 2010

Στον πανελλήνιο διαγωνισμό Θαλής 2010 επιτυχόντες ήταν οι μαθητές Ματακιάς Δημήτριος από την Γ’ Λυκείου, η Χαλβατζή Σταυρούλα από την Β’ Λυκείου και η Σκιαδαρέση Ελένη από την Α’ Λυκείου.

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου συγχαίρει ολόψυχα τους μαθητές για τις επιτυχίες τους και εύχεται ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις